Най-полезните плодове за храносмилането
Всички обичаме плодове, но дали знаем кога е най-подходящото време да се консумират, за да могат да помогнат на храносмилането? Кои от тях са най-подходящи за по-доброто усвояване на хранителните вещества, поддържането на нашия стомах и здравето на дебелото черво?
Днес ще ви разкажем кои са най-добрите плодове, които помагат на храносмилането, и как да ги консумирате правилно.
1. Най-полезните плодове за храносмилането
1. Ананас
Може би вече знаете това – т ози прекрасен плод съдържа ключовия ензим, наречен бромелаин, който спомага за храносмилането. Бромелаинът е вид ензим, ускоряващ биохимичните реакции, което го прави идеален за подпомагане усвояването на други протеини.
Aнанасът трябва винаги да е свеж и е чудесен, когато се комбинира със салата за обяд, защото е вида от плодовете, които си пасват успешно с много други видове храни. Сигурно знаете, че в био магазините можете да намерите бромелаин под формата на капсули, но нашият съвет е да консумирате самия плод. Той е вкусен, притежава противовъзпалителни свойства и е препоръчителен за хората, които страдат от артрит.
Ананасът е съществен компонент за поддържане на храносмилането, поради което го поставяме на първо място в този списък. Затова яжте ананас възможно най-често.
2. Папая
Папаята е вкусна, освежаваща и отлична храна за тези, които спазват диета. Този плод се отличава като друг естествен източник на храносмилателните ензими. В папаята помощното вещество за храносмилането се нарича папаин (папая протеиназа) и се открива както в самия плод, така и в дървото.
Нужни са само няколко парчета папая, за да получите храносмилателните ползи, които ще ви помогнат лесно и ефективно да усвоите всички протеини в едно хранене. Папаята е просто великолепен плод, а също така успокоява диария и гадене и оказва много добро действие върху червата и стомаха. Не се колебайте – започнете да си хапвате прясна папая и да се наслаждавате на ползите й.
Вижте и: 13 ползи от листата на папаята
3. Киви
Вече сте фен на кивито? Досега вероятно сте свикнали да хапвате зеления плод самостоятелно; идея е да започнете да го добавяте към вашите ястия, салати и десерти. Кивито е известно още като китайското цариградско грозде и е богато на ензимa актинидаин. Този ензим, подобно на бромелаин и папаин, действа като катализатор за храносмилането на протеините. Той се използва в източната медицина за лечението на различни болежки, а напоследък и ние започваме да откриваме многото му здравословни ползи.
Няма нищо по-полезно и по-добро за храносмилането от салата с киви, папая и ананас. Експертите казват, че всеки ензим изпълнява различна задача, след като стигне до киселините в стомаха. Комбинацията от трите осигурява максимални ползи за храносмилателната система.
Кое е най-подходящото време да се ядат плодове?
Това е въпросът днес. Трябва ли да ядем плодовете след хранене като десерт? Преди хранене или по време на хранене?
Установено е, че най-добре е да се ядат плодове по време на хранене или на празен стомах, така че да преминават по-бързо през стомаха и в тънките черва, където действат.
Препоръчваме ви да добавите салата от папая, ананас, киви към обяда си, заедно със сушени плодове, крехко месо и листни зеленчуци. Това ще ви позволи да усвоите всички протеини от храната и да допринасете за по-здравословно хранене. Тук ще ви покажем някои примери за това, как да ядете правилните плодове през целия ден.
Сутрин:
- Портокалов сок.
- Една ябълка, нарязана на малки парченца, с шепа ядки.
Препоръчваме и: 10 плодове и зеленчуци против задържане на течности
Рецепти за салата за обяд:
1. Ананас и салата от скариди
- Замразени скариди
- 2 резена ананас
- Козе сирене
- Маруля
- Чери домати
2. Салата от ананас с аншоа
- 1 домат
- Марули и спанак
- 2 резена ананас
- 2 бр. аншоа, нарязани на малки парченца
- Малко зехтин, смесен с ябълков оцет
3. Салата от папая и пиле
- Половин папая
- Половин краставица
- Половин морков
- 120 грама пилешки гърди
- 1 зрял домат
- Кисело мляко
- Шепа ядки
- Няколко капки лимонов сок
4. Салата от киви и козе сирене
- Маруля
- 1 домат
- 1 киви
- Парченца козе сирене
- 5 черни маслини
- 120 гр. пилешки гърди
- 1 супена лъжица мед
- Малко ябълков оцет
Следобед:
Една чаша ябълков сок заедно с шепа стафиди
Вечер:
Идеалната напитка е чаша сок от грейпфрут, заедно с леки салати, които да допълват основното хранене. Ето няколко примера:
1. Салата от авокадо
- 1 малко червено цвекло
- Половин ябълка
- Половин авокадо
- Шепа ядки
- Листа от спанак
- Малко зехтин, смесен с ябълков оцет
2. Салата от ананас и моркови
- 1 настърган морков
- 2 резена ананас
- 1 парче сьомга, нарязана на парчета
- Шепа стафиди
- 3 чери домата
- Малко лимонов сок
Както виждате, много лесно и вкусно е да комбинирате плодове и зеленчуци с протеини от месо и риба. Вече разполагате с най-важната информация относно консумацията на плодове. Въпрос е и на щипка въображение да приложите знанията си за плодовете на практика и да разнообразите менюто си, за да се погрижите добре за храносмилателна система и общото си здравословно състояние.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Bakovic, Marica. (2015). Biologically Active Triterpenoids and Their Cardioprotective and Anti- Inflammatory Effects. Journal of Bioanalysis & Biomedicine. 01. 10.4172/1948-593X.S12-005.
- Park, S., Church, DD, Starck, C. et al. El impacto del kiwi verde de Hayward en la digestión de proteínas y el metabolismo de las proteínas. Eur J. Nutr (2020). https://doi.org/10.1007/s00394-020-02363-5
- Pérez, Aurora T., Carvajal, Carol, Torres, María J., Martín, María I., Pina, Danilo, Trujillo, Reinaldo, Lorenzo, José Carlos, Natalucci, Claudia L., & Hernández, Martha. (2006). Actividad proteolítica de extractos enzimáticos obtenidos de plantas de la familia Bromeliaceae. Revista Cubana de Plantas Medicinales, 11(2) Recuperado en 03 de enero de 2021, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1028-47962006000200003&lng=es&tlng=es.
- Rodríguez Cabello, Jesús, Díaz Hernández, Yusnier, Pérez González, Aymara, Natali Cruz, Zulma, & Rodríguez Hernández, Pedro. (2014). Evaluación de la calidad y el rendimiento en papaya silvestre (Carica papaya L.) de Cuba. Cultivos Tropicales, 35(3), 36-44. Recuperado en 04 de febrero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0258-59362014000300004&lng=es&tlng=es.