13 ползи от листата на папаята

Листата на папаята са изключително полезни за здравето. В тази статия ще разберете защо и как да ги използвате.
13 ползи от листата на папаята
Carlos Fabián Avila

Прегледано и одобрено от лекар Carlos Fabián Avila.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Ползите от папаята са добре известни. Те се дължат на високото й съдържание на антиоксиданти, витамини, минерали и храносмилателни ензими, които са основна съставка на здравословните диети. Освен добре познатият плод, листата на папаята също притежават любопитни полезни за здравето свойства.

Много от хората не знаят за качествата на тази част от растението. По тази причина искаме да ви ги представим в тази статия. Обърнете им внимание и обмислете включването им в диетата ви.

1. Листата на папаята се борят с лошото храносмилане

Листата на папаята се борят с лошото храносмилане

С помощта на листата на папаята можете да се отървете от храносмилателни проблеми като инфекции, стомашни болки и киселини.

Ензимите в тях предпазват цялата храносмилателна система от устата до дебелото черво и спомагат за естественото разграждане на протеините и въглехидратите, като по този начин облекчават киселините, образуващи се в червата.

2. Намаляват подуването, причинено от вируса денга

Листата на папаята съдържат ензими, които допринасят да се намали подуването на тялото, както и треската, болката и симптомите на грип, свързани с вируса денга.

Треската денга се причинява от ухапвания от комари, заразени с вируса. Болестта стартира с внезапно вдигане на висока температура (достигаща до 40°C) между четвъртия и седмия ден след заразяването.

От два до пет дни след започването на треската може да се появи плосък червен обрив върху по-голямата част от тялото.

По-късно се развива втори обрив, който наподобява дребна шарка.

Хората, заразени с денга, могат да изпитат повишена чувствителност на кожата и усещане за силен дискомфорт.

Ако при вас са налични някои от споменатите симптоми, съветваме ви да посетите лекаря си, както и да използвате тези листа като допълнение към лечението си.

3. Листата на папаята срещу непоносимостта към глутен

Листата на папаята срещу непоносимостта към глутен

Листата на папаята ще спомогнат на храносмилателната ви система да разгради глутена и да го усвои по-добре.

Ако лекарят ви ви е казал, че сте нетолерантни към глутен, то тогава ви препоръчваме да консумирате чай от тези листа, както и да посетите диетолог, който да направи необходимите промени в диетата ви.

4. Борят се с рака

Антиоксидантите в листата на папаята са изключително полезни в преборването на болести като рака, и то без да довеждат до странични ефекти.

Освен консумирането на този чай поне 4 пъти седмично, не забравяйте да направите и диетата си по-балансирана. Трябва също така да спрете цигарите, да тренирате повече и да избягвате преработени храни.

5. Премахват зависимостта към въглехидрати и захари

Премахват зависимостта към въглехидрати и захари

Когато пиете чай, направен от тези листа, той ви кара да изпитвате по-малко апетит към храни с високо съдържание на въглехидрати и захари.

Тази зависимост е сериозен проблем, който може да ви подтиква към преяждане, което от своя страна влияе негативно на здравето ви.

Добра идея е да не забравяте да включвате в менюто си достатъчно висококачествени протеини и мазнини като:

 • Органични яйца
 • Месо
 • Авокадо
 • Кокосово масло

6. Борят се с акнето

Акнето е голям проблем както за юношите, така и за възрастните с хормонални проблеми. Ако страдате от акне и вече сте пробвали всичко, но без успех, може да опитате тези листа.

За да се преборите с акнето и пъпките, пригответе си маска от листа на папая, смесени с малко вода:

 • Ще ви е необходим блендер за направата на сместа.
 • Когато приготвите сместа, нанесете я върху кожата си и оставете да престои за 15 минути.
 • Правете процедурата периодично, за да получите най-добрите резултати.

7. Листата на папаята свеждат до минимум проблемите, свързани с увеличената простата

Ако страдате от увеличена простата, консумирането на чай от листа на папая ще ви помогне да облекчите свързаните с това състояние проблеми:

 • Усещане за парене при уриниране
 • По-честа нужда от уриниране
 • Треска
 • Умора

8. Подобряват здравето на косата

Листата на папаята за красива коса

Свикнали сме да виждаме папаята като част от съставките на множество козметични продукти. Освен това чаят, направен от листата й, може да ви помогне да възвърнете естествения блясък на косата си и да я подсилите.

Пригответе този чай и го добавете към шампоана си. След това измийте косата си както обикновено.

9. Листата на папаята притежават слабителни свойства

Вече знаем, че папаята е отлично слабително средство.

Ако обаче не харесвате вкуса на плода, приготвянето на чай от листата му може също да помогне за облекчаването на запека, благодарение на високото съдържание на фибри.

10. Облекчават менструалните спазми

Облекчават менструалните спазми

За да облекчите спазмите и болките, свързани с менструацията, можете да пиете чай от листа на папая няколко пъти дневно.

Ако имате хормонални проблеми или маточна фиброма, най-вероятно менструалният ви цикъл е значително болезнен.

В такъв случай опитайте този чай, за да направите цикълът си по-поносим, без да има нужда от прием на прекалено много лекарства.

11. Притежават свойства против стареене

Благодарение на многобройните аминокиселини в състава им, листата на папаята помагат на кожата ви да изглежда млада и здрава.

Ако консумирате по чаша от този чай на ден, това ще спомогне да направите кожата си по-здрава и стегната. По този начин ще предотвратите появата на бръчки и видими линии.

12. Листата на папаята подобряват апетита

Ако страдате от някакво заболяване или приемате определен вид лекарства, е възможно да изгубите апетита си.

Пиенето на чай, направен от листа на папая, ще помогне на тялото ви да изпитва по-голяма охота към храната, като същевременно ще подобри храносмилателните процеси на организма.

13. Те подсилват имунната система

Високото съдържание на фитонутриенти в тези листа ще стимулира тялото ви само да се предпази от:

 • Сърдечно-съдови заболявания
 • Рак
 • Стареене
 • Алергии
 • Стомашни инфекции

След като знаете за всичките му свойства, значи е време да започнете редовно да консумирате чай от листа на папая, за да се насладите на всичките му ползи!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.