Най-добрият начин за справяне с горещината

Ако искате да се справите с горещината, всяка една мярка може да ви помогне. Ако предприемете нужните предпазни действия, ще успеете да избегнете неприятното въздействие на високите температури и ще се чувствате по-комфортно.
Най-добрият начин за справяне с горещината

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Изключително важно е да знаете как да се справяте с горещината, най-вече заради резките температурни промени, които наблюдаваме през последните лета. Внезапните промени във времето могат да изложат здравето ви на риск.

За щастие справянето с горещината като цяло не е толкова трудно. Просто трябва да предприемете няколко основни стъпки, за да сте сигурни, че внезапните промени в температурата няма да окажат сериозно влияние върху вас. Тези съвети трябва да бъдат стриктно спазвани при децата и възрастните хора, които са най-уязвими към промените в климата.

На някои места температурите надвишават 40°C. Ако не предприемете правилните действия за справяне с горещината, можете да си навлечете доста проблеми –  от обезводняване и топлинен удар до мускулни спазми и дори органна недостатъчност.

Най-добрият начин за справяне с горещината е като спазвате следните съвети.

Постоянна хидратация и носене на подходящи дрехи

Пийте вода, за да се справите с горещината.

Когато температурата е висока, постоянната хидратация е задължителна мярка. Най-добре е да пиете много вода; съветваме ви водата да е охладена. Другите напитки, особено ако съдържат много захар, само ще засилят жаждата ви. Натуралните сокове, най-вече тези без добавена захар, също са подходящи. Не се препоръчва консумацията на алкохол под каквато и да е била форма. Запомнете, че трябва да пиете вода постоянно, независимо дали сте жадни.

Освен това е важно да носите дрехи, подходящи за високи температури. Заложете да такива от естествени материи като памук, тъй като те улесняват дишането на кожата. Съветваме ви да изберете дрехи в по-светли цветове, тъй като те отразяват светлината, а не я привличат.

Как да се справите с горещината у дома

Най-добре е да не напускате дома си, когато навън е много горещо. Но, ако трябва да излезете, добре е да се движите по сенките. Съветваме ви да стоите в сгради или затворени помещения, които са климатизирани.

Трябва да кажем, че климатиците са невероятни помощници за справяне с горещината. Но трябва да ги настроите правилно. Ако имате климатик, нека той да работи на температура между 22 до 25°C. Ако е настроен на по-ниски градуси, може да настинете или да разболеете от нещо друго.

Ако сте си у дома пускайте щорите през най-горещите часове и затваряйте прозорците. Така ще сте сигурни, че топлината няма да навлезе в дома ви. Вечер след 9-10 часа можете да отваряте прозорците, за да може по-хладният въздух да ви освежи.

Домакинските електроуреди и електрическите лампи

Освежете се с алое вера в летните горещини.

Едно от предимствата на лятото е по-дългият ден в сравнение с останалите сезони на годината. Затова не трябва да включвате лампите, освен ако това не е наложително. Лампите генерират топлина, а всички искаме да се спасим от нея, нали?

Същото важи и за домакинските електроуреди. Дори и да са спрени, те образуват топлина, ако са свързани към електрическата мрежа. Въпреки че не повишават много температурата, много от тях могат да засилят усещането за топлина. Затова ви съветваме да ги изключвате и да ги съветвате само когато е необходимо.

Домашни хитринки за справяне с горещината

Има редица лесни стъпки, които можете да предприемете за успешно справяне с горещината. Няколко простички хитринки ще ви помогнат за целта. Ето част от тях:

  • Не носете грим и не използвайте козметични продукти. Кремовете и лосионите за тяло съдържат вещества задържащи топлината. Затова не използвайте козметични продукти и не носете грим или поне го използвайте минимално.
  • Не прекалявайте с храната. Обилното хранене е свързано с образуването на топлина, повишаваща телесната температура. Опитайте да хапвате няколко пъти дневно нещо по-леко.
  • Мокрете се, когато е необходимо. Ако ви стане много горещо, намокрете със студена вода врата, китките и челото си. Така най-лесно ще регулирате телесната си температура.
  • Носете защитни средства, когато сте навън. Когато излизате, най-добре носете слънчеви очила и покривайте главата си. Когато слънцето е много силно, използвайте чадър. Носете подходящи обувки, улесняващи дишането на краката.
  • Използвайте алое вера. Можете за замразите кубчета алое вера. Ако усетите, че кожата ви гори или е много суха, намокрете я с кубче алое вера. Веднага ще се почувствате по-свежи!

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • García, F. F., & Álvarez, D. R. (2008). Olas de calor e influencia urbana en Madrid y su área metropolitana. Estudios Geográficos, 69(265), 495-518.
  • Indoor, C. (2007). La Importancia de la Hidratación en. Simposio Virtual.
  • Trejo, O., Miró, Ò., De La Red, G., Collvinent, B., Bragulat, E., Asenjo, M. A., … Sánchez, M. (2005). Impacto de la ola de calor del verano de 2003 en la actividad de un servicio de urgencias hospitalario. Medicina Clinica. https://doi.org/10.1157/13077379

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.