Четири натурални средства при топлинно изтощение

Топлинното изтощение се причинява от прекомерното излагане на слънце без използването на подходящата защита. Лесно ли получавате топлинен удар? Открийте които натурални средства ще ви помогнат да облекчите симптомите.
Четири натурални средства при топлинно изтощение

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Умереното излагане на слънце е полезно за здравето, стига да бъдете внимателни. Но когато слънчевите лъчи са прекалено силни и температурата навън е висока, можете да си навлечете топлинно изтощение.

Не е необходимо да прекарате часове на плажа или под слънцето, за да станете жертва на топлинно изтощение. Това може да ви се случи и след като сте били навън без подходящата защита.

В следащите редове ще ви дадем няколко съвета за справяне с тази неприятна ситуация.

Четири натурални средства при топлинно изтощение

Преди да се спрем на натуралните средства е важно да си изясним някои неща. Първо не трябва да бъркате топлинното изтощение с топлинния удар.

Топлинният удар е много по-сериозен проблем и дори може да доведе до загубата на съзнание.

Топлинното изтощение е етап, стадий от топлинния удар, който може да се характеризира с повърхностни изгаряния, подути вени на краката, интензивно потене, крампи и други. Въпреки че този проблем не е за пренебрегване, обикновено можете да се справите с него в домашни условия.

Важно е да подчертаем, че топлинното изтощение може да изисква професионална намеса, ако симптомите са по-сериозни. Затова, ако се оплаквате от тежки изгаряния, продължително изтощение или признаци на дехидратация, най-добре е да отидете в болница вместо да се опитвате да се справите сами у дома.

След като вече знаете всичко това, ще се спрем на няколко натурални средства за облекчаване на симптомите на топлинно изтощение.

Съветваме ви да опитате едно от тези средства в дома си. Така ще се предпазите от появата на нежелани странични ефекти.

1. Средство при топлинно изтощение: доматен сок

Доматен сок при топлинно изтощение

Без съмнение доматеният сок е едно от най-добрите натурални средства при топлинно изтощение. Той съдържа много витамини, минерали и антиоксиданти, които го правят отлично възстановяващо средство за тялото и кожата ви. Той е идеален за възстановяване на изгубените течности и соли при излагането на висока температура.

Какво трябва да направите?

  • В случай на топлинно изтощение трябва да изпивате две-три чаши доматен сок всеки ден. За целта смесете сока от пресни домати с малко вода и лимонов сок. Пийте получената смес охладена.
  • Освен това можете да използвате доматения сок и за мазане на по-леките повърхностни изгаряния. Оставете сока да подейства 20 минути и след това се измийте.

2. Натурално кисело мляко

Нанасянето на кисело мляко върху кожата може да облекчи част от неприятните симптоми на топлинното изтощение. Пробиотичните му съставки спомагат възстановяването на рН нивото на кожата. Освен това ускоряват процеса на регенерация.

Дори спомагат премахването на мъртвите клетки и предотвратяват появата на белези и петна.

Какво трябва да направите?

  • Нанесете тънък слой пълномаслено кисело мляко върху засегнатата зона.
  • Изчакайте 20 минути. След това се измийте със студена вода.
  • Повторете процеса докато облекчите усещането за дискомфорт.

Препоръчваме ви да прочетете и: Осем съвета против тъмни петна от слънцето

3. Сок от краставица

Сокът от краставица е полезен за здравето.

Друг чудесен зеленчуков сок за облекчаване на неприятните симптоми на топлинно изтощение е този от краставица.

Както вероятно знаете краставиците съдържат 96% вода. Освен това са богати на важни минерали, витамин С и фибри. Затова спомагат справянето с дехидратацията и изгарянията.

Какво трябва да направите?

  • Нарежете една краставица и я пасирайте с малко вода и лимонов сок. След като го прецедите добре, изпийте сока изстуден. Пийте по две-три чаши дневно.
  • Ако искате можете да поставите парченца краставица директно върху кожата си. Така ще облекчите слънчевите изгаряния.

4. Вана с овесени ядки

Овесените ядки притежават отпускащо и терапевтично действие. Те са едно от най-ефикасните натурални средства при топлинно изтощение. Те спомагат намаляването на умората причинена от топлината, успокояват изгарянията върху кожата и облекчават дехидратацията.

Какво трябва да направите?

  • Прибавете една чаша овесени ядки към ваната с топла или студена вода.
  • Легнете във ваната за 15-20 минути.
  • Правете процедурата два-три дена последователно докато усетите подобрение.

И накрая – запомнете, че най-доброто средство срещу топлинно изтощение е превенцията.

Затова, когато е много горещо навън използвайте слънцезащита  и я нанасяйте поне три пъти на ден. Носете дрехи покриващи максимално кожата ви.

Освен всичко казано поддържайте организма си хидратиран като пиете поне по 6-8 чаши вода ежедневно.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.