6 ефекта на климатиците върху здравето ни

18.03.2019
Въпреки че климатиците са едни от най-добрите ни приятели през лятото, те могат да окажат вредно влияние върху здравето ни, ако не сме внимателни.

В съвременния, модерен свят климатиците са навсякъде – в офисите, колите, дори в домовете на хората в по-топлите страни. Но те могат да имат и отрицателно въздействие върху нас. В тази статия ще се спрем на вредите, които климатиците оказват върху здравето ни.

Освен предизвикване появата на зачервено гърло и настинки, прекомерното използване на климатиците може да засегне цялостното ни здравословно състояниеОсновната причина за това е фактът, че не е полезно за здравето ни да живеем в среда с прекалено сух въздух. Ето защо трябва да ги използваме разумно, за да ги превърнем в едни от най-верните ни помощници през горещите летни месеци.

6 ефекта на климатиците върху здравето ниНерядко криматиците са сред основните фактори за появата на респираторни проблеми.

В следващите редове ще се спрем на основните негативни ефекти на климатиците върху здравето ни.

1.Респираторни проблеми

Важно е да разберете, че всяка една драстична промяна в температурата уврежда дихателната ни система. Ето защо преминаването от топлата среда навън в тази с по-студена температура в офиса или супермаркета може да ви създаде истински проблеми.

Заради циркулирането на въздуха, климатиците ви правят по-предразположени към респираторни инфекции. Те могат да доведат до проблеми като фарингити или инфекции на гърлото.

В действителност има доказателства за това, че хората прекарващи повече време в климатизирана среда са по-предразположени към развитието на проблеми с гърлото и носа. Затова при тях по-често се наблюдават неприятни състояния като ринити.

2.Вирусни инфекции

Един често срещан ефект от използването на климатиците е разпространението на вирусни инфекции, дължащи се на отслабването на имунната система.климатиците водят и до по-честа поява на вирусни инфекции

В климатизираната среда застоялият въздух постоянно се върти, пречейки на свежият да навлезе. В резултат на това застоялият въздух разнася вируси, предизвикващи появата на грип, както и на бактерии от човек на човек или самият той е причината да настинете.

Затова рискът да се разболеете от вирусна инфекция в климатизирана среда и по-голям отколкото в стая без климатик.

3.Климатиците причиняват дехидратация

Хората прекарващи дълги часове в стаи, оборудвани с климатици, са по-предразположени към дехидратация. Тъй като климатиците абсорбират влагата и обикновено хората не пият достатъчно вода, често те се дехидратират.

Това е възможно, тъй като температурата в стаята е по-ниска, организмът ни не усеща топлина и съответно – жажда. Освен това заради хладната среда тялото ни не изпитва нужда да се движи повече.

4.Климатиците предизвикват главоболие

Без съмнение главоболието е един от най-често срещаните странични ефекти от използването на климатиците. Без съмнение, ако спрете климатика, лесно ще облекчите главоболието и дори мигрената, след като качеството на въздуха в стаята се подобри.

А рискът от дехидратация очевидно повишава вероятността от появата на главоболие. Често дехидратацията е пренебрегвана, въпреки че стои в основата на редица здравословни проблеми.

Прочетете и: Най-честите причини за сутрешното главоболие

5.Сухота в очите

Използването на климатиците може да доведе до появата на сухота в очите, което може да предизвика зачервяване и сърбеж. Разбира се климатиците не изсушават директно очите, но със сигурност не помагат на хората с този проблем.Климатиците спомагат и за появата на сухота в очите.

Напротив, дори влошават нещата. Така че, ако се оплаквате от сухота в очите е добре да избягвате климатизираната среда.

6.Климатиците намаляват способността на организма да се справя с топлината

Ако прекарвате дълго време в стая с климатик, можете да развиете непоносимост към топлината. Това е най-често срещано през летните месеци.

Запомнете, че организмът ви се стресира от преминаването от охладената среда в офиса към лятната жега навън. Тази внезапна промяна на температурата може да окаже отрицателно въздействие върху здравето ви.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да преодолеем обилното потене

И накрая – климатиците могат да окажат сериозно отрицателно въздействие върху здравето ни. Затова е важно да ги използваме отговорно и умерено.

  • American Society of Heating Refrigerating and Air Conditioning Engineers. (2009). Indoor environmental health. In ASHRAE Applications Handbook.
  • Yu, B. F., Hu, Z. B., Liu, M., Yang, H. L., Kong, Q. X., & Liu, Y. H. (2009). Review of research on air-conditioning systems and indoor air quality control for human health. International Journal of Refrigeration. https://doi.org/10.1016/j.ijrefrig.2008.05.004
  • Jones, A. P. (1999). Indoor air quality and health. Atmospheric Environment. https://doi.org/10.1016/S1352-2310(99)00272-1