Най-добрият начин за пиене на бира


Написано и проверено от лекар Carlos Fabián Avila
Обичате ли да консумирате добре охладена бира през лятото? Понякога си позволяваме тази слабоалкохолна напитка, а след това изпитваме лека вина: “Дали ще надебелея от една-две чаши?”, “Вредна ли е тя за диетата?” и др. Съществуват няколко основни въпроса, които изникват в съзнанието, когато се замисляме дали да консумираме бира, или не.
Днес искаме да разкажем малко повече за полезните свойства на бирата и как можете максимално да й се насладите, без да изпитвате угризения. Наистина ли тази напитка води до натрупване на излишни килограми? А ако я консумирате умерено?
Мога ли да пия бира, ако спазвам диета?

Бирата е онази напитка, която мнозина избират, когато искат да отбележат подобаващо празник в компанията на роднини и приятели. Малцина консумират бира всеки ден, като тази напитка е сред предпочитаните по време на весели събирания и моменти на разтуха.
Бирата има хилядолетна история. Характеризира се с атрактивен кехлибарен цвят и се прави се от ечемик и други зърнени култури. Както вече споменахме тя съдържа известно количество алкохол – именно поради това е препоръчително да я консумирате умерено. Какво се случва обаче, когато пиете бира? Можете ли да си позволите тази наслада, без да качите излишни килограми? Сега ще изложим ясно фактите:
- Бирата съдържа калории и известно количество наситени мазнини. Точното количество калории е 43 на 100 мл. Така, ако изпиете една чаша бира (около 250 мл.), в тялото ще постъпят около 100 калории.
- Какво означава това? Препоръчително е да консумирате бира умерено. Когато знаете това, можете да изчислите колко калории поглъщате чрез ежедневната консумацията и на подсладени газирани напитки.
- Нутриционисти казват, че трябва да консумираме напитка като бирата с внимание. Ако наистина я харесвате и обичате да слагате на трапезата всеки ден, опитайте се да ограничите приема до по-малко от 1 чаша дневно – т.е. 200 мл. Вече знаете колко калории се съдържат в 100 мл. бира. В такъв случай можете лесно да изчислите какво физическо натоварване ще ги компенсира. Заради съдържанието й на алкохол е препоръчително да не прекалявате с консумацията на бира.
- Трябва да споменем и коя е най-здравословната бира – тази, която е направена по традиционна рецепта. А знаете ли коя е още по-здравословна? Това е тъмната бира: тя е направена от малц и хмел, освен това е по-богата на важен елемент като желязото.
Какви са ползите от консумацията на бира?

-
Бирата предпазва от камъни в бъбреците
Не трябва да забравяте една от най-големите ползи на бирата: тя е естествен диуретик! Умерената консумация на бира защитава човешкото тяло и понижава с 40% риска от развитието на заболявания на бъбреците.
Прочетете и: Симптоми, че бъбреците ви са болни
-
Бирата подобрява храносмилането
Знаете ли кой вид бира може да подобри храносмилането? Тъмната бира. Освен че съдържа желязо, тя е богата на фибри и стимулира оптималното функциониране на червата. По този начин се понижава риска от стомашни и чревни проблеми.
-
Бирата понижава нивото на лошия холестерол

Както знаете, бирата е богата на фибри, а това означава, че поддържа баланс между нивото на добрия и лошия холестерол.
-
Бирата е богата на витамини от група В (B1, B2, B6 и B12)
Хората, които консумират бира редовно и в умерени дози, получават около 30% от препоръчителната дневна доза витамини В-комплекс. Тези витамини даряват човешкото тяло с енергия, укрепват мускулите и костите и подпомагат метаболизма на червените кръвни телца.
-
Бирата подобрява здравето на костите
Вярно е: консумацията на бира оптимизира нивото на силиций в тялото. Той е важен за здравето на костите и за концентрацията на минералите.
Вижте още: 8 натурални начина за укрепване на костите
-
Бирата дарява с пълноценен сън

Знаете ли на какво се дължи това? На високите нива на вещества като лактофлавин, които са полезни за здравословния сън.
-
Бирата предпазва от образуване на кръвни съсиреци
Бирата стимулира оптималното кръвообращение в тялото и го предпазва от формиране на тромби.
-
Бирата подобрява имунната система
Тази напитка е богата на витамини и антиоксиданти, които са полезни за засилването на съпротивителните сили на тялото. Когато човекът консумира умерено бира (2-3 чаши седмично), той понижава риска от настинки, болки в мускулите и ставите и подобрява здравето на сърдечно-съдовата система.
Кое е по-полезно: бирата или червеното вино?

Нутриционисти казват, че и двете напитки са полезни за човешкото здраве, но при едно условие: да ги консумирате умерено. С други думи, никога не превишавайте повече от 1 чаша дневно. Ето няколко разлики между бирата и червеното вино, които ще са от полза при избора ви:
- Червено вино: Консумацията на чаша червено вино дневно носи повече ползи за сърдечно-съдовата система от чаша бира. Освен това виното съдържа много антиоксиданти, например полифеноли. В състава му присъстват още във високи дози калий и магнезий.
- Бира: Тя съдържа повече витамини В-комплекс, полезни вещества и разтворими фибри от виното. Трябва да имате едно наум – бирата съдържа по-малко алкохол.
И така, изборът зависи напълно от личните ви предпочитания. Можете да консумирате и двете напитки в рамките на седмицата, като ги съчетавате с различни ястия или пък събития. Най-важното правило е: винаги консумирайте умерено.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Díaz Curiel, M. and Torrijos Eslava, A. (2012). Acción de la cerveza sobre el hueso. Universidad Autónoma de Madrid y Hospital Universitario La Paz. https://www.redalyc.org/pdf/3609/360933655006.pdf
- Rehm J. The risk associated with alcohol use and alcoholism. Alcohol Research and Health. 2011. 34 (2): 135-143.
- Romeo J, González-Gross M, et al. Efectos of moderate beer consumption on blood lipid profile in healthy Spanish adults. Nutrition, metabolism and cardiovascular disease. Junio 2008. 18 (5): 365-72.
- Santiago Sánchez, I. (2008). Evaluación nutrimental del sedimento de cerveza elaborada con cebada maltera. Licenciatura. Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo. http://dgsa.uaeh.edu.mx:8080/bibliotecadigital/bitstream/handle/231104/1695/Evaluaci%F3n%20nutrimental%20del%20sedimento%20de%20cerveza%20elaborada%20con%20cebada%20maltera.pdf?sequence=1
- Spaggiari G, Cignarelli C, et al. To beer or not to beer: A meta-analysis of the effects of beer consumption on cardiovascular health. Plos One. Junio 2020. 15 (6): e0233619.
- Gacimartín García, R. M. Aspectos sociales de la enfermedad cardiovascular. Chap www.fbbva.es/microsites/salud_cardio/mult/fbbva_libroCorazon_cap69.pdf
- Olalla, J., & de España, S. G. D. C. (2002). La cerveza, un alimento con propiedades funcionales. Madrid, España. http://usuaris.tinet.org/jcpulido/cerveza_salud.pdf
- Piano, J. A., Guijarro, M. C., Garrido, L. F., & Barea, J. A. (2003). Cerveza y nutrición. Spin Cero, (7), 49-57. http://www.geocities.ws/quimesca/articulos/cerveza.pdf
- Sánchez, C. L., Franco, L., Bravo, R., Rubio, C., Rodríguez, A. B., Barriga, C., & Cubero, J. (2010). Cerveza y salud, beneficios en el sueño. Revista Española de Nutrición Comunitaria, 16(3), 160-163. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S113530741070034X
- Pérez Medina, T., Argila Fernández-Durán, N. D., Pereira Sánchez, A., & Serrano González, L. (2015). Beneficios del consumo moderado de cerveza en las diferentes etapas de la vida de la mujer. Nutricion Hospitalaria. https://www.redalyc.org/pdf/3092/309243316007.pdf
Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.