Най-добрият начин за пиене на бира

В 100 мл. се съдържат 43 калории - преценете какво количество можете да консумирате, без да влошите фигурата си
Най-добрият начин за пиене на бира
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 21 октомври, 2022

Обичате ли да консумирате добре охладена бира през лятото? Понякога си позволяваме тази слабоалкохолна напитка, а след това изпитваме лека вина: “Дали ще надебелея от една-две чаши?”, “Вредна ли е тя за диетата?” и др. Съществуват няколко основни въпроса, които изникват в съзнанието, когато се замисляме дали да консумираме бира, или не.

Днес искаме да разкажем малко повече за полезните свойства на бирата и как можете максимално да й се насладите, без да изпитвате угризения. Наистина ли тази напитка води до натрупване на излишни килограми? А ако я консумирате умерено?

Мога ли да пия бира, ако спазвам диета?

Пиене на бира при спазване на диета

Бирата е онази напитка, която мнозина избират, когато искат да отбележат подобаващо празник в компанията на роднини и приятели. Малцина консумират бира всеки ден, като тази напитка е сред предпочитаните по време на весели събирания и моменти на разтуха.

Бирата има хилядолетна история. Характеризира се с атрактивен кехлибарен цвят и се прави се от ечемик и други зърнени култури. Както вече споменахме  тя съдържа известно количество алкохол – именно поради това е препоръчително да я консумирате умерено. Какво се случва обаче, когато пиете бира? Можете ли да си позволите тази наслада, без да качите излишни килограми? Сега ще изложим ясно фактите:

 • Бирата съдържа калории и известно количество наситени мазнини. Точното количество калории е 43 на 100 мл. Така, ако изпиете една чаша бира (около 250 мл.), в тялото ще постъпят около 100 калории.
 • Какво означава това? Препоръчително е да консумирате бира умерено. Когато знаете това, можете да изчислите колко калории поглъщате чрез ежедневната консумацията и на подсладени газирани напитки.
 • Нутриционисти казват, че трябва да консумираме напитка като бирата с внимание. Ако наистина я харесвате и обичате да слагате на трапезата всеки ден, опитайте се да ограничите приема до по-малко от 1 чаша дневно – т.е. 200 мл. Вече знаете колко калории се съдържат в 100 мл. бира. В такъв случай можете лесно да изчислите какво физическо натоварване ще ги компенсира. Заради съдържанието й на алкохол е препоръчително да не прекалявате с консумацията на бира.
 • Трябва да споменем и коя е най-здравословната бира – тази, която е направена по традиционна рецепта. А знаете ли коя е още по-здравословна? Това е тъмната бира: тя е направена от малц и хмел, освен това е по-богата на важен елемент като желязото.

Какви са ползите от консумацията на бира?

Ползи от консумацията на бира
 1. Бирата предпазва от камъни в бъбреците

Не трябва да забравяте една от най-големите ползи на бирата: тя е естествен диуретик! Умерената консумация на бира защитава човешкото тяло и понижава с 40% риска от развитието на заболявания на бъбреците.

 1. Бирата подобрява храносмилането

Знаете ли кой вид бира може да подобри храносмилането? Тъмната бира. Освен че съдържа желязо, тя е богата на фибри и стимулира оптималното функциониране на червата. По този начин се понижава риска от стомашни и чревни проблеми.

 1. Бирата понижава нивото на лошия холестерол

Бира и холестерол

Както знаете, бирата е богата на фибри, а това означава, че поддържа баланс между нивото на добрия и лошия холестерол.

 1. Бирата е богата на витамини от група В (B1, B2, B6 и B12)

Хората, които консумират бира редовно и в умерени дози, получават около 30% от препоръчителната дневна доза витамини В-комплекс. Тези витамини даряват човешкото тяло с енергия, укрепват мускулите и костите и подпомагат метаболизма на червените кръвни телца.

 1. Бирата подобрява здравето на костите

Вярно е: консумацията на бира оптимизира нивото на силиций в тялото. Той е важен за здравето на костите и за концентрацията на минералите.

 1. Бирата дарява с пълноценен сън

Пиене на бира и здрав сън

Знаете ли на какво се дължи това? На високите нива на вещества като лактофлавин, които са полезни за здравословния сън.

 1. Бирата предпазва от образуване на кръвни съсиреци

Бирата стимулира оптималното кръвообращение в тялото и го предпазва от формиране на тромби.

 1. Бирата подобрява имунната система

Тази напитка е богата на витамини и антиоксиданти, които са полезни за засилването на съпротивителните сили на тялото. Когато човекът консумира умерено бира (2-3 чаши седмично), той понижава риска от настинки, болки в мускулите и ставите и подобрява здравето на сърдечно-съдовата система.

Кое е по-полезно: бирата или червеното вино?

Бира или вино

Нутриционисти казват, че и двете напитки са полезни за човешкото здраве, но при едно условие: да ги консумирате умерено. С други думи, никога не превишавайте повече от 1 чаша дневно. Ето няколко разлики между бирата и червеното вино, които ще са от полза при избора ви:

 • Червено вино: Консумацията на чаша червено вино дневно носи повече ползи за сърдечно-съдовата система от чаша бира. Освен това виното съдържа много антиоксиданти, например полифеноли. В състава му присъстват още във високи дози калий и магнезий.
 • Бира: Тя съдържа повече витамини В-комплекс, полезни вещества и разтворими фибри от виното. Трябва да имате едно наум – бирата съдържа по-малко алкохол.

И така, изборът зависи напълно от личните ви предпочитания. Можете да консумирате и двете напитки в рамките на седмицата, като ги съчетавате с различни ястия или пък събития. Най-важното правило е: винаги консумирайте умерено.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.