Таделакт: Стилна боя с циментов ефект

Научете всичко за хилядолетната техника, която е на мода в декорацията: таделакт. Ще ви кажем какво представлява и как да я прилагате у дома.
Таделакт: Стилна боя с циментов ефект

Написано от Maria Jimena Freytes

Последна актуализация: 16 септември, 2022

Таделакт е вярното доказателство, че старото в един момент става актуално и накрая се превръща в тенденция. В случаяговорим за сферата на декорацията и ще ви запознаем с тази техника, която въпреки че се използва от много години, става все по-популярна.

След това ще разгледаме какво представлява тази древна практика и нейния произход. Ще знаете как да я прилагате и какви са нейните плюсове и минуси.

Какво е “таделакт”?

Известна още като “боя с циментов ефект” или “микроцимент “, тя е силно вдъхновена от мароканското минало. Това е покритие или патина, която се нанася върху стените и постига подобен на цимент вид, освен че има много специфична текстура.

Терминът е арабски и произлиза от глагола dalaka, което означава „лъскам или трия“. Именно това е в основата на тази техника, която е много разпространена в Мароко и постепенно прекрачва границите на страната.

Първоначално се използва за защита на стените от влага, тъй като има мощен хидроизолационен ефект. Използва се и за производството на керамични и марокански изделия.

Въпреки това, таделактът се формира с вар и естествени пигменти. След това се полира с камъчета, за да се постигне гладък външен вид на покритието.

Днес към тази вар се добавят мраморен прах и други минерални прахове. За изравняване на сместа се използва мистрия.

Има заоблен и гладък за окото завършек. Той е декоративен и същевременно непропусклив, както и фунгициден. Ето защо се използва предимно в бани и кухни.

Най-актуалният предшественик на таделакт е тебеширена боя, чийто завършек наподобява кадифе. Да видим тогава какви приложения намира тази декоративна боя.

таделакт: циментови саксии
Въпреки че е подобен на микроцимента, той не е съвсем същият. Има собствена технология на производство.

Как и къде може да се използва “таделакт”?

Това е много универсална техника, която може да се прилага в различни стаи на къщата, но предпочитаните са банята и кухнята. Обикновено се използва за покриване на подове, стени и дори мебели, като плотове и плотове. По същия начин е подходяща за вътрешна и външна употреба.

Не забравяйте, че това е циментова замазка в стил рустик , така че нейното закръглено и несъвършено покритие изглежда страхотно. Първоначално се е търкала с камъче, така че този ефект да бъде по-подчертан. В днешно време се използва мистрия, въпреки че характерното покритие се запазва.

Що се отнася до полагането на боята, трябва да се каже, че изисква квалифициран труд или поне малко практика. Всичко ще зависи от мястото, което искате да покриете. Може би ще можете да започнете да го правите сами върху по-малки повърхности, докато овладеете техниката.

Как се нанася?

Този продукт се доставя готов за употреба и трябва само да добавите количеството вода, посочено от производителя. Ето някои от съображенията, които трябва да вземете предвид, преди да нанесете таделакт:

 • Почистете добре повърхността преди първия слой. Ако забележите дупки, не забравяйте да ги покриете.
 • Препоръчва се повърхността да се грундира преди нанасяне на първия слой, за да може продуктът да покрие добре.
 • Преди да нанесете самия таделакт, намокрете основата.
 • При нанасяне на продукта, нанасяйте го с шпатула или мистрия с полукръгови движения. По този начин ще спомогнете за заобления ефект, търсен с тази мазилка.
 • Що се отнася до времето за съхнене, идеалното време за съхнене е 8 до 10 часа.
 • Вторият слой, който нанасяте, трябва да е по-дебел от първия и трябва да се остави да съхне за същия брой часове.
 • За да завършите работата, обикновено се нанася последен слой восък или сапун от черен зехтин. Това се прави, за да се гарантира, че повърхността е водоустойчива.
Последната обработка се извършва на всеки 2 години, за да се поднови влагоотблъскващият ефект.

Ако желаете и за да сте сигурни, че покрива добре повърхностите, нанесете повече от 2 слоя. Техниката не е трудна, просто изисква време и търпение.

Трябва да изчакате поне 30 дни, преди да можете да намокрите мястото, където е нанесен този продукт. За почистване на местата с таделакт не използвайте препарати или други абразивни вещества, тъй като те биха го повредили.

В този смисъл ще ви трябва само вода и неутрален сапун за почистване на повърхностите. Не забравяйте да използвате мека гъба.

почистване преди боядисване
Не използвайте абразивни продукти за почистване. Те могат да съсипят това, което сте направили.

“Tadelakt”: да или не?

Досега разгледахме какво представлява тази набираща популярност декоративна техника. Важно е обаче да знаете какви са нейните предимства и недостатъци.

Положителният момент, който можем да отбележим е нейната хигиеничност. Тъй като действа като цимент, има антибактериален ефект и е фунгицидна, поради съдържанието на варовик.

По същия начин това е екологично покритие.

Друго предимство е, че отблъсква влагата. Ето защо е толкова широко използван в бани и кухни. Ще забравите за мухъла и плесента по таваните и стените. Освен това можете да нанесете багрила, така че ще получите други цветове, освен циментово сиво.

Сред минусите можем да споменем, че изисква прилагане от професионалисти. Освен това се нуждае от дълго време за съхнене, за да достигне желаната твърдост. Важно е да избягвате контакт с тези зони за известно време.

И накрая, това не е най-икономичният материал. Може би това е причината обикновено да се прилага върху малки повърхности.

Надяваме се, че тази информация ще ви бъде полезна и че ще ви насърчим да пристъпите към някои нововъведения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Macías, B. E. D. (2017, October). Evaluación de la permeabilidad del tadelakt aplicado sobre diferentes materiales base. In Actas del Décimo Congreso Nacional y Segundo Congreso Internacional Hispanoamericano de Historia de la Construcción: Donostia-San Sebastián(pp. 417-426).
 • Díaz Macías, B. E. (2018). Adaptación del tadelakt a la región de clima cálido de México empleando cal como material hidrófugo en vivienda de interés social(Doctoral dissertation, Universidad Autónoma de Aguascalientes).
 • Penadés Sanz, J. (2015). Análisis y estudio del microcemento(Doctoral dissertation, Universitat Politècnica de València).
 • Sebastián, D. S. de Historia de la Construcción.
 • Bozzano Ciavaglia, B. (2017). Acabados y revestimientos en el diseño de arquitectura de tierra.
 • Espuga Bellafont, J., Gibert Armengol, V., & Berasategui Berasategui, D. (1999). Revoques y estucados: teoría y práctica. Edicions UPC.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.