Най-добрите съставки за грижа за кожата на шията

За да се грижите за кожата на шията си, е необходимо да използвате козметика с мощни съставки, които са в състояние да подхранват и предпазват тънката кожа. Тук ще ви кажем кои съединения са най-подходящи.
Най-добрите съставки за грижа за кожата на шията

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 26 август, 2022

Вярването, че същите продукти във вашата рутина за красота на лицето могат да се използват за грижа за кожата на шията, не е съвсем правилно. Тази зона се нуждае от специални формули, които почистват, овлажняват и я защитават поради излагането й на външните фактори и чувствителността й поради своята тънкост.

Кожата е еластична и устойчива благодарение на кератинизираните си клетки, както става ясно от медицинския речник на Clínica Universidad de Navarra. В конкретния случай на шията, тя може да покаже обезцветяване, зачервяване и бръчки по-бързо от други области на тялото.

Ето защо е необходимо да обърнете внимание на този деликатен участък от кожата с интензивни процедури, които проникват в дълбоките слоеве, до които обикновен овлажнителят за кожата не може да достигне.

Кожата на шията разкрива улики за нашата възраст

Само поради своята тънкост, тази кожа губи способността си да се регенерира по-бързо в сравнение с кожата на останалата част от тялото. Това се случва, защото е заобиколена от мускули, които стават отпуснати с годините. В допълнение, излагането на слънце, вятър и замърсяване причинява щети.

В резултат на това често се появяват линии, бръчки, петна и други несъвършенства. Така шията е една от първите части на тялото, които разкриват физическите признаци на стареене чрез следните симптоми:

  • Увисване на кожата
  • Хоризонтални бръчки
  • Натрупани мазнини
  • Петна

Испанската академия по дерматология и венерология обяснява, че подмладяването на шията е честа хирургична процедура. Въпреки това, един от начините да избегнете операцията е да третирате кожата с изключителни съединения.

Защо не можем да използваме същия овлажнител за лицето си, за да се грижим за кожата на шията?

За разлика от лицето, шията има по-малко космени фоликули, което затруднява защитата й от ултравиолетовите (UV) лъчи. Ето защо понякога виждате свежа кожа на лицето, а кожата на шията е като пергамент.

Първата стъпка към грижата за шията е да поискате дерматологичен съвет и да определите коя козметика благоприятства доброто състояние на дермата. Нуждите на лицето никога няма да бъдат същите като тези на шията; следователно изборът на продукти варира.

За лицето трябва да имате предвид мазното, сухото или смесеното състояние на кожата, докато в случая на шията изборът на кремове, лосиони и серуми зависи от изискванията за депигментиране, стягане или намаляване на мазнините.

Отпусната кожа на шията
Шията разкрива изминалото време и дерматологичното стареене по-бързо от другите участъци от кожата.

Съставки за грижа за кожата на шията

Когато изпълнявате режима си с грижа за кожата на лицето си, отделете няколко минути в поглезете врата си. Започнете с почистване на замърсяванията с мицеларна вода. След това нанесете серум, гел, масло или крем, съдържащи изброените по-долу съставки.

DMAE

Диметиламиноетанол (DMAE) е активна съставка, която стимулира мускулите на лицето и шията. Когато се смеси с друга козметика, се бори с увисването.

Действа като стягащо средство, овлажнител и антиоксидант. Нарича се още аминоетанол, 2-диметил, N-диметил, деанол или диметилетаноламин.

Витамин С

Витамин С помага за изсветляване на петната и изглаждане на бръчките. Правилната дозировка трябва да бъде определена от лекар в зависимост от състоянието на кожата. Обикновено продуктите с грижа за кожата имат концентрация над 5% и по-малко от 20%.

Хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселина е звездна съставка в козметиката. Има множество предимства.

Овлажнява, хидратира и възстановява кожната бариера на шията. Това вещество помага на кожата на лицето и шията да не се различава по своята текстура.

Освен това насърчава гладкостта и блясъка. Без значение колко зряла е кожата, тази дерматологична добавка обещава ефикасност.

Аминокиселини

Лечението с пептиди или аминокиселини трябва да бъде разрешено от лекарите поради сложността на формулите. Тези съединения стимулират генерирането на колаген и еластин, особено когато се комбинират с други елементи, като хиалуронова киселина.

Ретиноиди

Испанската агенция по лекарствата и здравните продукти посочва, че ретиноидите са производни на витамин А, полезни при лечението на дерматологични патологии. Те препоръчват лекарско наблюдение, като се имат предвид някои реакции, които биха могли да предизвикат, главно при бременни жени.

Това лекарство с номенклатурите ацитретин, алитретиноин и изотретиноин се предписва локално за активиране на колагена. Препоръчва се да го използвате през ден, тъй като в началото може да причинява дразнене или сухота.

Антиоксиданти

Статия в Chilean Journal of Dermatology подчертава, че оксидативният стрес е ключов в процеса на стареене и въпреки че в кожата има ефективни антиоксиданти, оралните и локални добавки могат да играят полезна роля в подмладяването на дермата.

Кремовете с витамини С и Е, освен ферулова киселина, са отлични антиоксиданти. Те могат да бъдат намерени и в храни като пшеница, овес, ябълки, фурми, растителни масла, зелени листни зеленчуци, кокос, сливи, зеленчуци и цитрусови плодове.

Овесени ядки за грижа за кожата
Овесената каша е препоръчителна храна за грижа за кожата, но също и когато присъства в кремовете за локално приложение.

Слънцезащитен крем

Слънцезащитните продукти са на последно място, след овлажнителите. Важно е да нанасяте слънцезащитен крем както върху лицето, така и върху шията, за предпочитане на всеки 4 часа, ако сте на закрито.

Използвайте версии с SPF 30 или по-висок. Проверете дали съставките, посочени на етикета, включват цинков оксид или титанов диоксид.

Пропускането на този продукт може да има последствия, като например ромбовиден тен – тоест бръчки и дебели гънки около шията, според проучване, публикувано от списание Farmacia Profesional.

Други алтернативи за грижа за кожата на шията

Освен козметиката, някои полезни съвети се основават на правилното хранене, така че тъканите да се регенерират, опитването на натурални масла като такова от ленено семе или масло от авокадо и практикуване на упражнения за шията.

И накрая, някои съвременни терапии като ботулинов токсин, мезотерапия, химически пилинг и трансдермотерапия предотвратяват или насърчават възстановяването на набръчканата или с петна кожа, без да се прибягва до по-инвазивни мерки.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.