Естествени индуктори на колаген: употреби и ползи

Инжектират се естествени индуктори на колаген, за да се стимулира производството на този протеин. Прочетете, за да научите повече за техните предимства и възможни странични ефекти.
Естествени индуктори на колаген: употреби и ползи

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 26 август, 2022

Естествените индуктори на колаген са вещества, които се инжектират в кожата, за да активират производството на този протеин. Той придава обем, еластичност и младежки вид на кожата.

Тялото синтезира колаген по естествен път. С възрастта обаче попълването му може да намалее или разграждането му може да се ускори. Поради това започват да се появяват различни признаци на стареене: бръчки, увисване и загуба на овлажняване.

С оглед на това се прилагат различни естетични процедури за попълване или противодействие на видимите ефекти. Сред тези средства са и естествените индуктори на колаген.

Значението на колагена

Въпреки че го свързваме повече с кожата, колагенът е протеин, който също присъства в мускулите и костите, както и в сухожилията и хрущялите, дори в косата и роговицата.

Следователно не е изненадващо, че това е най-разпространеният протеин в тялото, представляващ една четвърт от всички човешки протеини. Като цяло, неговата функция е да осигури гъвкавост и устойчивост на тъканите.

След определена възраст обаче – между 30 и 40 години – способността на организма да го произвежда по естествен път започва да намалява. И когато присъствието му намалее, започваме да виждаме признаците на стареене на кожата.

Но не само това, има различни здравословни проблеми, свързани с липсата на колаген, като следните:

Какво представляват естествените индуктори на колаген и за какво се използват?

Както подсказва самото име, естествените индуктори на колаген са продукти, които се въвеждат, за да стимулират производството на този протеин. Обикновено се инжектират в лицето, но също и в други части на тялото.

Обикновено това са конци за хирургически шев. Важно е да се отбележи, че дължината и дебелината на такива нишки, количеството нишки, както и материала, ще зависят от характеристиките на пациента и областта, където ще се прилага лечението.

Веществата, които се вкарват в кожата, за да се използват като естествени индуктори на колаген , са биосъвместими материали , които могат да се абсорбират от тялото след известно време. Сред най-често използваните са следните:

 • Полимлечна киселина
 • Поликапролактон
 • Калциев хидроксиапатит
 • Трикалциев бета фосфат

Сега, с използването на тези съединения, целта е да се предизвика фиброза (синтез на самия колаген), от която можете да намалите увисването или да стегнете кожата.

Естествени индуктори на колаген.
Индуциращите вещества обикновено се инжектират в лицето, за да стимулират синтеза на колаген.

Как се извършва индукционното лечение с колаген?

На първо място, лекарят, специализиран в тази техника, трябва да извърши оценка, за да идентифицира зоната, която ще се третира и най-подходящия естествен индуктор на колаген, според характеристиките на пациента.

Като част от подготовката за лечението се извършва почистване на зоната. След това се прилага локална анестезия, за да се намали дискомфортът, причинен от инжекциите.

Инжекциите се прилагат върху областите, в които се наблюдава отпуснатост. Както споменахме, можем да ги приложим върху лицето, но също и ръцете, корема, бедрата и задните части.

На лицето най-често третираните зони са следните:

 • Назолабиалните гънки (обикновено известни като линии на смях )
 • Контурът на брадичката
 • Подчелюстната линия
 • Субмаларната област
 • Скулите

От друга страна, обикновено са необходими повече от една сесия, въпреки че това зависи от съдържанието и желаната цел. Всяка сесия отнема около 20 минути. Разрешен е период от 1 месец между всяка сесия.

След третиране с естествени индуктори на колаген се препоръчва да избягвате физически упражнения и много гореща вода, поне през първите 24 часа. По същия начин трябва да се вземат предпазни мерки по отношение на излагане на интензивна слънчева светлина в продължение на една седмица.

За кого се препоръчват естествените индуктори на колаген?

Естествените индуктори на колаген се препоръчват за хора, които започват да забелязват увисване или липса на гладкост на кожата. Могат да се прилагат и когато има загуба на обем на лицето по различни причини (например поради диета за отслабване).

Може да се прави при пациенти на 35-годишна възраст. Въпреки това, индукторите не се считат за полезни при много възрастни хора, които имат малък капацитет да регенерират колаген.

Кога започвате да забелязвате резултатите?

Лекуваните пациенти могат да забележат незабавно подобрение в обема на лицето. Но това е преходен ефект, който изчезва след 48 часа.

Обикновено след 15 до 20 дни естествените индуктори на колаген започват да действат, като стимулират производството на протеина. Окончателният резултат от лечението може да се види след 3 до 4 седмици. В зависимост от това следващата сесия може или не е необходима. Трябва да се отбележи, че през това време нишките ще бъдат реабсорбирани.

Ефектът може да продължи от 6 месеца до 1 година. Това може да варира в зависимост от пациента или от това колко е засегната зоната. Има и начини за удължаване на резултатите, като здравословно хранене и хидратация, защита от UV лъчи и отказ от пушене.

Твърди се, че естествените индуктори на колаген осигуряват няколко предимства:

 • Те стимулират производството на колаген тип 1 и 3
 • Те са съвместими с различни типове кожа
 • Не влияят на естественото ви изражение
 • Помагат за дефиниране контура на лицето
 • Предотвратяват загубата на твърдост
 • Намаляват увисването
Жена, която гледа бръчките си.
Резултатите могат да продължат от 6 месеца до 1 година. Това ще определи дали ще има следващи сесии.

Възможни странични ефекти и противопоказания

Експертите ни уверяват, че лечението с естествени индуктори на колаген предизвиква малко странични ефекти или реакции. Някои изследвания обаче съобщават за появата на подкожни възли след прилагане на калциев хидроксиапатит. От друга страна, може да има някои странични ефекти, включително болка, зачервяване, подуване и синини в третираната област. Те се появяват рядко и не са сериозни реакции, които пречат на лекувания пациент да извършва ежедневните си дейности.

Що се отнася до противопоказанията, прилагането на естествени колагенови индуктори не се препоръчва в случаите, в които увисването на кожата се дължи на натрупване на мазнини, при пациенти с прекомерно наднормено тегло или такива с морбидно затлъстяване. Въпреки това, в по-голямата част от случаите, това се счита за безопасно лечение, при условие че се извършва от специализиран медицински специалист с подходящи санитарни условия.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Alcalá D, Martínez G. Rellenos faciales: efectos adversos. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2013; 11(1): 36-41.
 • Borstein P, Sage H. Structurally distinct collagen types.  Annual Review of Biochemistry. 1980; 49: 957-1003. https://doi.org/10.1146/annurev.bi.49.070180.004521.
 • Bravo Jaime F. Síndrome de Ehlers-Danlos con especial énfasis en el síndrome de hiperlaxitud articular. Rev. méd. Chile. 2009; 137(11): 1488-1497.
 • Sandhu S, Gupta S, Bansal H, Singla K. Collagen in Health and Disease. Journal of Orofacial Research. 2012; 2(3): 153-159.
 • Tamayo C, Cuastumal F, García B, et al. Rejuvenecimiento facial por reposición volumétrica con sustancias de relleno. Cuba y Salud. 2021; 16(1): 87-95.
 • Villegas Fernández C, Burón Álvarez I, Fernández-Tresguerres A, Alfageme Roldán F. Ecografía cutánea y rellenos dermatológicos. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2015; 106(S1); 87-95.
 • Wahl D, Czernuszka J. Collagen-hydroxyapatite composites for hard tissue repair. European Cells and Materials. 2006; 11: 43-56.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.