10 козметични процедури, които могат да регенерират колагена в кожата

Днес имаме средства за регенериране на колагена в кожата и постигане на по-младежки вид. Въпреки това, най-важният начин за удължаване на младостта е здравословният начин на живот.
10 козметични процедури, които могат да регенерират колагена в кожата

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Регенерирането на колагена в кожата е мания на много козметични експерти и хора, които са загрижени за външния вид на кожата си. Не е изненадващо, като имате предвид колко важно е това да поддържате кожата си еластична и стегната. Проблемът е, че тялото постепенно спира да произвежда това вещество. С други думи, вътрешното му производство се забавя с възрастта. Ето защо стана толкова важно да се намерят и прилагат нови стратегии за регенериране на колагена в кожата.

Процедури за регенериране на колагена в кожата

Колагенът е протеин, който придава структура и здравина на костите, кожата и други тъкани. От 20-годишна възраст кожата започва да го губи със скорост от 1% годишно. Резултатът е кожа с по-изразени признаци на стареене.

Понастоящем редица терапии могат да помогнат за регенериране на кожния колаген. Следните са най-известните.

1. Терапия с червена светлина за регенериране на колагена в кожата

Червената светлина е вид енергия, чийто спектрален диапазон е между 620 до 700 нанометра. Счита се за полезна за улесняване на заздравяването на тъканите, възстановяването на тъканите и насърчаването на подмладяването на кожата. Достига дълбочина от 8 до 10 милиметра, което му позволява да проникне в дермата.

Проучване, проведено през 2013 г., установи, че терапията с червена светлина регенерира кожния колаген. По-конкретно, възстановява фибробластите, които са клетките, отговорни за производството на това вещество. Също така се счита за полезна за овладяване на косопада. Полезна статия, която обсъжда плюсовете и минусите на този метод е тази: връзка.

2. Микронидлинг

Това е лечение (наричано още колагенова индукционна терапия), което се извършва с устройство, оборудвано с малки игли. То се движи по кожата и причинява малки пункции в горния слой. Тъй като се създават тези малки ранички, тялото увеличава производството на колаген, за да ги възстанови.

Изследвания, публикувани в Plastic and Reconstructive Surgery, показват, че тези, които са били подложени на това лечение, показват значително увеличение на колагена и еластина след 6 месеца. Белезите, бръчките и стриите също се намаляват.

3. Химически и лазерен пилинг за регенериране на колагена в кожата

Има много, много видове пилинг, както химически, така и лазерни. Използват се за лечение на различни кожни проблеми, най-вече на бръчки и хиперпигментация.

Повечето от тях причиняват зачервяване, сухота и дразнене. Докато тялото работи върху разрешаването на тези нарушения, то работи и за регенериране на колагена на кожата.

Жена на лечение с пилинг.
Пилингът разтрива повърхностния слой на кожата, премахвайки милиметричните слоеве на епидермиса.

4. Микроток за лице

Лечението с микроток също е начин за регенериране на колагена на кожата. Има обаче едно предупреждение.

Този метод действа най-добре върху кожа, която тепърва започва да показва признаци на стареене. Повишава нивото на колаген и повишава еластичността на кожата. Има малък ефект върху зрялата кожа. Разгледайте тази статия, която разглежда доказателствата от научна гледна точка.

5. Плазмени инжекции за регенериране на колагена в кожата

Богатите на тромбоцити плазмени инжекции насърчават клетъчния растеж и регенерация. Методът се състои в поставяне на тромбоцити в определени точки, като долните клепачи или гънките на устата.

От този момент нататък тромбоцитите действат върху тези зони, сякаш са рани. По този начин те насърчават възстановяването им. В същото време тези инжекции са богати на растежни фактори, които стимулират възпроизводството на фибробластите.

6. Кремове и серуми

Голям брой кремове включват колаген като един от компонентите си. Серумите обещават, че могат да регенерират това вещество. Може ли да им се вярва? Отговорът е да.

Най-общо казано, трябва да ги комбинирате със слънцезащитен крем. Също и с ретиноиди, тъй като те отменят колагеназата, ензим, който унищожава колагена.

7. Колагенови добавки за регенериране на колагена в кожата

Добавките с колаген са показали известна ефикасност. Въпреки това, не толкова, колкото често се обещава.

Има два аспекта, които трябва да имате предвид. Първо, че трябва да купувате сертифицирани, висококачествени добавки. Второ, че не трябва да очаквате изключителни резултати.

8. Мезотерапия на лицето

Това е лечение, при което се прилагат витамини, хиалуронова киселина и други вещества с цел подмладяване и възстановяване на кожата. Приложението се извършва с много фина игла, така че няма болка. Всяка сесия продължава 20 минути.

9. Физическа активност за регенериране на колагена в кожата

Въпреки че физическата активност не е козметична терапия като такава, тя помага за регенерирането на колагена на кожата. Изпотяването увеличава производството на хормони на растежа. Това от своя страна стимулира фибробластите да произвеждат повече колаген.

Проучване, публикувано в PloS ONE, отбелязва, че силовите тренировки и интервалните тренировки изглеждат най-ефективни. Практикуването на йога също помага, тъй като намалява стреса.

10. Тензорни нишки

Има много други лечения за регенериране на кожния колаген. Ще споменем само още едно, тъй като не бихме могли да пропуснем тази статия.

Тук говорим за тензорни нишки. Техниката се състои в имплантиране на малки нишки от полидиоксанон (PDO) в кожата. Те насърчават естественото производство на колаген, като същевременно създават напрежение в кожата, което създава впечатлението, че няма бръчки.

Техники за повдигане.
Тензорните нишки се поставят с хирургична техника, следвайки естествените линии на лицето.

Колагенът и неговата регенерация

Колагенът поражда влакна, които са устойчиви и гъвкави и които присъстват в много части на тялото, включително кожата. Тези влакна са опънати, но с течение на годините се преплитат и губят своята еластичност. Резултатът е появата на бръчки.

Факторите, които влияят най-много на този процес, са излагането на слънце, неправилното хранене, липсата на хидратация, консумацията на тютюн и алкохол, както и стресът. Съвсем нормално е, че около 35-та ни година ефектът върху лицето започва да се проявява.

Смята се, че една жена ще загуби около половината от целия си колаген до 50-годишна възраст. Мъжете са склонни да имат по-малка загуба. Това води до намаляване на дебелината на дермата.

Процедурите за регенериране на колаген в кожата имат различна степен на ефективност. Те обаче се подобряват, когато са придружени от здравословен начин на живот.

Стареенето, с всичко, което води, е неизбежно. Но този процес може да се забави донякъде чрез приемане на правилните житейски навици.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Wunsch A, Matuschka K. A controlled trial to determine the efficacy of red and near-infrared light treatment in patient satisfaction, reduction of fine lines, wrinkles, skin roughness, and intradermal collagen density increase. Photomed Laser Surg. 2014 Feb;32(2):93-100. doi: 10.1089/pho.2013.3616. Epub 2013 Nov 28. PMID: 24286286; PMCID: PMC3926176.
  • Aust MC, Fernandes D, Kolokythas P, Kaplan HM, Vogt PM. Percutaneous collagen induction therapy: an alternative treatment for scars, wrinkles, and skin laxity. Plast Reconstr Surg. 2008 Apr;121(4):1421-1429. doi: 10.1097/01.prs.0000304612.72899.02. PMID: 18349665.
  • Sellami M, Dhahbi W, Hayes LD, Padulo J, Rhibi F, Djemail H, et al. (2017) Combined sprint and resistance training abrogates age differences in somatotropic hormones. PLoS ONE 12(8): e0183184. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0183184.
  • Schoenfeld, P. (2020). Colágeno: Rejuvenece tu piel, fortalece las articulaciones, y siéntete más joven gracias a la dieta que aumenta la producción y el consumo de colágeno. EDITORIAL SIRIO SA.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.