6 съвета за по-гладка и млада кожа на шията

Грижата за кожата на шията не трябва да бъде пренебрегвана. Още по темата.
6 съвета за по-гладка и млада кожа на шията
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Търсите съвети с грижа за по-млада и гладка кожа на шията?

Кожата на шията ви заслужава също толкова грижи, колкото и кожата на лицето. Често се притесняваме за бръчките на лицето, но спираме до там, а това не е достатъчно.

Факт е обаче, че кожата на шията ви е първата, която показва признаци на стареене. Това е така, защото е по-тънка и има по-малко мастни жлези. В резултат на това тя губи своята еластичност и здравина по-бързо от кожата на останалата част от тялото.

С тези прости съвети ще можете ефективно да се преборите с всички признаци на стареене на шията си. Ще можете да запазите шията си гладка и млада по-дълго!

1. Хидратирайте нежната кожа на шията

Пийте вода, за да се радвате на нежна кожа на шията.

Важно е да хидратирате шията си всеки ден, така както и лицето си. Не е необходимо да купувате специални продукти, за да направите това. Използването на хидратиращи кремове или лосиони, които нанасяте върху лицето си е достатъчно. Можете също така да хидратирате кожата като използвате натурални продукти като кокосово, бадемово, маслиново или шипково масло.

  • Важното е да го използвате два пъти на ден – сутрин преди да се облечете и през нощта преди лягане.
  • Използвайте кръгови и масажиращи движения, за да нанесете маслото до пълното му абсорбиране.

2. Ексфолирайте деликатната кожа на шията

Кожата на шията ви трябва да се ексфолира редовно (най-много веднъж седмично). Това ще премахне мъртвите кожни клетки, които се натрупват с времето.

  • Можете да ексфолирате кожата си, като използвате естествени съставки като захар, морска сол или сода за хляб.
  • Смесването на тези съставки с натурални масла, мед или кисело мляко създава естествени ексфолианти, които са идеални за придаване на младежки вид на шията.
  • Трябва да ексфолирате от брадичката до горната част на гърдите. Не забравяйте да ексфолирате и задната част на шията.
  • След това изплакнете обилно със студена вода. Това ще почистите кожата си в дълбочина.

3. Поддържайте стойката си изправена

Изправена стойка

Вярвате или не, лошата стойка може да увреди кожата на шията ви по-бързо. Освен че причинява болка в шията и главоболие, поддържането на врата ви в сгъната за дълги периоди от време позиция може да предизвика появата на бръчки, от които е трудно, ако не и невъзможно, да се отървете. Избягвайте да накланяте главата си надолу за дълги периоди от време, докато гледате таблета или мобилния телефон.

4. Правилната диета влияе на нежната кожа на шията 

Спазването на правилна диета – уверете, че включвате храни, богати на омега 3 и 6 , ще помогне на тялото ви естествено да увеличи производството на колаген. Ще видите ефектите върху регенерацията и еластичността на вашата кожа.

Някои изследвания показват, че консумирането на храни с високо съдържание на мастни киселини помага на тялото да регенерира клетъчните мембрани ефективно. По този начин консумацията на неща като ленено масло, авокадо или други, особено вечер, може да бъде чудесно за косата, кожата, шията и поддържане на младолик външен вид.

5. Използвайте слънцезащитен крем

Защитете кожата си

Слънцезащитният крем не е само за вашето лице или само за тялото; не забравяйте да го приложите върху всяка част от тялото си, която ще бъде изложена на слънчева светлина. Това включва шията ви, тъй като излагането на слънце може да ускори преждевременното стареене.

6. Правете упражнения

Изградете си навика да правите определени и прости упражнения, които ще ви помогнат да запазите гладка и млада кожата на шията си.

  • Много просто и полезно упражнение е да седнете с напълно изправен гръб и стойка и да придвижвате долната челюст напред и назад.
  • Друго лесно упражнение може да направите, като седите с изправен гръб, докато накланяте главата назад и изпъвате врата си. След това отворете устата си и протегнете долната си устна нагоре колкото е възможно повече, стигайки до горната устна. Направете това, без да докосвате зъбите си и повторете няколко пъти.
  • Можете също да движите устата си, сякаш се опитвате да произнесете буквата “О”. Задръжте в тази позиция най-малко пет секунди. Повторете няколко пъти.

Препоръчително е да правите тези упражнения рутинно, няколко пъти на ден за добри резултати.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.