Причини за хиперпигментацията

Въпреки че хиперпигментацията не крие риск и не води до увреждане, тя е доста неприятна. Днес ще се спрем на причините за хиперпигментацията и как можете да се справите с нея.
Причини за хиперпигментацията

Последна актуализация: 05 ноември, 2020

Хиперпигментацията представлява тези места от кожата, в които концентрацията на пигмента меланин е по-висока. Това води до потъмняването на кожата и до появата на лунички, бенки, рождени белези и други петна. Кои са причините за хиперпигментацията? Как можете да я третирате и да се предпазите?

На първо място трябва да отбележим, че цветът на кожата се дължи на натурални пигменти като хемоглобин, меланин и каротеноиди. Меланинът придава цвят на очите, кожата и косата. Образува се в меланозомите на прекурсорите тирозин и тирозиназа.

Основната функция на този пигмент е защитата на ДНК от уврежданията причинени от ултравиолетовите лъчи. Но една свръхстимулация може да доведе до хиперпигментация , която е доста неприятна за повечето хора.

Кои са причините за хиперпигментацията?

Според статия в Pigment Cell & Melanoma Research, една от най-честите причини за хиперпигментация е излагането на слънце. Слънчевата светлина стимулира кожата да произвежда повече меланин, играещ защитна роля срещу UV лъчите.

Това е причината, поради която много хора обичат да се пекат на слънце – защото им помага да придобият тен. Но дългото излагане нарушава този процес и води до увреждане на кожата. А то може да причини хиперпигментация. В следващите редове ще откриете някои от свързаните рискови фактори за появата на хиперпигментация:

 • Генетична предразположеност.
 • Старчески петна: появяват се в резултат на стареенето, но и поради излагане на слънце.
 • Пост-възпалителна хиперпигментация: наблюдават се след лечението на кожни лезии като изгаряния, порязвания, псориазис или екзема. Засегнатите зони на кожата могат да станат леко изпъкнали и с по-тъмен цвят.
 • Хормони: мелазма или хлоазма. Тъмните петна с неправилна форма се появяват, когато женските полови хормони стимулират образуването на меланин поради излагането на слънце. Това може да се случи по време на бременност или по време на прием на противозачатъчни лекарства.
 • Излагане на слънце: основната причина за хиперпигментацията. Всяко едно петно по кожата – старчески петна, лунички, мелазма или петна след лечение с противовъзпалителни средства – променят цвета си при излагане на слънце.
 • Лекарства: Хиперпигментацията може да се появи и като страничен ефект от приема на някои лекарства. Като определени хормонални терапии, лекарства за химиотерапия, препарати против малария, антибиотици, лекарства за разреждане на кръвта и други.
 • Заболявания: Хиперпигментацията може да бъде признак и на други заболявания. Като недостиг на витамини, автоимунни процеси, стомашно-чревни заболявания или метаболитни нарушения.
  Слънцето е основната причина за хиперпигментацията.

Излагането на слънце е една от основните причини за хиперпигментацията. Почти всички петна се дължат на този рисков фактор.

Прочетете и: Осем съвета против тъмни петна от слънцето

Как да се предпазите от хиперпигментация

Има няколко стъпки, които трябва да предприемете, за да намалите риска от развитие на хиперпигментация. Важно е да отбележим, че трябва да бъдете постоянни и да правите тези неща ежедневно.

 • На първо място трябва да използвате слънцезащита през цялата година. Пролетта, лятото, есента и зимата. Ако е възможно изберете продукти с фактор 50 и дори по-висок.
 • Ограничете времето си прекарано под слънчевите лъчи. Избягвайте да стоите на слънце между 11-18 часа.
 • Обличайте се с подходящи дрехи осигуряващи ви слънцезащита.

Депигментационни терапии

Лечението на хиперпигментацията е предизвикателство за здравните специалисти. Въпреки напредването на терапиите с времето, справянето с проблема все още е трудно. Според проучване публикувано в Indian Journal of Dermatology, локалните средства за лечение са неефективни при много пациенти. А какви са опциите тогава?

 • Химичен пилинг: намалява хиперпигментацията като разкрива нов кожен слой с равномерен тен.
 • Лазерна терапия: ефектът наподобява този при използване на киселини, но дерматолозите използват лазерната терапия, която е много по-прецизна. Професионалистите третират най-засегнатите зони като използват мощен лазер. Колкото по-интензивна е терапията, толкова по-ефективна ще бъде тя за достигане на най-дълбоките слоеве на кожата.
 • Кремове с локално действие: Употребата на хидрохинон помага в много случаи. Но трябва да се внимава, за да се избегне дразнене и последваща лечението хиперпигментация пост-възпалителна хиперпигментация . Витамин С е ефикасен срещу петна и може да бъде използван с други активни съставки. През последните години се залага на използването на вещества като койева киселина, арбутин, ретиноиди и азелаинова киселина.
  Лечение на хиперпигментацията

Резултатите по отношение ефективността на средствата с локално действие срещу хиперпигментацията все още са ограничени. Счита се, че те помагат при продължително прилагане.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да се отървем от старческите петна

Хиперпигментация: какво трябва да запомним

Ако по кожата ви се появят нови или с неправилна форма петна свързани с хиперпигментация, най-добре е да се консултирате със специалист. Лекарят дерматолог ще може да прецени дали петната са нормални или с патологичен произход. Тя ще ви препоръча най-доброто лечение в зависимост от случая ви.

Важно е да отбележим, че депигментационните терапии не осигуряват чакания резултат бързо. Трябва да им дадете време и да бъдете постоянни. Освен това не забравяйте за основните предпазни мерки, особено по отношение излагането на слънце.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Tran TT, Schulman J, Fisher DE. UV and pigmentation: molecular mechanisms and social controversies. Pigment Cell Melanoma Res. 2008;21(5):509‐516. doi:10.1111/j.1755-148X.2008.00498.x
 • Handel AC, Miot LD, Miot HA. Melasma: a clinical and epidemiological review. An Bras Dermatol. 2014;89(5):771‐782. doi:10.1590/abd1806-4841.20143063
 • Hassan S, Zhou X. Drug Induced Pigmentation. [Updated 2019 Jun 30]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK542253/
 • Fatima S, Braunberger T, Mohammad TF, Kohli I, Hamzavi IH. The Role of Sunscreen in Melasma and Postinflammatory Hyperpigmentation. Indian J Dermatol. 2020;65(1):5‐10. doi:10.4103/ijd.IJD_295_18
 • Bandyopadhyay D. Topical treatment of melasma. Indian J Dermatol. 2009;54(4):303‐309. doi:10.4103/0019-5154.57602
 • Soleymani T, Lanoue J, Rahman Z. A Practical Approach to Chemical Peels: A Review of Fundamentals and Step-by-step Algorithmic Protocol for Treatment. J Clin Aesthet Dermatol. 2018;11(8):21‐28.
 • Avci P, Gupta A, Sadasivam M, et al. Low-level laser (light) therapy (LLLT) in skin: stimulating, healing, restoring. Semin Cutan Med Surg. 2013;32(1):41‐52.
 • Davis EC, Callender VD. Postinflammatory hyperpigmentation: a review of the epidemiology, clinical features, and treatment options in skin of color. J Clin Aesthet Dermatol. 2010;3(7):20‐31.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.