Как да си направите градска градина на малко пространство

Важно е да знаете няколко неща за градинарството за да създадете градска градина. След това, можете да се възползвате максимално от вашия покрив или тераса и да се насладите на това зелено пространство във вашия дом!
Как да си направите градска градина на малко пространство

Последна актуализация: 22 юни, 2020

Въпреки масовия растеж на градовете и големия технологичен напредък, създаването на градска градина става по-популярно от всякога. Обаче, е важно да имате предвид някои неща когато става въпрос за нейното създаване в малко пространство.

В днешната статия, ще ви разкажем за един лесен начин за създаване на градска градина. Също ще ви дадем някои практически съвети за това как да отглеждате вашите плодове, зеленчуци, ароматни растения и т.н. Освен това, ще можете да се насладите на зелени пространства и дори да отгледате някои неща, с които да храните вашето семейство по възможно най-здравословния начин. Също така, ще се чувствате чудесно, защото създаването на градска градина е изключително възнаграждаваща дейност!

Как да създадете градска градина на малко пространство

Изберете си внимателно мястото за градска градина

Градска градина: различни градински инструменти и засадена маруля в саксии

Не ви трябва голяма земна площ за градина. Всъщност, тераса или покрив са доста подходящи.

Този нов градински проект, който ще предприемете, е малко сложен и е важно вие внимателно да избирате къде ще го поставите. Също, винаги имайте предвид, че слънчевите места ускоряват развитието на семената.

Също трябва да имате добра дренажна система и разбира се, източник на вода, който е колкото се може по-близо до вашата градина за напоителни цели. По този начин, ще можете да спестите време, тъй като ще улесни вашите изисквания за поливане на градината.

Имайте предвид, че ще работите с почви и торове когато избирате мястото за вашата градска градина, без значение дали е тераса или вътрешен двор. Например, помислете как да поддържате мястото чисто и ограничено, за да няма кал във вашата къща всеки път щом сте там.

Градска градина: уроци по градинарство 

Научете малко за градинарството преди да започнете да харчите пари за семена и основни градински инструменти, дори и да е само теория. Има твърде много неща, които могат да отнемат месеци работа и грижа за вашите растения. Следователно, е по-добре да си взимате уроци или да прочетете малко литература по тази тема.

Например, трябва да знаете следните понятия:

 • Как да се грижите за почвата и употребата на различни торове.
 • Кои месеци са подходящи за сеитба.
 • Как да поливате и кога да подрязвате.
 • Най-добрите начини за справяне с мана по растенията и други зарази.

Вертикалната градска градина

Вертикална градина с различни билки и цветя

Можете да закачите вертикално растенията в гърнета или саксии, за да използвате това място по по-добър начин.

С вертикалните градини, вашето основно предимство е, че можете да оптимизирате пространството на максимум. Това е така, защото отнема далеч по-малко място отколкото една традиционна хоризонтална. В същото време, ще спестите време за поддръжка. Това е така, защото тези видове градини рядко получават плевели и няма нужда да се навеждате, за да копаете дупки.

Друго голямо предимство от вертикалното засаждане е, че вие можете да максимизирате влизането на светлина и въздух за вашите растения. Също така, ще имате по-малко вредители и когато се появят, ще бъде по-лесно да се справите с тях. Най-добрите бързорастящи растения за вертикална градина са маруля, цвекло, спанак и т.н. Засадете ги между разновидностите, които растат по-бавно.

Както виждате, балконът, терасата и покрива са идеалните маста за градска градина. Можете да използвате гърнета, маси за отглеждане и дори да започнете да използвате хидропонова система за отглеждане (тя расте във вода, така че не се изисква почва).

Оригинални идеи

В момента социалните мрежи ни позволяват да виждаме всякакви видове градски градини по света. Чудесно е как можем да се възползваме от въображението на толкова много хора, които създават най-много от техните малки пространства.

Като цяло, тук има някои сравнително оригинални идеи за вашата градска градина:

 • Възползвайте се от използвани палети, гуми и всякакви видове съдове за употреба върху вашите маси за отглеждане и като саксии.
 • Ако сте нови в света на градинарството, можете да си го направите по-лесно. Просто направете някои знаци, които да ви помогнат да запомните имената и характеристиките на всяко растение, което притежавате.
 • Засадете ароматни растения. Малко неща са толкова приятни колкото влизането в нечия градина и набирането на някои свежи билки за нашите ястия.
 • Разпитайте и разберете къде да намерите най-подходящия субстрат за вида почва, който ще използвате.
 • Ако често отсъствате от вкъщи и нямате приятел, който да можете да полива вашите растения, тогава трябва да инсталирате някакъв вид автоматична система за напояване.
 • Наторявайте всякакви отпадъци, произвеждани във вашата градина (окастряне, изхвърлени плодове, билки и т.н.). Ще добави природни хранителни вещества към вашата почва.

Финални бележки

Готови ли сте да създадете ваша градска градина? Не само ще можете да отглеждате вашата органична храна без пестициди, но също ще имате и хоби, с които да релаксирате! Най-вероятно и другите членове от вашето семейство също ще се интересуват!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Montserrat Soliva y Marga López. (2004). Calidad del compost : Influencia del tipo de materiales tratados y de las condiciones del proceso. In Formación de técnicos para el tratamiento y gestión de lodos de depuradora. Valsaín CENEAM/MIMAM 1.
 • Beltrano, J., & Gimenez, D. O. (2015). Cultivo en hidroponía. In Libros de Càtedra. https://doi.org/10.1039/c0dt00588f
 • Aznar Márquez, Juana y Navarro Ríos, M. J. (2014). EL HUERTO URBANO ECOLÓGICO: ESTUDIO DE LA INICIATIVA DE LA UNIVERSIDAD MIGUEL HERNÁNDEZ (ELCHE, ESPAÑA). Actas Iberoamericanas ….
 • Ballesteros, G. (2014). Espectacular crecimiento de los huertos urbanos. Ecologista.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.