Последиците от яденето на окислени плодове

По принцип яденето на окислени плодове не представлява риск за човешкото здраве. Освен това, така те намаляват своите здравословни свойства. Знаейки това трябва да спазвате добри методи за опазване на здравето на плодовете, за да забавите този процес на окисление. Провери ги!
Последиците от яденето на окислени плодове
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Плодовете се окисляват при контакт с въздуха. Това окисляване не означава, че храната вече не е подходяща за консумация, но има определени промени в нея, които трябва да имате предвид. Нека да разберем какво причинява консумацията на окислени плодове.

Получават се органолептични промени, а също и промени в хранителния състав, които могат да повлияят на качеството на плодовете и тяхната функция. Знаейки това трябва да се опитате да избегнете окислените плодове.

Първата последица от окисляването е появата на свободни радикалиТова може да е свързано с увреждане на човешкото здраве, така че трябва да ограничите консумацията им. Въпреки че няма ясни доказателства, че консумацията на окислени плодове е рисков фактор за развитието на някои заболявания, винаги е по-добре да се избягва консумацията им в това състояние.

Имайте предвид, че окисляването е верижна реакция. Няма да го спрете, след като започне, докато не се окисли плода напълно, заедно с всички податливи на тази реакция вещества. Ябълките и авокадото са едни от най-склонните към окисляване.

Феноли и окислени плодове

Най-добрите противовъзпалителни плодове

Контактът с кислород води до намаляване на фенолните съединенияТова са антиоксиданти, които могат да намалят свободните радикали. По този начин първата последица от окислените плодове е, че намалява естествените им ползи за здравето.

Фенолните съединения влизат в контакт с ензима полифенол оксидаза, когато режете плодовете. По това време започва процесът на окисление, който прави пулпата кафява.

Имайте предвид, че свободните радикали водят до сериозни клетъчни ефекти и играят важна роля при дегенеративни заболявания. Така че, трябва да консумирате антиоксиданти, за да предотвратите окислително увреждане.

Витамини и окислени плодове

По същия начин има и витаминно окисление на плодовете. Например, окисляването на витамин С все още позволява преминаването на тази молекула, но в неактивна форма. Както можете да видите, този процес отменя своята ефективност във всички процеси, свързани с човешкото здраве.

По този начин може да се заключи, че окисляването значително намалява много от ползите за плода за здравето. Следователно загубата на витаминна функционалност е значителна, както антиоксидантния им капацитет.

Как да избегнем окисляването на плодове?

Окислени плодове

Плодовете, съдържащи лимонена киселина, не се окисляват . Така че, прилагайте лимонов сок върху плодове, които са най-податливи на окисляване, тъй като това ще намали и забави процеса.

По същия начин винаги има възможност плодовете да не влизат в контакт с кислород. Изберете да ги съхранявате в найлонови торбички или вакуумни опаковки, за да предотвратите ефективно процеса на окисляване.

В индустрията обикновено храната се поставя в модифицирана атмосфера, която съдържа по-малко кислород, за да забави окислението и да увеличи срока на годност. В допълнение, охлаждането също забавя този процес. По този начин съхраняването на плодовете в хладилника е чудесен начин за предотвратяване на окисляването.

Топлинната обработка е друг вариант

Окисляването е процес, който можете да предотвратите с топлина. Това е така, защото то унищожава ензимите, които го причиняват. Така че, топлинната обработка на плодовете може да предотврати окисляването и влошаването на техните хранителни качества.

Например, много често се случва окисляването да се наблюдава при суровите ябълки. Те обаче издържат много по-дълго, без да се промени целулозата им, когато ги подложите на термичен процес във фурната.

Заключение

Като цяло, консумацията на окислени плодове не представлява риск за човешкото здраве. Въпреки това намалява здравословните свойства на дадения плод.

По този начин трябва да упражнявате добри методи, за да консервирате плодовете да забавите този процес. И накрая, както студеният цитрусов сок, така и вакуумната опаковка са добри възможности за предотвратяване на окисляването.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Sharma GN., Gupta G., Sharma P., A comprehensive review of free radicals, antioxidants, and their relationship with human aliments. Crit Rev Eukaryot Gene Expr, 2018. 28 (2): 139-154.
  • Hung PV., Phenolic compounds of cereals and their antioxidant capacity. Crit Rev Food Sci Nutr, 2016. 56 (1): 25-35.
  • Dewhirst RA., Fry SC., The oxidation of dehydroascorbic acid and 2,3-diketogulonate by distinct reactive oxygen species. Biochem J, 2018. 475 (21): 3451-3470.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.