Нагреватели със син пламък: характеристики и предимства

Какво представляват нагревателите със син пламък и какви са предимствата им? Научете в тази статия!
Нагреватели със син пламък: характеристики и предимства

Последна актуализация: 30 октомври, 2023

В студеното време няма нищо по-хубаво от газова печка, а ако има син пламък, още по-добре! С подготовката за есента и зимата,  печките и нагревателите са на дневен ред. Научете за захранваните с газ нагреватели в тази статия.

Важно е да имате добра отоплителна система, но без джобът ви да страда за това. И така, сред опциите, които отговарят на това условие, нагревателите със син пламък на бутан са един от най-добрите избори по отношение на съотношението цена/качество. Тук ще ви кажем всичко, което трябва да знаете за тях.

Какво представляват нагревателите със син пламък?

Те са конвенционални печки на газ пропан-бутан или нагреватели, но с преносим дизайн. Поради това са доста достъпни. Нагревателите със син пламък имат екологична система, без това да влошава ефективността им.

Това се дължи на излъчването на чист син пламък, който инхибира отделянето на въглероден диоксид и, за разлика от други системи, не отделя лоши миризми, когато работи.

Как действат?

Топлинната конвекция е начинът, по който нагревателите с бутан или син пламък отделят топлина. Така те карат стаята да се нагрява постепенно и равномерно.

Характеризират се с бързото си запалване.

В конвекционните газови нагреватели сместа газ-въздух протича през тръбата на горелката към запалка, която я запалва, показвайки нюанса на синьото, който й дава името. Въздухът, преминаващ през канала, се стерилизира.

Някои видове нагреватели имат система за искрово запалване. По този начин се задейства първи пламък, преди предпазният клапан да изпусне газа към горелката.

Нагреватели със син пламък.
Характерният син пламък на тази отоплителна система се дължи на нейната система за запалване.

Какви са характеристиките на нагревателите със син пламък?

Нагревателите имат две системи за топлинна мощност: една в предната част и друга в горната зона. По този начин успяват да затоплят по-равномерно околния въздух. Резултатът? Балансирана температура в цялата стая.

Интересувате ли се от разхода на газ? Печките със син пламък консумират около 300 грама газ на час. Все пак трябва да имате предвид, че може да има малка разлика между марките и дизайна.

Запознайте се подробно, преди да купите такъв.

Ами мощността? Тук новините са добри, защото те могат да достигнат 4000 вата, идеални за отопление на около 35 квадратни метра (376 квадратни фута). Газовият нагревател със син пламък е изработен от неръждаема стомана; затова не се нуждае от смяна, колкото и много да се използва.

3 предимства на нагревателите със син пламък

Когато купувате такъв нагревател, трябва да знаете, че според вида на горелката те се класифицират на инфрачервена, каталитична горелка и горелка със син пламък. Открийте предимствата на печките на газ бутан със синя горелка.

1. Мощност на горене

Когато говорим за горене, имаме предвид химическата реакция, която протича между кислорода и окисляемия елемент, който в случая на нагреватели със син пламък е газ бутан. След тази реакция газът гори, като по този начин произвежда топлина.

2. Авангарден син пламък

След като пламъкът се появи, благодарение на чистата технология, с която е проектиран нагревателят, няма да има токсични газове или лоши миризми. Тази характеристика го отличава от други отоплителни уреди, като инфрачервените например.

3. Икономия на потреблението

Едно от предимствата, които потребителите на такива нагреватели харесват най-много, е колко евтино работят, за разлика от електрическите нагреватели, например.

Спестете пари с тези нагреватели
Този метод на отопление е икономичен.

Последни препоръки, ако мислите да закупите нагревател със син пламък

В допълнение към гореспоменатите предимства, други предимства са както следва:

  • Загрява и се запалва бързо
  • Има автоматично изключване и детектор за концентрация на въглероден диоксид.
  • Има различни модели, които се приспособяват към нуждите на околната среда.
  • Те са лесни за местене. Някои дори имат колела.
  • Оползотворяват максимално съдържанието на газовия цилиндър, тъй като бутанът гори при по-висока температура.
  • Имат по-дълъг полезен живот. Техните елементи не се износват лесно.

Синият пламък има тези предимства, но, както всичко останало, има аспекти, за които трябва да се погрижите. Когато го запалите, уверете се, че стаята има достатъчно вентилация; ако е възможно, избягвайте затворени врати.

От друга страна, ако пламъкът стане жълт или оранжев, това означава, че не гори правилно. Така че може да има наличие на въглероден окис.

Ако случаят е такъв, трябва незабавно да разрешите проблема, като почистите уреда или проверите изхода за газ. Това също може да е знак, че е време да смените нагревателя.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Morales, F. J. M. (2017). Instalación y puesta en marcha de aparatos de calefacción y climatización de uso doméstico. IMAI0108. IC Editorial.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.