Домакински уреди на газ и техните предимства

Ще се изненадате от информацията за домакинските уреди на газ в тази статия!
Домакински уреди на газ и техните предимства

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 10 февруари, 2023

Природният газ е един от най-широко използваните енергийни източници в дома. Това е особено вярно, когато говорим за нагреватели и генериране на топла вода. Съществуват обаче и редица устройства, които използват този източник като алтернатива на електричеството и имат редица предимства. Поради тази причина събрахме цялата информация, която трябва да знаете за домакинските уреди на газ.

Уреди като съдомиялни машини, хладилници и сушилни обикновено се свързват само с потреблението на електроенергия. Но газът може да бъде друг начин за осигуряване на енергия. Приоритизирането на потреблението му може да представлява някои предимства в работата на тези уреди и във вашите сметки.

Какво е природен газ и как се произвежда?

Природният газ е смес от леки въглеводороди, съставен главно от метан. Също така съдържа други елементи в по-малки пропорции, като азот, хелий и променливи алкани. Принадлежи към категорията на изкопаемите горива, тъй като се произвежда от органични останки на животни и растения, които са се разлагали милиони години.

Тези микроорганизми са били заровени под земната повърхност, изложени на високо налягане и температури. Следователно природният газ се получава чрез добив, или в самостоятелни находища на този минерал, или в други, свързани с петрола. Смята се за по-чист от други изкопаеми горива като въглища.

Влияние върху околната среда

Трябва да се отбележи, че добивът, разпределението и използването на природен газ произвежда парникови газове, които допринасят за глобалното затопляне, най-вече чрез изтичане на въглероден диоксид и метан. Поради тази причина организации като Грийнпийс съветват да не се използва това гориво като решение за борба с изменението на климата.

Въпреки това е по-чист източник на енергия от тези, генерирани от други изкопаеми горива. Според проучване на университета в Лима (статия само на испански) горивото в тази категория замърсява най-малко околната среда. Това е така, защото отделя по-малко въглероден диоксид и не произвежда пепел или твърди частици по време на горене.

Официалните агенции съобщават, че емисиите са между 40% и 50% по-малко от тези на въглищата и между 25% и 30% по-малко от тези на мазута.

Домакински уреди на газ

Преди появата на електричеството в милиони домове по света, газът се използваше за захранване на повечето ежедневни уреди. С разпространението на електрическата енергия природният газ беше намален до използването във фурни, печки и отопление на вода.

Но много хора започнаха да обмислят приложението на този източник за подобряване на работата на следните уреди.

Готварски плотове

Едни от основните домакински уреди, които използват газ като източник на енергия са печките (котлоните). Въпреки че електрическите опции са типични за милиони домове, газовите котлони имат по-голяма мощност и скорост на готвене. Освен това регулирането обикновено е по-лесно.

Уреди на газ
Газовите печки са по-ефективни от електрическите и намаляват времето за приготвяне на храната.

Витрокерамика

В същия смисъл тази система за готвене, използваща стъклокерамика, е по-ефективна и по-бърза, когато се използва с газ. Освен това намалява разходите в сравнение с електричеството, тъй като не е необходимо да се увеличава толкова мощността на уреда.

Домакински уреди на газ – сушилни

В областта на сушенето на дрехи е възможно да откриете сушилни, които работят на газ и имат редица предимства в работата си. Те са по-ефективни от конвенционалните електрически, произвеждат по-малко миризми и дрехите се набръчкват по-малко.

Сушенето е по-бързо поради високите температури, които генерират.

Фурни

Друг уред, който може да използва газ като основен източник, е фурната. Като цяло те са по-мощни и храната често е по-вкусна поради съдържанието на водна пара. По-ниските експлоатационни разходи са друга причина, поради която много потребители избират газовите фурни.

Домакински уреди на газ – перални машини

Подобно на сушилните, прането на дрехи може да бъде по-бързо и по-ефективно, ако топлата вода се получава от природен газ. По този начин течността се нагрява по-бързо, отколкото при електрическия двигател. Освен това дрехите могат да се перат без да лишавате останалите от домакинството от топла вода (ако имате електрически бойлер).

Съдомиялни машини

Съдовете и приборите могат да се мият и с уреди на природен газ. Като цяло съдомиялните машини от този тип имат по-кратки цикли на измиване и намаляват консумацията на енергия в сравнение с електрическите съдомиялни машини.

Домакински уреди на газ – барбекюта

Готвенето на открито също е по-ефективно с газовите барбекюта. Храната е по-малко замърсена, тъй като не се отделя пепел или дим. Освен това готвенето се регулира по-лесно чрез температурните настройки.

Камини

Отоплението на дома чрез газови камини е най-добрият начин за създаване на уютна атмосфера през студените месеци. Тези уреди не произвеждат миризми или дим, ефективни и безопасни са и могат да се регулират, нещо, което се отразява в месечния разход на енергия. Разбира се, могат да се комбинират с други декоративни елементи на дома, тъй като са много естетични.

Радиатори

Други уреди, които могат да се използват на газ, са радиаторите. Те осигуряват по-добра производителност, по-голяма топлинна мощност и по-малко шумово замърсяване.

Радиатори на природен газ.
Радиаторите, които използват газ като източник на енергия, са по-мощни в осигуряването на топлина.

Предимства на газовите уреди

Използването на газови уреди има редица предимства. Някои са специфични за всеки уред, но могат да се установят редица общи тенденции, които благоприятстват използването на природен газ пред електричеството:

  • Удобство: Повечето домакински уреди, захранвани с газ, са много лесни за инсталиране, удобни за поддръжка и достъпни за използване.
  • Ефективност: Както беше описано в предишния раздел, много уреди работят по-ефективно на газ.
  • Комфорт: По отношение на отоплението и използването на топла вода, газовите уреди са много ефективни и създават топла среда в цялото помещение.
  • Икономии: Като цяло природният газ като енергиен източник за сомакинството струва по-малко от електрическата енергия.

Домакински уреди на газ и енергийна сигурност

Има много причини да изберете газови уреди, за разлика от техните електрически версии. Трябва обаче да се вземат предвид въпросите за безопасността по отношение на тяхното инсталиране. Въпреки че е безопасен и регулиран източник на енергия, има потенциални опасности от неправилно инсталирани уреди.

Изпускането на токсичен газ, като въглероден окис, може да стане възможно, ако устройствата са инсталирани неправилно. Следователно тръбопроводите и инсталациите трябва винаги да се проверяват от лицензирани монтьори, за да се гарантира, че работят безопасно и ефективно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.