Открийте японския метод за спестяване на парите си

Бъдете постоянни и дисциплинирани, ако сте решили да спестявате за нещо. Какебо ще ви помогне, вижте как
Открийте японския метод за спестяване на парите си

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Проследяването на разходите ще ви помогне да разберете в кои области харчите парите си, както и ще ви помогне да спестите повече и спрете ненужно разходите.

За много хора спестяването до края на месеца, е почти невъзможно.

Разходите за домакинствата се натрупват. След това идват лични капризи и неочаквани продукти и услуги. Всичко това води до прекомерно и неконтролирано изразходване на пари само няколко дни след получаването им.

В Япония, най-технологичната страна в света, много хора продължават традицията, която започва през 1904 г. Днес тя все още е най-ефективният начин на спестяване, особено за разходите на домакинствата.

Как да спестявате парите си?

Това е известно като какебо. Използва се като система за отчитане както на разходите, така и на приходите, което служи за перфектна организация на парите.

Какебо е просто система за балансиране на бюджета. Освен това тя помага на хората да осъзнаят какво наистина е необходимо да купуват.

Как действа какебо

спестяването на парите с какебо е по-лесно

Този метод започва в началото на месеца, отбелязвайки фиксираните разходи и общия доход, който ще получите.

След това можете да генерирате баланс от тези данни. Направете това, като извадите от дохода общите разходи, които са предимно основни услуги и храна.

Ако искате да спестите за нещо, което сте планирали, трябва да го запишете на този етап.

След като определите общата сума на парите си, които са останали, като извадите фиксираните си разходи, можете да отбележете колко пари сте заделили за спестяване. Определете как ще ги похарчите, за да сте ясни за целта, която сте си поставили.

През целия месец (за предпочитане ежедневно, както е посочено от какебо), всички разходи за деня или седмицата трябва да бъдат записани.

Най-препоръчително е да запазвате фактурите и касовите бележки от покупките. По този начин можете по-късно да записвате всяка вечер как сте похарчили парите си.

Организацията на какебо

разпределете на категории парите, които харчите

Тази “програма” е разделена на много категории, в които обикновено харчим парите си:

  • Храна
  • Транспорт
  • Здраве
  • Дом
  • Свободно време
  • Спешни случаи

Във всяка категория се записват дневните разходи. Целта е всички разходи на различните раздели да се увеличат и в края на седмицата да постигнете общ баланс.

Този баланс ще ви помогне да следите колко пари сте похарчили и колко са ви останали.

С тези резултати можете да анализирате колко харчите и в кои области трябва да се ограничите малко повече.

Той също така ще ви помогне да разберете каква е подходящата сума, която да предвидите за спестяване и да определите като по-ефективна цел за следващия месец.

Ефективност

спестете парите си с по-голяма ефективност чрез какебо

Ефективността на какебо е напълно подчинена изцяло на това как сте организирани, както и на вашата воля.

Ако зададете цел “да не купувате повече дрехи”, придържайте се към нея. Бъдете постоянни и решителни.

Вярно е, че тя помага да се създаде график или електронни таблици за какебо. Това обаче е само програма, която можете да замените с каквото предпочитате.

Можете просто да запишете вашите разходи и доходи навсякъде и да правите сметките в края на месеца.

Следването на контролирани разходи е много важно за избягването на проблеми в извънредни ситуации. Плюс това ви помага да спестявате за целите, които имате предвид.

балансът на парите в важен за всеки от нас

Независимо дали използвате какебо с програма или на хартия, ясно е, че проследяването на вашите сметки е от съществено значение.

Ако сте избрали да си купите планер за какебо (или какейбо, както е известно), не забравяйте да сте постоянни и решителни.

Успяхте ли да спестите това, което сте предложили? Отлично! Надминахте бюджета си? Следващия месец трябва да бъдете по-дисциплинирани.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • López, C. (2014). Kakebo, el método japonés para que ahorres de una vez. Eldiario.Es.
  • Macías, S. (2017). Pequeño cerdo capitalista. Espapdf.
  • República, S. C. del B. de la. (2015). El ahorro.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.