Над 10 причини да консумираме повече авокадо

· 20.10.2015
По-голямото количество аминокиселини се съдържа не в самия плод, а в семката

Този плод притежава редица полезни свойства, но не се радва на такава популярност както други плодове, например ябълките и портокалите. Тъй като авокадото съдържа много мазнини, много хора вярват, че то не е подходящо при спазване на диетичен план за отслабване или активно спортуващи.

Ние обаче обещаваме, че обезателно ще включите авокадо в менюто си, щом разберете кои са полезните му свойства и как то може да подобри здравословното ви състояние. 

Един плод, толкова много полезни свойства

Нека отбележим още в началото, че мазнините, съдържащи се в авокадото, не са вредни. То всъщност е един от най-популярните плодове сред атлетите, които го консумират, защото ги снабдява с много енергия, необходима им за тренировките.

Авокадото обаче е добре дошло не само за хората, които тренират. Консумацията му се препоръчва на хора, които работят в офис, на деца, възрастни хора, бременни жени и като цяло на всеки един, който желае да се възползва от многобраойните здравословни ползи от авокадото. Този плод помага за оптимизиране на нивото на холестерола в кръвта и стабилизиране на сърдечния ритъм (което го прави идеална храна за атлетите). Едно авокадо съдържа мононенаситени мазнини, олеинова киселина и алфа-линолова киселина (позната по-често като омега-3 мастни киселини).

avokado1

Авокадото спомага за развитието и натрупването на мускулна маса, защото съдържа завидно количество протеини, калий и цинк; всъщност повече, отколкото в бананите. „Добрите“ мазнини в авокадото по естествен начин подобряват нивото на тестостерона в организма.

То намалява възпаленията в ставите (препоръчва се при артрит) и помага за възстановяването на хрущялите благодарение на съдържащите се в него есенциални мастни киселини и витамини от групата Е. Авокадото притежава свойството да засища за дълго, защото е богато на разтворими и неразтворими фибри, и забавя разтварянето на въглехидратите. Високо съдържание на олеинова киселина в този плод активира мозъчните области, които създават усещането за „удовлетвореност“.

И ако всичко от дотук казаното не ви е убедило, авокадото укрепва имунната система благодарение на високото съдържание на каротеноиди. Лутеинът, друга негова съставка, действа като антиоксидант и защитава здравето на очите. Още една добра характеристика на този плод е, че можете да го консумирате по най-разнообразни начини – суров, в салата, в съчетание със зеленчуци или с плодове, самостоятелно, в сандвичи, в смутита и т.н.

avokado2

Както споменахме по-рано, авокадото е полезно за бременните жени, защото предпазва едновременно плода и бъдещата майка, особено ако е налице генетична предразположеност към различни заболявания. Тъй като авокадото е богато на фолиева киселина, то е изключителна съставка от хранителното меню на жената през този период от живота й и изключва необходимостта от прием на лекарства и медикаменти. Ако желаете да забременеете и правите опити в тази насока, не се колебайте да посегнете именно към авокадо, то ще подготви тялото ви за бременността.

Пациенти, които страдат от висок холестерол, могат да извлекат само ползи от консумацията на този вкусен плод. Той повлиява благоприятно върху нивото на холестерола в кръвта, като повишава нивото на т.нар. „добър холестерол“. Това означава, че авокадото е плод, който защитава организма ни от проблеми със сърдечно-съдовата система – например удар, който засяга все повече хора на планетата.

avokado3

Спокойно можете да го добавите в списъка със средства, които ви правят по-красиви и по-млади. Авокадото оказва естетичен ефект, като предпазва кожата от преждевременно стареене и защитава косата. Можете да го нанасяте на кожата на лицето си под формата на маска, след като сте били на плаж, освен това заличава дълбоките бръчки.

Благодарение на кремавата си консистенция този плод може да бъде използван като заместител на маслото и майонезата. Представлява отличен продукт за приготвяне на кексове, бананов хляб, браунита, сандвичи, тостове, дресинги за салата и т.н.

В традиционната медицина авокадото се е славело с няколко свойства, но най-популярно е било това на афродизиак и средство срещу диария. В тези случаи се използват както семката, така и листата и обвивката на авокадото. Но с това не приключват приложенията на плода; той може да облекчи състояния като дизентерия и предпазва от оплешивяване.

А семката?

В допълнение на приложенията на месото на авокадо, можете да ядете и други негови части – например семката. Може би тази идея ви се струва странна, но всъщност можете да използвате семката по различни начини – рендосана, в комбинация с други храни, сурова или сготвена.

avokado5

По-голямото количество аминокиселини в авокадото се съдържат именно в семката. Маслото от авокадо притежава свойството да редуцира нивото на холестерола и да защитава тялото от сърдечно-съдови заболявания и сърдечни удари. Изследвания сочат, че то съдържа повече разтворими фибри, отколкото всяка една друга храна на планетата. Освен това авокадото е отличен съмишленик в борбата с диарията и възпаленията на стомашно-чревния тракт. В няколко страни то се използва за лечение на храносмилателни проблеми и инфекции.

Семката на авокадото съдържа фенолни съединения, които предотвратяват развитие на стомашни язви и бактериални и вирусни инфекции. В състава му присъства флавонол – антиоксидант, предпазващ от развитие на тумори. Авокадото освен това може да бъде използвано като стимулатор на имунната система и като храна, защитаваща от инвалидизиращи заболявания, например преждевременно остаряване. Хората, които страдат от артрит и други подобни болежки, са се убедили от опит, че семката на авокадото помага срещу болка. Маслото от авокадо, от своя страна, осигурява на косата блясък и успешно лекува пърхот, притежава и подмладяващ ефект, повишавайки колагена в кожата. Препоръчваме ви редовно да консумирате авокадо за по-плътна и лишена от бръчки кожа.

Консумацията на семката на авокадо (рендосана, запечена или натрошена) под формата на чай контролира астматични пристъпи и според чигун медицината помага за постигането на по-хармоничен и енергийно наситен начин на живот. Семката на авокадо може да бъде консумирана сушена, рендосана, печена, под формата на чай, шейк, смути или самостоятелно (въпреки че има характерен леко горчив вкус, който не допада на всеки).

И така, готови ли сте за още едно авокадо сега?

Снимки: Javier Lastra, Joselu Blanco, Jaanus Silla, Luca Nebuloni and Harmony Rae.