10 ползи на семката на авокадото за здраве и красота

Оставете я да изсъхне на слънце, след което я настържете и започнете да я добавяте към супи и салати
10 ползи на семката на авокадото за здраве и красота

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Славата на авокадото е разпространена по целия свят поради невероятния му вкус и високата хранителна стойност.

Неговата зелена пулпа е пълна с есенциални мастни киселини, антиоксиданти, протеини и други вещества, които имат значителни ползи за здравето.

Това, което много хора все още не знаят обаче е, че семката от авокадото съдържа невероятни ползи за красота, както и за тялото.

Докато семката няма същия специален аромат като плода, тя може да се използва по много начини, така че не пропускайте да откриете техните ползи.

Може би не изглежда възможно, но семката на авокадото е добър източник на фибри и незаменими аминокиселини, които могат да предотвратят и да се борят с различни заболявания.

Днес искаме да ви разкрием 10 добри причини, за да консумирате семката на този плод, вместо да я хвърляте. Не ги пропускайте!

1. Семката на авокадото подобрява сърдечно-съдовото здраве

Подобрява сърдечното здраве

Смята се, че най-малко 70% от аминокиселините, които се намират в авокадото са в семката.

Етеричните масла от семката на авокадото могат да помогнат да контролирате нивата на холестерола, кръвното налягане и други сърдечно-съдови заболявания, които повишават риска от появата на сърдечен удар.

2. Бори се със стомашни инфекции

Фибрите, които се съдържат в нея стимулират храносмилането и улесняват движенията на червата.

Благодарение на противовъзпалителните си свойства, може да се използва за борба с диария и други стомашно-чревни симптоми, които се развиват заедно с бактериални и вирусни инфекции.

Фенолните съединения в тези семена предпазват лигавицата на стомаха против образуването на язви.

3. Тя е анти-канцерогенна

Ракови клетки

 

Флавонолите в семката на авокадото се свързват с намален риск за растеж и тумори и ракови клетки.

Тестове са проведени само върху гризачи, въпреки това в момента се провеждат изследвания, които са обещаващи за същите ползи и в човешките клетки.

4. Предотвратява окислително увреждане

Високото съдържание на антиоксиданти в тези семки е било използвано за възстановяване на тъкани и клетки, увредени от свободните радикали.

Етеричните масла и екстрактите са един от начините, чрез които можете да използвате тези семена за подмладяване на кожата и косата.

Когато я добавите към вашата диета, намалявате риска от хронични заболявания, свързани със стареенето.

5. Укрепва имунната система

Фенолните съединения в семката на авокадото са били използвани за лечение на вирусни инфекции и алергии.

Когато я консумирате, тя увеличава наличието на антитела и укрепва имунната система, за да предотврати инвалидизиращи заболявания.

6. Бори се с болка и възпаление

Ставни болки

Противовъзпалителните агенти в семката на авокадото намаляват болката и стреса при пациенти, които имат нарушения като артрит, гастрит и колит.

Мастните киселини подобряват кръвообращението и спомагат за премахването на отпадъците, за да намали възпалението на тъканите.

7. Предпазва от бръчки

Едно от най-интересните козметични приложения за семката на авокадото е свързано с нейната способност да предотвратява появата на бръчки и други признаци на стареене.

Флавонолите и антиоксидантите спират уврежданията, причинени от свободните радикали. От друга страна увеличават производството на колаген за по-твърда, млада кожата.

8. Подобрява здравето на косата

Хората с проблеми като суха коса, пърхот и цъфнали краища могат да подобрят косата си с помощта на тази естествена съставка.

Полезните мазнини в семката на авокадото повишават естествената влажност на косата и предотвратяват нарушения на скалпа, както и развитието на гъбички.

9. Регулира щитовидната жлеза

Регулира щитовидната жлеза.

Хранителните вещества в семката на авокадото са отлични за хората с проблеми с щитовидната жлеза като хипотиреоидизъм.

Когато я добавите към диетата, това ще стимулира производството на хормони и увеличи метаболизма за борба със затлъстяването.

10. Увеличава енергийните нива

Хранителните вещества в този продукт се свързват с повишени физически и психически енергийни нива. Когато добавите семката на авокадо към диетата, физическата и умствена работоспособност ще се увеличат, като ви направи по-продуктивни през деня.

Как да се възползвате от ползите от семката на авокадото?

Ползи от семката на авокадото

Вместо да я хвърляте, оставете я да изсъхне на слънце и след това я настържете, за да получите прах.

Може да добавяте този прах към супи, пюрета, салати и безброй други рецепти, за да го включи в диетата си.

Ако искате да го използвате за козметични цели, смесете го с маски с кисело мляко, яйце или етерични масла.

Нали не изхвърляте вече тези невероятни семки? Сега, след знаете как да ги използвате, не се колебайте да се възползвате от многобройните им ползи.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Cabezas, C., & Hueso, J. J. (2003). Fenológicos-Tipo Del Aguacate ( Persea Americana Mill .). Actas V Congreso Mundial Del Aguacate.
  • Salas López, L. (2015). Aguacate símbolo de juventud, belleza y salud. MARKETING AND COMMERCIAL STREAM.
  • Pérez-Rosales, R., Villanueva-Rodriguez, S., & Cosío-Ramirez, R. (2005). El aceite de aguacate y sus propiedades nutricionales. E-Gnosis. https://doi.org/10.1136/jech.54.6.473

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.