Следродилната уринарна инконтиненция: защо се появява и как да се лекува?

Следродилната уринарна инконтиненция е все по-често срещан проблем, който може да бъде решен с подходящи превантивни мерки. Научете всичко по темата тук.
Следродилната уринарна инконтиненция: защо се появява и как да се лекува?

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Следродилната уринарна инконтиненция е проблем, който силно влияе върху качеството на живот на жената. Смята се, че засяга между 36 и 58% от жените, които раждат. Освен това може да се прояви в различна степен.

Най-тревожното е, че без навременно и ефективно лечение с времето може да прерасне в хроничен проблем. Така в крайна сметка  засяга социалния, психологическия и сексуалния живот на жените, които страдат от него. Защо се появява?

Има силна връзка между вагиналното раждане и появата на това състояние. Въпреки това съществува възможност за намаляване на рисковете с някои превантивни мерки. Нека да разгледаме по-отблизо това състояние и какво можем да направим с него.

Следродилната уринарна инконтиненция: Какво трябва да знаете

Следродилната уринарна инконтиненция се отнася до неволното изтичане на урина след раждане. Въпреки че това е проблем, който е много често срещан, често не се разглежда правилно. Като цяло могат да се появят следните видове:

 • Уринарна инконтиненция поради стрес. Това е най-честият вид следродилна уринарна инконтиненция. Урината изтича, когато правите усилие като кихане, кашляне, смях или натоварени упражнения.
 • Спешна инконтиненция се появява, когато има хиперактивност на мускулите на пикочния мехур. Това генерира спешно желание за уриниране, но обикновено има изтичане на урина, преди да стигнете до банята.
 • Смесена инконтиненция. Това е комбинация от двата предишни типа и обикновено се наблюдава в следродилния период.
 • Преливаща инконтиненция. При този тип мускулатурата на пикочния мехур е слаба и поради това не се свива нормално. Това причинява изтичане на урина.
Следродилната уринарна инконтиненция
Неволното изтичане на урина е неудобно и може да има социални, психологически и сексуални последици.

Основните причини за следродилната уринарна инконтиненция

Следродилната уринарна инконтиненция е по-честа при жени, при които се наблюдава неволно изтичане на урина и по време на бременността. Това обаче не винаги е така. Установено е, че основните причини за това състояние са следните.

Физически причини

По време на бременността има повишено производство на релаксин, хормон, произвеждан от яйчниците и плацентата за улесняване на раждането. По същия начин има намаление на колагена за същата цел.

Това води до важни промени в тъканите на тазовото дъно, което води до отслабването му. Резултатът е механична дисфункция в тази област, която често води до следродилна уринарна инконтиненция.

Травматични причини

Понякога раждането причинява наранявания на тазовото дъно. Колкото повече натиск се оказва, толкова по-голям е рискът от нараняване. По същия начин, колкото по-дълга е продължителността на фазата на експулсивност, толкова по-голям е рискът.

Ако тазовата мускулатура не е защитена по време на този процес, вероятността от увреждане на тази област и последствия като инконтиненция се увеличава.

Раждане

Факт е, че вагиналното раждане увеличава риска от следродилна уринарна инконтиненция. Това се случва, когато по време на процеса се появят разкъсвания или наранявания на тазовото дъно в резултат на използването на инструменти.

Цезаровото сечение само частично намалява този риск, тъй като увеличава възможността от наранявания на пикочния мехур.

Други фактори

Има и други фактори, които увеличават риска от следродилна уринарна инконтиненция. Те включват следното:

 • Броят на ражданията. Колкото по-голям е броят на ражданията, толкова по-голям е рискът.
 • Теглото на бебето. Колкото по-голямо е бебето, толкова по-голяма е вероятността от нараняване на тазовото дъно и увреждане, водещо до инконтиненция.
 • Индекс на телесна маса. Наднорменото тегло и затлъстяването при майката увеличават риска.
 • Възрастта на майката. Жените под 25 години и жените над 30 години срещат този тип проблем по-често.
 • Гестационен диабет. Следродилната уринарна инконтиненция се открива по-често при жени, които са имали това заболяване.
 • Употреба на цигари. Този тип инконтиненция засяга повече жени, които пушат.
 • Силови спортове. Жените, които практикуват тези спортове, са склонни да имат по-компрометирано тазово дъно по време на раждането. Това увеличава риска.

Лечение на следродилна уринарна инконтиненция

Най-често следродилната уринарна инконтиненция изчезва спонтанно в рамките на пет до шест седмици след раждането. Ако това не се случи, най-добре е да посетите лекар за ранно лечение. Алтернативите са както следва:

 • Кинезитерапия. Това е рехабилитационна програма с упражнения за укрепване на тазовото дъно на базата на контракции и отпускане на мускулите в областта. Продължава между три и шест месеца. Ефективността й е до 50%.
 • Биологичната обратна връзка се състои в съзнателно привикване към упражненията на Кегел, които укрепват тазовото дъно. Те трябва да се извършват няколко пъти на ден.
 • Електрическа стимулация. Извършва се с помощта на вагинална или анална сонда. Има електроди, които предават електрически импулси и предизвикват пасивно свиване на мускулите на тазовото дъно.
 • Хирургично лечение. Извършва се, когато нито една от другите опции не е ефективна и случаят е тежък.
Лечение на следродилната уринарна инконтиненция
Практикуването на упражненията на Кегел помага за укрепване на тазовото дъно за борба с уринарната инконтиненция.

Предотвратяване на уринарна инконтиненция

Приемането на превантивни мерки е най-показателно, за да се избегнат последствията от този вид инконтиненция. Препоръките са както следва:

 • Практикувайте упражнения на Кегел. Те укрепват тазовото дъно. Те обаче не трябва да се правят без одобрение на лекар. В някои случаи те могат да бъдат контрапродуктивни за бременността.
 • Следвайте. Състоянието на тазовото дъно трябва да се проверява преди, по време и след бременност. Това ще даде възможност за ранно откриване на всякакви аномалии.
 • Укрепване на напречния корем. Тази зона поддържа тежестта на матката и играе много важна роля за предотвратяване на следродилна уринарна инконтиненция. Вашият лекар е този, който трябва да посочи как да я укрепите.
 • Погрижете се за стойката си. Това се отнася както за бременността, така и за следродилната фаза.
 • Поддържайте здравословно тегло. Това означава да се грижите за теглото си по време на бременност и след раждането да се върнете към нормалното си тегло възможно най-бързо.
 • Избягвайте полов акт веднага след раждането. Най-добре е да изчакате шест седмици след раждането, преди да правите секс.
 • Посетете вашия лекар. Ако имате някакъв дискомфорт, не чакайте.

Последни препоръки

Следродилната уринарна инконтиненция се превърна в често срещан проблем при жените. Всъщност бременността и раждането се считат за два рискови фактора за развитие на този проблем. Ето защо е добра идея да подготвите тазовото си дъно преди зачеването.

Във всеки случай, ако този проблем се появи след раждането, трябва да се консултирате с вашия лекар или гинеколог навреме. Специалистът ще определи най-доброто лечение, за да предотврати това да повлияе на вашето благосъстояние.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Cohen-Quintana, C., Carrasco-Portiño, M., Manríquez-Vidal, C., & Bascur-Castillo, C. (2017). Fortalecimiento de la musculatura del piso pélvico en gestantes en control en un centro de salud familiar: Un estudio experimental. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 82(5), 471-479.
 • Subak LL, Richter HE, Hunskaar S. Obesity and urinary incontinence: epidemiology and clinical research update. J Urol. 2009;182(6 Suppl):S2-S7. doi:10.1016/j.juro.2009.08.071
 • Huang YC, Chang KV. Kegel Exercises. [Updated 2021 May 9]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK555898/
 • Sánchez Guisado, M. D. M., González Segura, R., & Hernández Llorente, E. (2014). Importancia de las técnicas hipopresivas en la prevención de la incontinencia urinaria postparto.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.