Прост трик за елиминиране на миризмата от канала и тръбите

08.11.2018
Ако смятате, че решението за този проблем, се казва - препарат с агресивни химикали, днес ще ви оборим.

Един от най-често срещаните битови проблеми е неприятната миризма, идваща от канала и тръбите в кухнята или банята.

Независимо колко често използвате мивките у дома, когато времето навън е горещо или пък много дъждовно, от тръбите започва да се носи характерна смущаваща миризма.

Употребата на ароматизатори за въздух е един от начините да елиминирате дискомфорта на мига, но това не решава проблема като цяло. Неприятната миризма от канала и тръбите ще се появява отново и отново, изпълвайки дома.

Съществуват различни продукти, съдържащи химикали, които можете да закупите от магазините. Само ги изсипвате в тръбите и те ги отпушват и отстраняват нежеланата миризма.

Проблемът е, че този тип продукти могат да бъдат силно агресивни и вредни както за здравето на човека, така и за околната среда.

За щастие има доказани домашни средства, които изискват употребата на евтини и натурални съставки. С тяхна помощ можете да постигнете добър резултат в борбата с неприятната смрад от канала и тръбите.

Днес ще разгледаме един прост трик, благодарение на който ще се сбогувате с този битов проблем. Струва си да го пробвате!

Защо тръбите започват да миришат лошо?

Преди да пристъпим към детайлите как да приготвите това домашно почистващо средство, елиминиращо миризмата от канала и тръбите, добре е да научите повече за причината, поради която миризмата се появява и как можете да я избегнете в бъдеще.

В повечето случаи силната миризма идва от кухненската мивка. Тя е провокирана от ежедневни навици на човека, за които може да не подозирате, че водят до този резултат.

Измиващи средства и сапуни

Измиващо средство

Редовната употреба на измиващи средства и сапуни в мивката може да предизвика натрупването на остатъчни химикали по стените на тръбите. С времето те започват да излъчват неприятната миризма.

Трудно можете да избегнете този фактор, затова съветваме да избирате висококачествени сапуни и измиващи средства. Така ще намалите максимално риска от нежелания страничен ефект.

Застояла вода

Има места в тръбите у дома, където водата не се оттича. Тя се застоява на едно място и създава отлична среда за размножаване на бактерии и плесени.

И в този случай е доста трудно да предотвратите случващото се. Едно обаче можете да направите – да почиствате канала и тръбите редовно, за да пречите на бактериите да се размножават.

Вижте още: Как да почистим плесента от пералнята по естествен начин

Замърсяване на тръбите

Замърсяване на канала и тръбите

Тръбите, свързани с крана и тоалетната чиния, с напредването на годините често започват да влошават състоянието си, заради влагата и плесента.

Резултатът е неприятна миризма, като ситуацията все повече се влошава, заради размножаването на бактериите.

Някои стари тръби не само че лесно се увреждат, те представляват прекрасна среда за развитие на гъбички и други микроорганизми.

Освен това застоялата вода и следите от отпадни материали създават слой, който е способен да запуши тръбите напълно.

Хранителни отпадъци

Хранителни отпадъци

Бъдете внимателни! Хранителните отпадъци, които ден след ден попадат инцидентно в канала, са причина №1 за появата на неприятна миризма, а също така и за запушването на тръбите.

Ключово е да използвате решетеста тапа, която да не позволява на храната да минава през канала.

Вижте още: Как да почистим тръбите у дома без химикали

Прост трик за елиминиране на миризмата от канала и тръбите

Почистващи средства

Сега, след като сте наясно с резултатите от ежедневни навици, които практикуваме масово, разбирате защо от канала и тръбите понякога се разнася неприятна миризма. Препоръчваме това натурално средство, с което ще се справите с проблема по максимално щадящ за природата начин.

Става дума за проста комбинация от сода бикарбонат и бял оцет. Това са две екосъобразни съставки, които убиват гъбичките, елиминират мастните натрупвания и отстраняват всякакви други субстанции, които притежават потенциала да изпуснат неприятна миризма.

Съставки:

  • 1/2 чаша сода бикарбонат (100 гр.)
  • 1 чаша бял оцет (200 мл.)
  • 1/2 л. гореща вода

Какво да направите?

  • Първо трябва да кипнете водата.
  • Щом това стане, добавете оцета и разбъркайте добре.
  • Междувременно изсипете содата бикарбонат в тръбите, които искате да почистите.
  • Налейте горещата смес от вода и оцет в тръбите. Там тя ще се смеси със содата.
  • Веднага ще забележите, че има реакция, което е напълно нормално.
  • След това покрийте тръбите, за да ги предпазите от попадане на вода или друга субстанция през следващия поне половин час.
  • По възможност оставете натуралното средство да действа през цялата нощ за оптимален резултат.

Повтаряйте тази процедура поне веднъж седмично, за да държите надалеч неприятните миризми от канала и тръбите.

В заключение ще кажем, че благодарение на това натурално средство с минимум средства можете да поддържате тръбите у дома чисти. В допълнение към това избягвате употребата на агресивни химикали, които вредят на околната среда.