6 начина да почистите дома си с лук

Знаете ли, че можете да почистите дома си с лук? Всъщност лукът има много популярни приложения далеч отвъд кухнята. Научете всичко за тях в тази статия!
6 начина да почистите дома си с лук

Написано от Fernando Clementin

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Има храни и съставки за готвене, които са известни със своите почистващи свойства. Помислете за продукти като лимон, сол и зехтин, както и за вещества като сода за хляб. Знаете ли обаче, че можете да почистите дома си с лук?

Вероятно имате тази храна под ръка в дома си и вероятно я добавяте към много ястия. Вероятно обаче не сте се сетили да го използвате за почистване.

Днес бихме искали да ви представим шест начина да почистите дома си с лук.

6 начина да почистите дома си с лук

Въпреки че е обичайно да се оплакваме, че лукът ни кара да плачем, когато го режем, това е много ценен зеленчук, защото неговата полезност се простира далеч отвъд кухнята.

Как да почистите дома си с лук.

На първо място, лукът е основна съставка в много рецепти. Освен това е доказано, че е храна с лечебни свойства, така че лукът може да бъде включен в различни домашни лекарства. Поради тази причина има хора, които вярват, че консумацията на лук осигурява няколко интересни ползи за здравето в контекста на балансирана, здравословна диета.

Въпреки това, едно от по-малко известните приложения на тази храна е фактът, че лукът може да се използва при почистване и други домакински задължения. По-долу ще опишем най-добрите начини да почистите дома си с лук според народните вярвания (помислете: домашните лекарства на баба ви!).

1. Почистете тиганите, тенджерите и скарите с лук

Първият начин за почистване с лук, който бихме искали да споделим, е почистването на замърсяването от тенджери и тигани. И така, как можете да го направите?

Лесно е:

 • Първо, избършете с половин лук цялата тенджера или тиган, по който има остатъци от храна или мръсотия.
 • След това добавете топла вода и оставете да се накисне няколко минути, за да подейства лукът.
 • След това просто ще трябва да измиете съда, както обикновено правите и ще имате блестяща от чистота тенджера или тиган за броени минути!

Същият принцип може да се приложи и при скарите. Ако сте правили барбекю и откриете, че месото е останало залепено върху скарата, когато отидете да го използвате отново, можете да използвате лук по същия начин, за да го почистите без проблеми.

Но защо някои хора вярват, че лукът е полезен за премахване на мазнините?

Подобно на много традиционно използвани средства, произходът на това вярване не е много ясен, но може да бъде свързан с антимикробните свойства на това растение. Следователно това свойство може да помогне за премахване на бактериите от тигани, тенджери и скари, като по този начин помага за почистването им.

2. Отблъсквайте насекомите с лук

Въпреки че това всъщност не е метод за почистване, това е една от най-популярните употреби на лук извън кухнята. Според народните вярвания силната миризма на лук е полезна за предпазване от комари, мравки и други насекоми.

Всъщност някои от неговите компоненти дори са част от някои репеленти за насекоми, както показват някои проучвания.

За да използвате лука като репелент срещу насекоми, имате две възможности:

 • Първо, можете да го нарежете и да го поставите директно на мястото, използвано от насекомите, които искате да прогоните.
 • Второ, можете да настържете лук и да го оставите да се накисне в гореща вода. На следващия ден изсипете течността в пулверизатор, за да напръскате местата, от които трябва да прогоните насекоми.

3. Как да почистите дома си с лук: отстранете петна от дрехите

Много хора се чудят как да премахнат петна от пот от дрехите. Според някои лукът може да помогне при този проблем.

Подобно на водородния прекис се смята, че лукът има способността да прониква в тъканите на дрехите , без да ги засяга. Това може да се дължи на антимикробното му действие.

Ето как:

 • Просто настържете парче лук и го нанесете директно върху петното.
 • След това, след около 10 минути, след като го оставите да подейства, продължете с прането в пералнята, както обикновено. Тази стъпка е много важна за премахване на миризмата на лук.

4. Премахнете ръждата

Ако имате ръждясали инструменти, ножици, столове, бижута или ножове, този съвет за почистване на дома ви с лук ще ви бъде от голяма полза. Знаете ли, че се смята, че тази храна може да ви помогне да премахнете частиците ръжда от повърхността на тези елементи?

 • Просто трябва да разрежете лука наполовина и да го прокарате върху предмета, който искате да възстановите.
 • След това нанесете малко мазнина и като последна стъпка разтрийте предмета с кърпа, за да го почистите напълно.

5. Отървете се от миризмата на нова боя

Боядисване на дома.

Ако наскоро сте боядисали стая или целия си дом, има вероятност миризмата на боя да е доста силна Отново лукът може да дойде на помощ! Може да ви помогне лесно да се отървете от тази миризма.

Какво трябва да направите?

 • Първо напълнете купа с топла вода и потопете в нея парченца лук.
 • След това я оставете за една нощ в стаята със затворени врати и прозорци.
 • И накрая, на следващата сутрин ще забележите, че неприятната миризма е изчезнала!

6. Как да почистите дома си с лук: Отстранете мръсотията от кухненския вентилатор

Несъмнено кухненските вентилатори са един от най-трудните за почистване уреди. В края на краищата, кухненският вентилатор може да бъде истинско главоболие, освен ако не знаете този прост популярен трик.

 • Първо вземете половин лук и го смесете със сода за хляб и вода.
 • След това нанесете сместа върху вентилатора. Оставете да престои няколко минути.
 • Накрая избършете с влажна кърпа, за да премахнете остатъците.

Възможно е антимикробните свойства на лука, комбинирани с антибактериалния ефект на содата за хляб, да помогнат за премахване на мазнините и за дезинфекция на вентилатора.

Препоръки за почистване на дома с лук

С помощта на тези съвети ще намерите нов съюзник, когато става въпрос за дезинфекция и почистване на дома ви. Както видяхте, почистването на дома ви с лук е не само възможно; има много начини да го направите. Най-хубавото е, че всички те са здравословни и екологични.

Не забравяйте обаче, че това са трикове, взети от популярната култура, така че е възможно да не са толкова ефективни, колкото специализираните продукти. В този смисъл може да се наложи да търкате по-силно и по-дълго, за да получите желаните резултати.

Въпреки това, могат да ви измъкнат от неприятните ситуации, когато не разполагате с конкретен почистващ продукт. Никога не знаете какво може да ви потрябва!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.