Домашен разтвор за миене на съдове от картофи

Домашният разтвор за миене на съдове от картофени кори съдържа вещества, които могат да бъдат полезни за почистване. Плюс това е екологично чист!
Домашен разтвор за миене на съдове от картофи

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Знаете ли, че домашният разтвор за миене на съдове от картофени кори е полезен, когато миете чинии или други домакински неща?

Точно така: Този изцяло натурален детергент може да замени много от конвенционалните продукти, закупени от магазина, и е по-добър от тези които съдържат повече фосфати. Те не само са вредни за вашето здраве, но и замърсяват световните водоизточници.

Повечето хора не знаят, но картофите са обезмаслители. Така че те са чудесна база за решенията за почистване на всякакви повърхности. Продължете да четете, за да научите повече по темата!

Разтвор за миене на съдове от картофи

За разлика от търговските почистващи препарати, органичният препарат за почистване с кори от картофи е без химикали. По този начин употребата му помага на околната среда и вие също така ще предотвратите алергични реакции, предизвикани от закупените препарати съдържащи множество химикали.

Имайте предвид, че този препарат за миене на съдове има кратък живот и трябва да го използвате незабавно. По този начин ще трябва да го правите всеки път, когато възнамерявате да почиствате.

Добре, но как работи?

Картофени кори за миене на съдове. Разтвор за премахване на мръсотия

Картофи

Както казахме по-горе, съставките в картофените кори са чудесни за премахване на мазнините и мръсотията, които се прилепват към различните повърхности, особено в кухнята. Така че можете да направите средство за обезмасляване на вашите чинии, плотове и дори дрехите си.

Например, току-що открихте мазно петно ​​на една от любимите си блузи. Не се притеснявайте! Просто я натрийте с парче картофена кора и ще видите колко бързо изчезва. Не използвайте това средство върху деликатни дрехи, които изискват специални грижи, винаги четете инструкциите на етикета.

Можете да го използвате и за почистване на почернели кухненски прибори.

 • Просто енергично натривайте с картофена кора изцапаните повърхности.
 • Оставете да подейства за около две – три минути и след това изплакнете.

Средство за миене на съдове

Използването на разтвор за миене на съдове от картофи е чудесна алтернатива на конвенционалните почистващи препарати и има много предимства. Първо, това е екологично чист продукт, който няма фосфати и други тежки химикали. По същия начин, той е доста ефективен като почистващ препарат, тъй като премахва мазнини и други следи от храна.

Как се използва?

Водата, в която сте сготвили картофи, ще омекоти лепкава мазнина от вашите съдове, тигани, тенджери и други кухненски прибори.

 • Като начало го изсипете върху кухненската мивка или в съд, докато е още горещ.
 • След това потопете мръсните си чинии в него и ги оставете да се накиснат за около 15 до 20 минути.
 • След това ги минете с гъба и след това ги изплакнете.

Втори вариант е да смесите корите от пресни картофи с вряла вода.

 • Оставете разтвора да се накисне за 30 до 40 минути и след това енергично разбъркайте сместа. Ще получите пенест разтвор.
 • Накрая го поставете в хладилника след като изстине и го оставете да престои една нощ. Ще бъде готов за използване на следващия ден.

Открийте: Нямате гардероб? 7 идеи как да подредите дрехите си

Картофените кори, смесени със сол

Ако почистващият препарат не е достатъчно мощен за вашия вкус, подобрете го, като добавите малко сол. Това решение ще бъде много полезно за трудно почистващи се повърхности като изгорени и омазнени тигани.

Можете също да го използвате за почистване на вашите фурни, плочки и дъски за нарязване.

Съставки

 • Едра морска сол (колкото ви е необходимо)
 • Картофени кори

Начин на приготвяне

 • Затоплете предмета, който се нуждае от почистване за няколко минути.
 • След това поръсете щедро количество сол на повърхността, за да почистите. Правете това внимателно, за да не се изгорите и надраскате.
 • След това натрийте с картофените кори предмета с кръгови движения за няколко минути.
 • Когато мислите, че повърхността е чиста, изплакнете и я подсушете.

Не очаквайте това средство да е толкова мощно, колкото търговските обезмаслители. Това обаче е високоефективен метод.

Бъдете зелени

Подходът за екологично почистване използва продукти с екологично чисти съставки и процедури, които са предназначени да запазят човешкото здраве и качеството на околната среда.

Като почистите като “зелени”, можете да избегнете много токсични домакински продукти, много от които отделят летливи органични съединения, които водят до респираторни, дерматологични и други проблеми. Тези видове разтвори са екологично чисти, тъй като са 100% биоразградими.

Трябва да разберете колко е важно това. Нашата среда не може да понася много повече злоупотреби и всички ние трябва да имаме своята роля за изцелението на нашата планета.

Благодарим ви, че ни четете и се надяваме, че тази статия ви е харесала!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.