Как да обзаведем стаята на детето

Стаята на детето е много важен въпрос, на който трябва да се обърне специално внимание. Това е мястото, където то прекарва много време и трябва да може да си взаимодейства добре със заобикалящата го среда и да се чувства добре. Как трябва да обзаведете стаята на детето си? Колко място трябва да има? Има няколко важни насоки, които трябва да следвате, а ние ще ви разкажем за тях.
Как да обзаведем стаята на детето

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Стаята на детето ви вероятно е мъничка джунгла в сърцето на къщата. Винаги може да цари бъркотия от моливи, играчки, обувки и дрехи по пода. Ако стаята е и малка, тогава ситуацията може да е наистина хаотична.

Не се притеснявайте. Не трябва да е така.

Днес бихме искали да споделим няколко трика за обзавеждане на спалнята на вашето дете и как да я  поддържате подредена. Има много опции за обзавеждането и декорирането й и те зависят главно от вашите предпочитания и възрастта на детето ви, както и от това колко свободно пространство може да имате.

Децата се чувстват по-комфортно в спалня, която е уютна и отразява тяхната личност. Следователно има много практични неща, които не бива да пренебрегвате.

Продължете да четете, за да разберете какви са нашите препоръки.

Съвети за обзавеждане на стаята на детето

Минималистична стая

Обзавеждане на стаята на детето - минималистичен стил

Колкото по-малко елементи имате в детската стая, толкова по-лесно ще можете да я поддържате подредена и организирана. Освен това по този начин детето ви ще има по-голяма зона за игри.

Мебелите за стаята на детето трябва да са многофункционални. В допълнение към леглото, то трябва да има маса или бюро. Нуждае се от мебели, които да му позволяват да съхранява много неща.

Не претоварвайте обаче пространството с ненужни мебели или предмети. Имайте предвид, че децата се нуждаят от много свободно пространство, за да играят и да се движат.

По същия начин е по-добре да нямате прекалено много играчки на показ. Най-добре е да прибирате всяка играчка, като малко по малко ги намалявате. По този начин те ще имат достъп само до любимите си такива.

Стаята на детето – Уважавайте предпочитанията му

Най-добрият начин да вземете решение за декора на спалнята на вашето дете е да го слушате. Предметите трябва да съответстват на неговите вкусове, интереси и любими цветове.

Никога не трябва да забравяте, че това е неговият свят, а не вашият. То трябва да може да я приема като своя и да се идентифицира с нея, за се чувства добре. Боядисайте я в забавни цветове.

Когато детето се чувства удобно в спалнята си, тогава ще иска да я поддържа подредена. Подреждането трябва да е част от играта, така че трябва да се уверите, че има място за всичко. По този начин, когато става въпрос за обзавеждане на детска спалня, помислете за мебели, които може да ползвате за съхранение.

Мебели, които може да ползвате за съхранение

Подредена стая в светли цветове

Не бихте ли искали да избегнете излишни конфликти и безкрайни спорове за поддържане чистотата на стаята? Е, най-доброто, което можете да направите за това е да научите децата си да се грижат за своите играчки. Трябва обаче да им помогнете, като осигурите мебели за тази цел.

Контейнерите и кутиите с колела са много полезни. Съветваме ви да ги изберете въз основа на височината на вашето дете, така че те да бъдат в обсега на обсега му. Можете също да добавите етикети. По този начин децата могат да се научат как да ги сортират в категории.

В малката спалня има много повече място, отколкото си мислите. Можете дори да се възползвате от пространството под леглото. Всъщност има много такива дизайни за легла. Всички те имат различни функции, като чекмеджета. Те са идеални за съхранение на много неща. Тези ниски чекмеджета също предлагат предимството да бъдат в обсега на децата.

Ако леглото на детето няма чекмеджета, тогава можете да добавите няколко кутии с колела и да ги адаптирате към това пространство. Това всъщност е доста полезно, ако искате да поддържате подредена стаята. Важното тук е да не претоварвате чекмеджетата. Освен това не поставяйте тежки неща в тях, тъй като те биха могли да навредят на вашите деца, ако се опитат да ги преместят.

Малките пространства

Има много начини и трикове за оптимизиране на малко пространство.

За да обзаведете малка спалня, първото нещо, което трябва да направите, е внимателно да изберете леглото. Има много модели за сгъваеми легла, а някои са отлични варианти за малки пространства. Тези видове легла позволяват да разполагате с достатъчно пространство през деня, така че детето да може да се движи свободно. През нощта можете просто да ги разгънете. Системата е лесна и удобна.

Повдигнато легло е друг добър вариант за малки пространства. Това е нещо като двуетажно легло, но е само с едно легло. Мястото отдолу е празно и можете да поставите бюро или да поставите килим, за да направите обикновена зона за игра.

Ако спалнята, която декорирате, е за повече от едно дете, тогава двуетажните легла са изключително практично решение.

Стените на стаята на детето ми

Стая в различен стил

Въпреки че има моменти, в които не бихте си помислили за стените на спалнята на вашето дете, те са много полезни за поставяне на всякакви неща.

Можете да окачите рафтове и куки/закачалки. Също така има много аксесоари, които можете да поставите и върху вратата.

Каквото и да правите, не забравяйте, че е стая за дете. Проектирайте я като такава. 


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.