На антидепресанти ли сте? Преди да ги спрете, има нещо, което трябва да знаете

Може и да се чувствате по-добре, но не спирайте антидепресантите веднага. Този процес изисква преходен период, който трябва да премине под лекарско наблюдение.

За някои хора, които борят депресията или безпокойството, антидепресантите може и да са правилното решение.

За други те не се оказват решението, на което са се надявали или пък предпочитат да не ги взимат по други причини.

Ако спадате към последната група, има някои неща, които трябва да знаете преди да спрете да ги взимате.

Важно е да обмислите решението си и да го обсъдите с лекаря си. Не забравяйте, че този тип лекарства директно засягат мозъка и промените трябва да бъдат контролирани.

Ето и няколко фактора, които да имате предвид преди да решите да спрете антидепресантите:

Трябва да се консултирате с лекаря си

Ако обмисляте да спрете антидепресантите, важно е открито да говорите с вашия психолог или психиатър за очакванията ви, страховете, съмненията и надеждите ви.

Ваше право като пациент е да решите кога да ги взимате и кога не, но те като професионалисти ще ви обяснят страничните ефекти, които да очаквате по време на процеса.

Много хора смятат, че се чувстват добре и нямат нужда от лекарства. Често срещана ситуация е, щом се постигне емоционално равновесие. Но нерядко това щастливо чувство е всъщност резултат от приема на антидепресантите.

Лекарят ви трябва да знае какво чувствате и как го чувствате. По този начин той може да ви посъветва дали прекратяването на лечението е добра идея или не.

Може и да не сте сигурни дали това, което чувствате е нормално или пък се нуждаете от настройване. В общи линии процесът отнема дълго време и някои хора се изморяват да пробват нови дози постоянно.

Ако лекарят ви се съгласи, че спирането на лечението е добра идея, ще съставите в последствие план за постепенно намаляване на приема на антидепресантите. По този начин страничните ефекти ще бъдат овладени и няма да преминете през процеса сами.

Ако желаете да спрете лекарствата, защото сте недоволни от страничните ефекти, психиатърът ви може да ви предложи алтернативен вариант, който действа добре на тялото ви. Обяснете всичките си страхове и въпросите, които имате и му кажете как се чувствате.

Не забравяйте да прочетете: 3-те основни причини за появата на депресията

Отнема повече време отколкото си мислите

Някои хора пристигат за часа при психиатъра или психолога си разочаровани от факта, че са приемали антидепресантите месеци наред, без да има някаква промяна от тях. Или може би има промени, но те са отрицателни.

Разбира се, искате тъгата, липсата на интерес към всичко, несигурността и другите причинители на необходимостта ви от антидепресанти, да изчезнат.

Лекарят ви също иска антидепресантите да бъдат като магическа пръчка, решаващи проблемите с едно замахване, но всъщност е много по-сложно от това.

Трябва да дадете време на тялото си да се приспособи към новата доза.

Хората често желаят да се върнат към нормалното си състояние само след няколко дни лечение. Трябва обаче да разберете, че докторът ви знае колко време ви е необходимо, за да се подобрите. Той ще ви каже от какво се нуждаете.

Не бива да се обезкуражавате и да опитвате да промените дозата си на своя глава. Ако го направите, ще поставите в опасност собствения си живот и страничните ефекти може да излязат извън контрол. Лекарят ще ви помоли да сте търпеливи и наистина трябва да опитате да бъдете.

Вероятно настроението ви ще се промени временно

Когато спрете приема на антидепресанти без разрешението на вашия доктор, вероятно няма да помислите за всичко което трябва, за да се справите добре с последствията от това.

По тази причина няколко проучвания сочат, че когато хората престанат да ги взимат, рискът от мисли за самоубийство нараства.

Въпреки това връзката между наличието на тези опасни помисли и прекратяването на антидепресантите все още не е потвърдена.

Искате да научите още? 8 съвета за естествено справяне с тъгата и депресията

Ако спрете да взимате лекарствата си, ще се чувствате странно

Както посочихме по-горе, антидепресантите влияят директно на мозъка ви. Тяхната задача е да регулират функционирането му. Когато прекратите лечението, това регулиране също спира и е възможно да усетите един или повече от следните симптоми:

  • Мозъчни потръпвания или усещане за токов удар в главата
  • Загуба на способността за концентрация
  • Резки промени в настроението
  • Неспособност за извършване на прости задачи
  • Загуба на паметта

При всеки човек е различно преживяване. Вероятно няма да забележите разлика през първите няколко дни, а след това може да не успявате да мислите трезво дни наред.

Това е нормално и независимо, че не бива да се плашите, добра идея е да накарате лекаря ви да провери тежестта на симптомите.

Ваше право е да решите дали да взимате антидепресанти или не

Хората, страдащи от депресия, се борят с много неща наведнъж. Например емоциите, които бушуват като вихър, а също и всички медицински мнения и външни предложения.

Да слушате всичко това може да бъде объркващо и може да ви накара да се зачудите колко контрол имате все още над живота си и решенията си.

Трябва винаги да помните, че решението дали да приемате антидепресанти или не, е изцяло ваше.

които искали