3-те основни причини за появата на депресията

Най-важното нещо е да откриете източника на проблема, за да може да го лекувате веднага по ефективен начин.
3-те основни причини за появата на депресията

Последна актуализация: 18 януари, 2019

Депресията е добре позната болест заради големия брой хора, които са засегнати. Но защо толкова много хора страдат от този проблем? Генетично ли е? Има ли причини за появата му – дали е въпрос на чувства или пък емоционална чувствителност?

Това заболяване причинява сериозни проблеми и пречи на воденето на нормален живот.

Песимизмът, липсата на желание за живот и смяна на настроенията са някои от характеристиките, които засягат хората, страдащи от това разстройство.

Никога не бъркайте тъгата с депресията: първото състояние е временно, а второто продължава дълго време.

Днес ще разгледаме три от водещите причини, поради които може да сте страдали от депресия някога в живота си.

Основните причини за депресията

1. Основни причини: гени

Гените имат голямо значение, когато говорим за болести, като Алцхаймер или рак, но и депресията има своето място тук.

Ако някой от по-близките или по-далечните ви роднини е страдал от тази болест, има 30% вероятност и вие да страдате от нея в някакъв момент от живота си.

Гените и серотонинът може да бъдат причини за депресията.

Обикновено, колкото по-близък е депресираният роднина, толкова по-голяма е вероятността да страдате от депресия.

Изглежда има генетична предразположеност при тези болести, които са засегнали роднините ни, като депресията. 

Това не означава, че задължително ще страдаме от тази болест. Просто сме по-уязвими отколкото някой, който няма в семейството си човек с депресивни черти.

2. Психологията е всичко

За разлика от психолозите, психиатрите се фокусират много повече върху фармакологичните решения за психичните разстройства. Това е така, защото често има физиологични фактори, които ги предизвикват.

Серотонинът е виновникът за депресията. Това е невротрансмитер, който може да причини депресия, когато не функционира правилно

Серотонинът има отношение не само към депресията, но и към тревожността, които са тясно свързани.

Най-честите причини са ситуации като развод, сексуално насилие и други проблеми.

Разбира се, депресията невинаги има физиологичен елемент и лекарствата невинаги са отговорът. Ако страдате от депресия обаче, може би си струва да опитате с тях.

3. Лични проблеми

Когато някой страда от това заболяване, първата мисъл е, че му се е случило нещо, което е довело до това разстройство.

За разлика от предишните причини, истината е, че депресията може да се отключи от различни лични проблеми.  

Най-честите причини са ситуации като развод, сексуално насилие, както и други психични отклонения, като биполярното разстройство.

Много жени страдат от добре познатото разстройство “следродилна депресия”, след като родят, при което хормоните играят основна роля.

Основните причини за депресията са взаимоотношенията ви с другите хора.

Това разстройство може да се появи на всякаква възраст. Най-често обаче се появява в пубертета и при хората между 35 и 45 годишна възраст.

Всичко, което се случва около тези хора, им се отразява и ако нещата не вървят добре, те може да изпаднат в ужасна депресия.

Депресията и взаимоотношенията

Въпреки че може да имате генетична предразположеност, основният причинен фактор за депресията са взаимоотношенията ви с другите хора.

Ако имате токсична връзка, не можете да контролирате живота си или ако ви е изненадало негативно събитие, на което не знаете как да се противопоставите, може да изпаднете в депресивно състояние.

Положителната страна е, че има начин да се избавите от това разстройство. Помнете, че това е дълъг и труден процес, който може да изисква и употребата на лекарства.  

Иначе казано, трябва да се борите с  депресията на много фронтове, за да я премахнете напълно или поне да я контролирате.  

Поради бързото темпо, с което живеем, и начина ни на живот много неща ни се случват и хора на всякаква възраст се оказват засегнати от тази болест.

Най-важното нещо е да откриете източника на проблема, за да може да го лекувате веднага по ефективен начин.

Има няколко основни причини за депресията, но има и решения и средства за борбата с нея.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.