Как са се появили и развили алергиите

Появата на алергиите става все по-честа в световен план, най-вече сред младите хора. Но как са се появили и развили алергиите при хората? Научете повече от тази статия!
Как са се появили и развили алергиите

Последна актуализация: 16 ноември, 2020

Много хора са се сблъсквали с неприятните алергични реакции. Те стават все по-чести, тъй като се счита че 30-40% от населението в света е страдало от алергична реакция поне веднъж в живота си. А знаете ли как са се появили и развили алергиите?

Новините не са толкова лоши, тъй като без значение колко неприятни могат да бъдат, алергиите могат да ни дадат ценна информация по отношение на появата си.

Алергиите представляват реакция на имунната система срещу определено вещество, което обикновено е безопасно за гостоприемника. Тази реакция се проявява чрез характерни признаци и симптоми. Антителата на имунната система на човек страдащ от тази патология разпознават безопасните по принцип вещества от околната среда като потенциални опасности.

А организмът от своя страна се опитва да ги изхвърли чрез определени действия. Това води до появата на различни степени на възпаление на синусите, кожата и храносмилателната система.

Затова появата на алергиите ни кара да се чудим защо имунната ни система реагира по този начин в безопасни ситуации. За да разберете повече по темата, в следващите редове ще ви разкажем повече за ролята на алергиите в еволюцията и развитието на човека.

Как са се появили и развили алергиите

Истинската цел на алергичните реакции продължава да бъде тема на редица дебати и проучвания и днес. Според една от хипотезите алергиите са се разпространили по цял свят, поради липсата на досег с реални патогени.

Според проучване публикувано в Plos Computational Biology протеините открити в елементите, с които хората контактуват ежедневно, са сходни с паразитите в тялото ни. Липсата на активност на имунната система при контакта с този тип вредни организми би могло да я накара да разпознае всеки един сходен сигнал като потенциална опасност, водеща до появата на въпросната реакция.

Споменатото проучване поддържа следната хипотеза:

  • Екипът от изследователи наблюдава лабораторната реакция на антителата към протеините от един вид паразити – Schistosoma mansoni. Въпросният протеин силно наподобява полена от бреза.
  • Същите антитела, отговарящи за неутрализирането на протеините на паразита, реагирали и на полена от бреза.

Въпреки че тези резултати не са толкова обхватни, те ни дават интересна информация. Липсата на реални заплахи може да накара имунната система да си ги създава сама.

Как са се развили алергиите?

Алергията е реакция на имунната система към вещества, които тя разпознава като опасни.

Прочетете и: Лекувайте кашлицата, алергиите и грипа с лук

Отговор, който вероятно не е толкова случаен

Можем да приемем това обяснение, тъй като изглежда надеждно и научно доказано. Но и по-различни теории.

Някои проучвания публикувани в статия в списанието Scientific American предполагат, че тези реакции въобще не са случайни. Според тях целта на алергиите е да ни защитят от токсините в околната среда:

  • При едно от проучванията учените използват малки количества отвора върху мишки. След няколко седмици учените започват да използват по-концентрирана отрова.Те прилагат отровата само върху някои мишки.
  • Мишките, третирани с по-малки дози, показали много по-силен имунен отговор към концентрираната доза, отколкото онези мишки, които въобще не били третирани първоначално.
  • Излагането на първоначална доза накарало предварително третираните мишки да развият специфични антитела срещу алергена, които да ги подготвят за по-сериозно излагане на дразнителя в бъдеще.

Какво би могло да означава това?

Ако интерпретираме тези резултати, не е неприемливо да мислим, че посредством повръщането, задъхването и други симптоми, организмът ни подготвя за истински опасни ситуации. Имунната ни система може би ни подготвя за по-сериозни реакции в бъдеще и същевременно се опитва да ни съобщи, че трябва да се опитаме да избягваме тези алергични вещества.

Тази теория предполага, че алергиите са се развили като част от механизма на еволюция при хората. Въз основа на опити с безвредни вещества, бихме могли да се научим да избягваме по-рискови ситуации. Тези леки епизоди на алергии биха могли да тренират и подготвят имунната система за по-сериозни опасности.

Защо са се появили и развили алергиите?

Според някои теории алергиите са част от механизмите на еволюция при хората.

Препоръчваме ви да прочетете и: Хранителните алергени – кои са те и как да ги заменим

Защо се появява една алергия – този въпрос все още е без отговор

Както разбрахте от тази статия, има различни теории по отношение сериозността на алергиите. Няма сигурни доказателства или факти, по-скоро различни начини на разглеждане на този световен феномен.

Въпреки всичко казано, истинската причина за появата и развитието на алергиите остава неизвестна.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.