Синдромът на смъкнатото рамо: как се коригира?

Синдромът на смъкнатото рамо може да е резултат от психологически проблеми като ниско самочувствие или депресия. Продължавайте да четете за да разберете.
Синдромът на смъкнатото рамо: как се коригира?

Написано от Carmen Martín

Последна актуализация: 25 август, 2022

Синдромът на смъкнатото рамо е проблем при стойката, който засяга голям брой хора. Обаче, не е само лошата стойка, която засяга горната част на гърба и рамената. Това заболяване може да доведе до проблеми в другите области от тялото и понякога дори е свързано с вашите емоции и самочувствие.

Знаете ли какво представлява синдрома на смъкнатото рамо и как да го коригирате?

Продължавайте да четете, тъй като ще ви кажем как се случва, какви фактори са свързани с него и какви видове упражнения можете да правите за да го излекувате.

Какво представлява синдромът на смъкнатото рамо?

Синдромът на смъкнатото рамо е диморфизъм на стойката, при който рамената изпъкват напред, като главата е надолу. Хората с този проблем имат стойка, при която изглежда така, че те постоянно гледат към земята.

Тази стойка не засяга само рамената; всъщност изтласква гърба постепенно напред. Освен това, се появява гърбица- това е познато още като dorsal kyphosis. В допълнение, засяга пекторалите и шията.

Въпреки че може да изглежда очевидно, поддържането на вашия гръб и рамена изправени не само въпрос на физическо здраве, но също и отражение на нивото на вашето самочувствие.

Много жени, които се срамуват от гърдите си, приемат тази позиция за да се опитат да ги крият. През повечето време, те правят това подсъзнателно. Това е просто един пример за евентуална психологическа причина, обаче. Има много други проблеми, които могат да доведат един човек до прегърбена стойка, като депресия.

За съжаление, това прегърбено положение става изключително често срещано. Това е частично заради прекомерната употреба на компютри и електронни устройства. Постоянното внимание, което отделяме на нашите мобилни телефони и компютри, ни кара да придобиваме тази стойка.

Ефекти от синдромът на смъкнатото рамо

Синдромът на смъкнатото рамо: жена с такива рамене

Този синдром може да възникне поради проблеми в гърба или шийната област. Обаче, в някои случаи, това може да е и резултат от емоционални проблеми и ниско самочувствие.

Поддържането на изправена напред стойка за дълги периоди от време води до болка в кръста, в долната част на кръста и до болка в шията. Също е незабележимо, тъй като ви кара да изглеждате по-нисък и дори кара корема ви да изглежда по-голям от обикновено. Някои хора даже казват, че когато човек стои изправен, изглежда много по-самоуверен и изглежда по-привлекателен.

В допълнение, поддържането на смъкнато рамо намалява вашата гъвкавост. Всъщност, то променя вашите ставни движения, както и вашия баланс. Може също да доведе до дихателни проблеми и храносмилателни проблеми.

Освен това, трябва да се опитате да коригирате тази лоша стойка докато почивате и докато сте в действие. Важно е да се опитате да ходите изправени и с високо вдигната глава. По подобен начин, трябва да сте наясно и да коригирате вашата стойка когато работите.

Синдромът на смъкнатото рамо: съвети и упражнения

Снимка на жена в гръб и прави стречинг упражнения

Упражненията с разтягане са идеални за коригиране на синдрома на смъкнатото рамо. В допълнение, те цялостно подобряват стойката на тялото.

Има много упражнения за разтягане, които могат да ви могат постепенно да коригирате синдрома на смъкнатите рамене. Те включват:

  • Външно въртене на рамото. Целта е раменете да се дръпнат назад и да имате правилна стойка. За да направите така, опитайте се да дръпнете рамената назад за 30 секунди. Повтатярйте по пет пъти. Ако може, правете това упражнение по няколко пъти на ден.
  • Въртене на рамото. Това е за разтягане на раменните лопатки, като гръдния кош се издърпва и раменете се връщат обратно. Подобно е на предишното упражнение, с изключение на това, че трябва да доведете раменните лопатки колкото се може по-близо когато издърпвате рамената обратно. Задръжете за 30 до 40 секунди и повторете още пет пъти. Това също ще облекчи вашия гръбначен стълб.
  • Разтягане на гърдите. Има няколко начина за правене на това. Единият от тях е да застанете пред врата и да образувате буквата T с вашите ръце. След това, сгънете лактите и вдигнете ръцете за да се „облегнете“ на касата на вратата. Трябва да усетите,  разтягането на мускулите, веднага щом направите една стъпка напред. Задръжте за 30 секунди и повторете 5 пъти.
  • Разтягане на гърба. Един начин за правене на това е като легнете по гръб и вдигнете едното коляно до гръдния кош. Останете така за няколко секунди и после направете същото с другия крак. Друг начин за правене на това е като лежите по гръб и опънете едната ръка нагоре и другия крак надолу в същото време. И двете упражнения ще облекчат много гърба.

Финални бележки

Както споменахме отгоре, смъкнатите рамене може да са резултат от ниско самочувствие. Ето защо е толкова характерно при срамежливите или самосъзнателните хора и даже при тези, които са с хронична депресия. В тези случай, не е просто достатъчно да се изправите високо, но трябва също да лекувате първопричините. За да направите това, е добра идея да потърсите лечение.

Ако имате смъкнати рамена, трябва да се свържете с физиотерапевт, който може да ви съветва и да ви помогне. Важно е да сте наясно как това може да доведе до други физически проблеми. Помнете, никога не е твърде късно да подобрите стойката си- и цялостното ви здраве.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Abdul-Latif AA. Dropped shoulder syndrome: a cause of lower cervical radiculopathy. J Clin Neurol. 2011;7(2):85–89. doi:10.3988/jcn.2011.7.2.85
  • van der Windt DA, Koes BW, de Jong BA, Bouter LM. Shoulder disorders in general practice: incidence, patient characteristics, and management. Ann Rheum Dis. 1995;54(12):959–964. doi:10.1136/ard.54.12.959
  • Linaker CH, Walker-Bone K. Shoulder disorders and occupation. Best Pract Res Clin Rheumatol. 2015;29(3):405–423. doi:10.1016/j.berh.2015.04.001
  • Straker LM, O’Sullivan PB, Smith A, Perry M. Computer use and habitual spinal posture in Australian adolescents. Public Health Rep. 2007;122(5):634–643. doi:10.1177/003335490712200511
  • Kim D, Cho M, Park Y, Yang Y. Effect of an exercise program for posture correction on musculoskeletal pain. J Phys Ther Sci. 2015;27(6):1791–1794. doi:10.1589/jpts.27.1791

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.