Можете ли да лекувате псориазис с традиционна китайска медицина?

В продължение на много години някои билки от традиционната китайска медицина се използват за лечение на псориазис. Но наистина ли работят?
Можете ли да лекувате псориазис с традиционна китайска медицина?
Franciele Rohor de Souza

Прегледано и одобрено от фармацевт Franciele Rohor de Souza.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Лечението на псориазис включва използването на локални, перорални или инжектируеми лекарства. В допълнение, някои билки от традиционната китайска медицина могат да се използват като допълнително лечение. Благодарение на своите свойства, те изглежда помагат за намаляване на симптомите като възпаление и образуване на плаки и люспи.

Разбира се, както и другите природни средства, винаги трябва да ги използвате с повишено внимание и под лекарско наблюдение. Въпреки че популярната литература описва голямо разнообразие от ползи, има малко клинични доказателства в подкрепа на тяхната ефективност.

И така, кои са най-често използваните? В следващите редове ще се спрем на всички тях подробно.

Лечение на псориазис с традиционна китайска медицина

Псориазисът е автоимунно заболяване, което се проявява чрез наличие на люспи, папули, еритема и други симптоми. Всичко това идва от ускорения растеж на кожните клетки. От своя страна тези симптоми причиняват сърбеж, дразнене и болка в области като скалпа, коленете или лактите.

Диагнозата на това заболяване трябва да бъде поставена от лекар. След като това бъде направено, медицински специалист ще ви помогне да определите най-добрите терапевтични възможности за контрол на състоянието. Сега, въпреки че лечението на псориазис с традиционна китайска медицина може да помогне, това е само допълнение към професионалното медицинско лечение.

Всъщност първият избор на лечение обикновено включва използването на следните лекарства:

  • Кортикостероиди (в кремове, мехлеми, спрейове и гелове)
  • Аналози на витамин D (като калципотриен и калцитриол)
  • Ретиноиди (тазаротен)
  • Инхибитори на калциневрин (като такролимус и пимекролимус)
  • Салицилова киселина (под формата на шампоани и процедури за коса)

В допълнение към горното, вашият лекар може също да препоръча фототерапия, перорални лекарства или инжекции. Изборът на една или друга терапия обаче зависи от индивидуалните особености на всеки човек.

След като определи най-добрата форма на медицинско лечение, лекарят може да оцени възможността за допълнителни терапии като китайски билкови лекарства. Както при споменатите по-горе лекарства, те се предлагат за локално или устно приложение. Нека да разгледаме някои от най-често срещаните опции.

Лечение на псориазис
Псориазисът се развива на остри пристъпи, които могат да бъдат много интензивни, с лющене и сърбеж като най-чести симптоми.

1. Bai hua she she cao (Herba hedyotis)

Това растение е известно още като Oldenlandia herbacea. Типично е за Африка, но също така расте на азиатски почви, особено в Китай, Виетнам и Индонезия. В продължение на много години е ценено в традиционната китайска медицина заради състава и потенциала си на антиоксидант и противовъзпалително средство.

Според проучване, споделено в китайската медицина, противовъзпалителните активни вещества на тази билка могат да помогнат за намаляване на симптомите на псориазис и други възпалителни заболявания. Необходими са обаче повече доказателства за оценка на тези ефекти при хора.

Препоръчва се употреба в умерени количества, само в дозите, посочени от производителя на добавката. Всъщност прекомерният прием може да доведе до увреждане на черния дроб и бъбреците.

2. Jin qian cao (Lysimachia christinae)

Jin qian cao или jinqiancao, наричан още “билка златна монета”, е едно от леченията за псориазис, използвана в китайската медицина. По-конкретно, това се отнася до няколко вида билки, най-вече Lysimachia christinae.

Според изследване, подробно описано в BMC Complementary Medicine and Therapies, този вид е известен с изобилното си съдържание на флавоноиди, феноли, тритерпеноиди, летливи масла, органични киселини и хинони. Смята се, че те стоят зад неговата противовъзпалителна и антиоксидантна активност, която може да помогне при псориазис.

Все пак няма убедителни проучвания за неговата безопасност и ефикасност срещу това заболяване. Повечето от данните не са научно доказани. Поради това трябва да се използва с повишено внимание и само под лекарско наблюдение. Това е така, защото може да причини увреждане на черния дроб, ако го приемате в по-голямо количество.

3. Qing dai (индиго натуралис)

Qing dai е билков лек, получен от изсушените листа и стъбла на растенията от вида Baphicacanthus cusia (Nees) и Isatis indigotica Fortune (Форт). Като цяло се казва, че има противовъзпалителни и антипролиферативни качества.

В тази връзка преглед, споделен в Archives of Dermatology, установява, че локалното използване на qing dai е полезно за намаляване на лющене, сърбеж и зачервяване при хора с псориазис. По-специално, лечението се прилага за период от 8 седмици.

Въпреки резултатите беше установено, че има недостатъци при използването на продукта върху видими участъци от кожата, тъй като мехлемът има наситен син цвят. Всъщност може дори да оцвети дрехите.  Съобщава се за появата на сърбеж и дразнене след прилагане, въпреки че са леки.

4. Sheng di huang (Radix rehmanniae)

В традиционната китайска медицина Radix Rehmannia е широко използвано лечение за псориазис. Поддръжниците предполагат, че помага за стимулиране на доброто кръвообращение, както и за намаляване на възпалението и болката, които често се изострят, когато кожата е изложена на определени условия на влага и топлина.

В проучване върху животни, докладвано в Carbohydrate Polymers, екстрактите от R. rehmanniae помагат за увеличаване на производството на глутатион в кожата, когато се използва с ултравиолетова (UV) терапия. Също така действа като имуномодулатор. Всичко това, взето заедно, поддържа здравето на кожата в случай на това заболяване.

Въпреки тези открития, все още не е ясно дали растението може действително да облекчи симптомите на псориазис при хората. Подобно на гореспоменатите растения, твърде голямото количество е токсично за черния дроб.

DiHuang или Rehmanniae Radix.
R. rehmanniae може да се комбинира с терапия с ултравиолетова светлина, за да се увеличат полезните резултати върху кожата при хора с това състояние.

И така, лечението на псориазис с традиционна китайска медицина действа ли в действителност?

Дали билковите добавки на традиционната китайска медицина действат при псориазис зависи от индивидуалния случай. Въпреки че наистина води до подобрение при някои пациенти, при други няма релевантни ефекти. Поради тази причина тези растения се считат само за допълващ подход.

В идеалния случай трябва да се направи малък тест за чувствителност преди локалната употреба на някое от тези лекарства. Ако няма нежелани реакции след 12 часа, може да се използва без проблем. Във всеки случай трябва да се спазват препоръките на производителя за употреба, тъй като прекаляването може да бъде доста вредно.

Псориазисът е сложно заболяване, което изисква няколко вида лечение и терапии. Затова първият вариант винаги е да се консултирате с дерматолог, за да може той да оцени вашия случай и по този начин да определи най-добрите алтернативи за лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Luo, Y., Chen, J., Kuai, L., Zhang, Y., Ding, X., Luo, Y., Ru, Y., Xing, M., Li, H., Sun, X., Li, B., & Li, X. (2021). Chinese Herbal Medicine for Psoriasis: Evidence From 11 High-Quality Randomized Controlled Trials. In Frontiers in Pharmacology (Vol. 11). Frontiers Media SA. https://doi.org/10.3389/fphar.2020.599433
  • Zhang, Y., Liang, Y. & He, C. Anticancer activities and mechanisms of heat-clearing and detoxicating traditional Chinese herbal medicine. Chin Med 12, 20 (2017). https://doi.org/10.1186/s13020-017-0140-2
  • Wu, N. H., Ke, Z. Q., Wu, S., Yang, X. S., Chen, Q. J., Huang, S. T., & Liu, C. (2018). Evaluation of the antioxidant and endothelial protective effects of Lysimachia christinae Hance (Jin Qian Cao) extract fractions. BMC complementary and alternative medicine, 18(1), 128. https://doi.org/10.1186/s12906-018-2157-1
  • Lin Y, See L, Huang Y, et al. Comparison of Refined and Crude Indigo Naturalis Ointment in Treating Psoriasis: Randomized, Observer-Blind, Controlled, Intrapatient Trial. Arch Dermatol. 2012;148(3):397–400. doi:10.1001/archdermatol.2011.1091
  • Sui, Z., Li, L., Liu, B., Gu, T., Zhao, Z., Liu, C., Shi, C., & Yang, R. (2013). Optimum conditions for Radix Rehmanniae polysaccharides by RSM and its antioxidant and immunity activity in UVB mice. In Carbohydrate Polymers (Vol. 92, Issue 1, pp. 283–288). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2012.08.087

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.