5 съвета за подобряване на съня при псориатричен артрит

Болните от псориатричен артрит често се оплакват от проблеми със съня, породени от симптомите на самото заболяване. Съветите, които ще споделим с вас в тази статия могат да ви помогнат да подобрите качеството си на живот, ако сте сред тях.
5 съвета за подобряване на съня при псориатричен артрит
Nelton Abdon Ramos Rojas

Прегледано и одобрено от лекар Nelton Abdon Ramos Rojas.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Псориатричният артрит е съпроводен от редица симптоми, влошаващи качеството на живот на болния. Затова хората с това заболяване трябва да спазват редица ограничения, с които да намалят вредното му въздействие. Днес ще ви дадем няколко полезни съвета за подобряване на съня, ако страдате от псориатричен артрит.

Според проучване водено от д-р Кристина Колис Дъфин, професор по дерматология към Университета на Юта, сърбежът и болката при това заболяване могат да влошат качеството на съня. А това от своя страна увеличава стреса и умората през деня. Освен това болните от псориатричен артрит са по-предразположени към по-сериозни нарушения на съня като сънната апнея.

Какво представлява псориатричният артрит?

Преди да ви разкажем по-подробно как можете да подобрите съня си, ако страдате от псориатричен артрит е важно да се спрем накратко на естеството на самото заболяване. Псориатричният артрит е болест съчетаваща болката и подуването в ставите с псориазиса.

Псориазисът е кожна болест характеризираща се с появата на зачервени, белещи се зони по кожата и скалпа. Счита се, че при 30% от случаите на псориазис заболяването е съпроводено и с проява на симптоми на артрит.

Псориатричният артрит има няколко разновидности:

 • Симетричен: При този вид артрит са засегнати едни и същи стави от двете страни на тялото. Симптомите са идентични с тези на ревматоидния артрит.
 • Асиметричен: Засяга една или няколко стави само в едната страна на тялото. Болните могат да се оплакват и от зачервяване в областта на ставите.
 • Засягане на дисталните интерфалангеални стави: Засяга ставите близо до ноктите.
 • Спондилит: Този тип на заболяването засяга гръбначния стълб и може да направи движенията болезнени.
 • Arthritis mutilans е една от най-тежките форми на болестта. Може да причини деформация на ръцете и ходилата.

Симптоми на псориатричния артрит

Симптомите на заболяването могат да се различават при отделните пациенти. Нерядко се проявяват и с прекъсвания. При някои хора са по-леки, а при други – много по-тежки.

Най-често срещаните симптоми на псориатричен артрит са:

 • Възпаление и чувствителност в областта на ставите
 • Сутрешна скованост
 • Болка в мускулите
 • Белеща се кожа
 • Появата на люспи по скалпа
 • Умора
 • Разделяне на ноктите от основата
 • Зачервяване на очите (конюнктивит).

Псориатричният артрит и сънят
Често болните от псориатричен артрит се оплакват от нарушен сън.

Според скорошни проучвания псориатричният артрит може да засегне качеството на съня.

Проучване направено през 2017 година показва, че при 84% от болните от псориатричен артрит се наблюдава влошаване на съня. Симптомите като сърбеж, болка и стрес значително влияят върху пълноценната почивка през нощта.

Въпреки че болестта не е пряка причина за появата на безсъние, страничните й прояви се отразяват върху качеството на съня. Болните често се оплакват от трудно заспиване и прекъсване на съня през нощта. Освен това при тях се наблюдава по-висок риск от появата на обструктивна сънна апнея.

Съвети за подобряване на съня, ако страдате от псориатричен артрит

За да подобрите съня си, ако страдате от псориатричен артрит, трябва да спазвате редица съвети. Много е вероятно лекарят ви вече да ви е препоръчал част от тях.

1.Носете удобни дрехи
Носете памучни дрехи, за да спите по-добре.

Памучните фибри улесняват дишането и затова предотвратяват появата на дискомфорт.

Дори да ви изглежда странно, изборът на подходящи дрехи може да подобри значително съня ви, ако страдате от псориатричен артрит. За да запазите кожата си суха и за да контролирате сърбежа, заложете на дрехите от памук или коприна. Тези материи предотвратяват дразненето на кожата по време на сън.

2.Опитайте терапия с топло или студено

Терапията с топло или студено е начин за успокояване на ставите преди лягане.

Студеното действа добре при някои хора, а топлото – при други. Опитайте и двете терапии и преценете коя облекчава болката ви повече. Ако искате можете да редувате и двете терапии.

Препоръчваме ви да прочетете и: Препоръки за лечение на артрит

3.Овлажнявайте кожата си
Овлажнявайте редовно кожата си, за да избегнете поява на дискомфорт.

Нанасянето на кремове и масла ще поддържа кожата ви хидратирана и ще намали появата на дискомфорт.

Един от най-лесните начини за контролиране на симптомите на болестта е като редовно овлажнявате кожата си. Ако симптомите ви се влошават през нощта трябва да използвате овлажняващи продукти преди да си легнете. Заложете на натурални продукти като кокосовото масло и маслото от ший.

4.Използвайте техники за отпускане

Йогата, медитацията и други техники за отпускане са отличен начин за подобряване на съня, ако страдате от псориатричен артрит.

Тези терапии подобряват отпускането на ставите и намаляват стреса причинен от тези симптоми. Можете да ги практикувате 30 минути преди лягане.

5.Възползвайте се от ароматерапията
Ароматерапията помага за облекчаване симптомите на псориатричен артрит.

Арометарапията успокоява тялото. Можете да се възползвате от тази техника, за да облекчите симптомите на много заболявания. Благодарение на качествата на редица етерични масла можете да облекчите стреса и други неприятни странични прояви на псориатричния артрит. Ароматерапията може дори да спомогне облекчаването на болката.

Съветваме ви да използвате етерични масла от:

 • Лавандула
 • Лайка
 • Мента
 • Лимон
 • Сандалово дърво
 • Розмарин

И накрая – не забравяйте да поговорите с лекар за проблемите си със съня, тъй като е важно той да прецени дали не става въпрос за обструктивна сънна апнея.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Gladman, D. D., Antoni, C., Mease, P., Clegg, D. O., & Nash, O. (2005). Psoriatic arthritis: Epidemiology, clinical features, course, and outcome. In Annals of the Rheumatic Diseases. https://doi.org/10.1136/ard.2004.032482
 • Ritchlin, C. T., Kavanaugh, A., Gladman, D. D., Mease, P. J., Helliwell, P., Boehncke, W. H., … Taylor, W. J. (2009). Treatment recommendations for psoriatic arthritis. Annals of the Rheumatic Diseases. https://doi.org/10.1136/ard.2008.094946
 • Callis Duffin, K., Wong, B., Horn, E. J., & Krueger, G. G. (2009). Psoriatic arthritis is a strong predictor of sleep interference in patients with psoriasis. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2008.10.059
 • Dhir, V., & Aggarwal, A. (2013). Psoriatic arthritis: A critical review. Clinical Reviews in Allergy and Immunology. https://doi.org/10.1007/s12016-012-8302-6
 • Ian Y.H. Wong, Vinod Kumar Mozhikunnam Chandran, Suzanne Li, Dafna D Gladman. (2017). Sleep Disturbance in Psoriatic Disease: Prevalence and Associated Factors. The Journal of rheumatology. DOI:10.3899/jrheum.161330

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.