Мозъчната система за възнаграждение: Как функционира?

Многобройни проучвания са доказали, че мозчъната система за възнаграждение се активира от определени наркотици като кокаин или хероин. Продължавайте да четете за да научите повече!
Мозъчната система за възнаграждение: Как функционира?

Последна актуализация: 30 октомври, 2020

Мозъчната система за възнаграждение е друг любопитен и сложен аспект от нашия мозък. Това е механизъм, който позволява на хората да свързват определени ситуации с удоволствие. Всъщност това е начин за адаптиране и подобряване на оцеляването.

Това е така защото когато свързвате приятно усещане с дадено действие, вие стимулирате ученето. Например, системата за възнаграждение допринася удоволствието от секса, което кара хората да искат да го правят отново. Освен това е сигурно оцеляването на видовете.

Много мозъчни области са включени в тази верига. Следователно нейното изучаване е доста сложно и многофакторно. Освен това, мозъчната система за възнаграждение функционира не само с основни дейности като ядене или секс.

Всъщност е доста важно. Дори има намеса при пристрастяването към наркотици или полезни действия като спортуването. Поради нейната важност сме решили да обясним основните факти за мозъчната система на възнаграждение в тази статия.

Структурите свързани в мозъчната система за възнаграждение

Мозъчната система за възнаграждение: дигитална схема на мозък

Системата за възнаграждение се намира в мозъка. Всъщност не се намира само в една конкретна област от мозъка. По подобно на повечето от функциите му, се намира в различни области, които са свързани една с друга, образувайки верига.

Знанието за тези области е сложно, защото нашият мозък е труден за анализиране и изучаване орган. Обаче, специалистите знаят, че някои области участват в тази система за възнаграждение:

  • Вентрална тегментална област
  • Nucleus accumbens, което е част от базалните ганглии
  • Хипоталамус и хипокампус
  • Амигдала
  • Префронтален комплекс
  • Globus pallidus
  • Щитовидна жлеза

За да го обобщим накратко, можем да кажем, че голяма част от системата за възнаграждение се намира във верига, наречена мезолимбичен път. Допаминът е съставката, която позволява активирането на тази верига.

Кои ситуации активират мозъчната система за възнаграждение?

Както вече споменахме, системата за възнаграждение е всъщност адаптираща се функция. Освен това е свързана с основните нужди, които ни позволяват да оцеляваме индивидуално и като вид.

Първо, отговаря за аспекти като ядене, пиене или правене на секс. Вкусът на храната ни доставя удоволствие, същото като пиенето на вода когато сте жадни или извършвате сексуални действия. Освен това стимулира ученето и повтарянето на тези действия.

Обаче, това не са единствените функции, които мотивират тази система. Например, можете да усетите удоволствие с игри, спорт, и разбира се, с наркотици. Много проучвания са доказали, че кокаинът, освен всички други вещества, също активира тази верига.

Неизбежно това може да доведе да мислите за рисковете от мозъчната система за възнаграждение. Пристрастяването е отрицателната част от този чудесен механизъм за адаптиране.

Мозъчната система за възнаграждение: алкохол, лекарства и наркотици на маса

Как действат наркотиците върху тази система?

Първо, актът приемане на наркотик като кокаин или хероин е доброволен. Обикновено това е резултат от любопитство или образа, който обществото създава на веществото. Обаче, приемането на наркотик активира само веднъж мозъчната система за възнаграждение. Предизвиква силно чувство на удоволствие, което неволево може да ви накара да приемете този наркотик отново.

При случаи на силно пристрастяване системата за възнаграждение може да се промени. Например, хората, които са пристрастени към хероина, не изпитват удоволствие от други дейности, които не произлизат от използването на това вещество. С други думи, малко други неща ги задоволяват.

Обаче е важно да знаете, че не само веществата предизвикват това. Има много независими пристрастявания също така, като например компулсивен хазарт. Накрая резултатът е почти същия.

Заключение

Мозъчната система за възнаграждение е изключително сложен механизъм. Позволява ни да се адаптираме и да оцеляваме като индивиди и като вид. Обаче има и негативни аспекти, като пристрастяването.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Urigüen, L., & Callado, L. F. (2010). Cocaína y cerebro. Trastornos Adictivos, 12(4), 129-134.
  • Razón Hernández, K. C., Rodríguez Serrano, L. M., & León Jacinto, U. (2018). Neurobiología del sistema de recompensa en las conductas adictivas: consumo de alcohol. Revista Electrónica de Psicología Iztacala, 20(4).
  • Méndez Díaz, M., Ruiz Contreras, A. E., Gómez, B. P., Romano, A., Caynas, S., & Prospéro García, O. (2010). El cerebro y las drogas, sus mecanismos neurobiológicos. Salud mental, 33(5), 451-456.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.