Любопитно: как остаряват двата пола

Всички остаряваме. Но дали жените и мъжете остаряват по различен начин? Открийте отговора и научете повече!
Любопитно: как остаряват двата пола

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Чудили ли сте се някога дали хората остаряват по различен начин в зависимост от пола им? 

Някои казват, че този процес е по-незабележим при жените, защото те започват да се грижат за външността си още от ранна възраст. Докато други смятат, че мъжете остаряват по-бавно с течение на времето.

В днешната статия ще ви разкажем как ще премине прехода ви към преклонната възраст в зависимост от пола ви.

Как остаряват двата пола

Всеки знае, че времето си тече, независимо от това дали сме жени или мъже. Но все пак двата пола остаряват различно.

На мъжете още от ранна възраст им е втълпявано, че трябва да бъдат активни, за да осигуряват и да се грижат за семейството си, както и да се поддържат в добра форма.

Затова много мъже се чувстват и изглеждат добре, докато все още работят. Но след като се пенсионират някои бързо се разболяват и като че ли остаряват изведнъж.

Прочетете и тази статия: Съвети за здрав мозък

мъже срещу жени - как остаряват двата пола
Жени срещу мъже

При жените ситуацията е коренно различна. Те живеят по-дълго, знаят как да се адаптират по-добре към промените в живота. И голяма част от тях с радост си остават вкъщи след като се пенсионират.

Защо? Въпреки че са работили цял живот, когато са били по-млади са били уловени в „капана“ на майчинството и грижите за домакинството.

Това им позволява да се пенсионират и оттеглят от работната среда и да запазят здравето си в добро състояние до напреднала възраст.

Освен това не трябва да пренебрегваме факта, че обикновено жените са по-активни и социални. Жените често имат приятелки от детството, а когато са останали сами (овдовели или когато децата им са напуснали дома) те се срещат с други жени в тяхното положение.

двата пола остаряват различно
Начинът, по който са възпитани прави жените по-гъвкави и по-способни да открият решение за проблемите си, от най-простичките до най-сложните.

Това заедно с факта, че обикновено жените се грижат по-добре за себе си, посещават редовно лекар и си приготвят здравословна храна може да обясни по-дългата продължителност на живота им. Както и по-доброто им физическо и емоционално състояние, когато достигнат преклонна възраст.

От друга страна много мъже въобще не полагат грижи за себе си.

Те посещават лекар едва тогава, когато болката стане нетърпима отказват да променят навиците си и да започнат да се хранят по-здравословно, както и да полагат постоянни грижи за заболяванията си или другите си проблеми.

Това е свързано с общественото мнение и разбиране за мъжествеността и смелостта на представителите на силния пол.

Как остаряват биологично мъжете и жените

Как остаряват биологично мъжете и жените
Във физиологичен аспект женският организъм произвежда хормони, които го предпазват от най-големите опасности, тъй като жените трябва да се грижат за децата си.

Това води и до по-голямо внимание към самото им здраве.

Бременността е определящ фактор за процеса на остаряване при жените.  Качеството на бременностите и ражданията могат да променят живота ви в бъдеще.

Ако по време на бременността например не се храните здравословно или не полагате достатъчно грижи за здравето си (както е в развиващите се страни), ще забележите последиците от това, когато остареете.

Можете да свържете и начина, по който остарявате с етническата си принадлежност или мястото, където сте родени и отраснали.

Кавказките мъже и жени, които са прекарали целия си живот в една развита държава ще остареят по различен начин и най-вероятно ще живеят по-дълго от местните жители на Мексико например.

Освен етническата принадлежност, вида и количеството работа, които сте извършили през живота си могат да дадат сериозно отражение върху качеството на старостта ви.

Работническата класа в Латинска Америка и Азия е много по-натоварена и заета през деня. Това важи за мъжете и жените.

И двата пола трябва да работят упорито, за да си осигурят прехрана и подслон.

Когато достигнат преклонна възраст, болестите и здравословните проблеми са често срещани сред тези хора. А медицинската помощ не е достъпна за мнозина.

Как се променя външния ни вид с възрастта

И двата пола преминават през видими промени във физическото си състояние, като това важи за хората по цял свят.

Въпреки че социалните и естетически фактори влияят сериозно върху начина, по който остарявате, не трябва да пренебрегвате и следните важни условия:

  • Професията, която упражнявате
  • Превенцията срещу заболявания
  • Начинът ви на хранене
  • Спортуването
  • Хормоналните промени

Жените преминават през повече промени отколкото мъжете в периода след менопаузата. Когато месечният цикъл на жените спре, те страдат от горещи вълни дори в средата на зимата, либидото им намалява и т.н.

Мъжете също преминават през определени хормонални промени, но те са по-плавни и по-малко забележими.

Когато нивото на тестостерона започне да намалява, мъжете напълняват, страдат от проблеми със съня и от еректилна дисфункция. Но не губят способността си за възпроизвеждане.

По отношение на кожата, тази на мъжете е по-дебела и с по-малко бръчки (дори в напреднала възраст).

Въпреки биологичните промени, настъпващи с кожата на жените, те полагат всички усилия, за да запазят красотата си. И да спазят стереотипите, наложени от обществото.

Затова те полагат повече грижи за външния си вид, но и се тревожат повече.

И накрая, по отношение на косата, жените имат леко предимство. Въпреки, че косата започва да изтънява и да губи блясъка си, тази на мъжете окапва по-лесно. По същия начин косата на мъжете побелява по-рано.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Hirokawa K, Utsuyama M, Hayashi Y, Kitagawa M, Makinodan T, Fulop T. Slower immune system aging in women versus men in the Japanese population. Immun Ageing. 2013;
  • Giacomoni PU, Mammone T, Teri M. Gender-linked differences in human skin. Journal of Dermatological Science. 2009.
  • Eskes T, Haanen C. Why do women live longer than men? European Journal of Obstetrics Gynecology and Reproductive Biology. 2007.
  • Silman A, Pearson J. Epidemiology and genetics of rheumatoid arthritis. Arthritis Res. 2002;

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.