Афлатоксините в храната: Какво трябва да знаете

Храната може да бъде замърсена с токсини, когато не се спазват редица хигиенни условия. В този случай ще се съсредоточим върху афлатоксините.
Афлатоксините в храната: Какво трябва да знаете
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Афлатоксините в храната са микотоксини, произведени от гъбички, които могат да представляват тревожен риск за здравето. Те са генотоксични и канцерогенни, така че тяхното поглъщане трябва да се избягва на всяка цена. Въпреки това, те могат да бъдат открити в някои често консумирани храни като фъстъци, ядки, царевица, ориз или растителни масла.

Преди да започнем, важно е да подчертаем, че хигиената на храните е от решаващо значение, когато целта ви е да се грижите за здравето си в дългосрочен план. Има определени токсини, които могат да компрометират ефективността на тялото на вътрешно ниво. Освен това могат да причинят сериозни промени в развитието на плода при бременни жени.

Видове афлатоксини в храната

Първото нещо, което трябва да разберете, е, че има различни видове афлатоксини, в зависимост от произхода им. Към днешна дата са идентифицирани приблизително 20 вида. Сред всички тях най-опасен е В1, тъй като е много токсичен и повишава риска от развитие на рак.

Това се доказва от изследване, публикувано в списанието Toxins. Това е елемент, който дори може да се предаде на бебето чрез кърмата, така че трябва много да се внимава по време на бременност и кърмене.

Бъркани яйца.
Афлатоксините могат да присъстват в храната и да причинят сериозни щети на тялото.

В допълнение, други афлатоксини също са способни да причинят сериозно увреждане на тялото, особено на черния дроб. Сред най-разпространените са афлатоксин B2, G1 и G2 атоксин. Все пак говорим за много малки елементи, дори по-малки от токсините, генерирани от бактерии. Това ги прави трудни за откриване при конвенционален анализ на храни.

Храни с най-високо съдържание на афлатоксини

Важно е да знаете в кои храни има най-голямо присъствие на афлатоксини, тъй като това може да ви помогне да ги избягвате в определени етапи от живота. Обикновено ядките, семената и тропическите подправки са най-вероятно да съдържат тези видове токсини. Рискът се увеличава, когато са замърсени с плесени. От всички тези продукти най -често се замърсяват фъстъците.

Въпреки това, афлатоксините присъстват и в продукти, които не са били правилно консервирани. Лошите практики за хигиена на храните увеличават рисковете.

Поради тази причина винаги е препоръчително да съхранявате хранителните продукти на хладни и сухи места. Влажността и топлината са склонни да благоприятстват развитието на гъбички, които са основните производители на споменатите по-горе токсини.

Гъби в кошница.
Лошото съхранение на храната може да доведе до появата на различни афлатоксини.

Афлатоксините могат да се появят дори в опаковани продукти, на които е изтекъл срокът на годност. Вярно е, че хранителните добавки тип консерванти намаляват рисковете, но въпреки това тези вещества могат да присъстват, ако не се спазват инструкциите на производителя. Всъщност е доказано, че афлатоксин В1 може да присъства в много често консумирани храни, което е особено опасно за здравето.

Афлатоксините и здравето на черния дроб

Както бе споменато по-горе, афлатоксините не само увеличават риска от развитие на рак, но и причиняват значително увреждане на чернодробната тъкан. Въпреки това, някои елементи от фитотерапията биха могли да помогнат за обръщане на процеса в случай на инфекция. Един пример би бил куркуминът от куркумата. Това се доказва от изследване, публикувано в списание Cancer Letters.

В крайна сметка, когато чернодробната тъкан е увредена, възпалението и окисляването настъпват хронично. Важно е да се осигурят хранителни вещества или фитохимикали, способни да обърнат и двата процеса, за да се стимулира възстановяването на органа.

За щастие черният дроб е един от елементите на човешкото тяло, който се възстановява най-бързо. Въпреки че е вярно, че този проблем може да бъде сериозен, в много случаи бива разрешен своевременно с подходящо лечение.

Въпреки това е най-добре да избягвате излагането на тези токсини, за да предотвратите появата на по-сериозни проблеми. Чрез обичайната диета черният дроб вече е подложен на голямо натоварване. Той често трябва да пречиства токсични съединения, в допълнение към изпълнението на много други важни метаболитни функции. Колкото по-малко е претоварен, толкова по-добре.

Афлатоксините, много опасни за здравето елементи

Както видяхме, афлатоксините са много опасни за здравето съединения, произвеждани от гъбички. Те могат да бъдат открити в редица често консумирани храни, така че е препоръчително да вземете изключителни предпазни мерки по отношение на хигиената на храните, за да предотвратите замърсяване, което може да бъде фатално в средносрочен план. Важно е винаги да следвате инструкциите на производителя относно запазването на преработените продукти.

И накрая, трябва да се отбележи, че приемът на тези съединения би представлявал сериозен риск при възрастни хора и бременни жени. Те се считат за рискови групи, така че трябва да се вземат предпазни мерки за предотвратяване на увреждания, които могат да повлияят драстично на здравето им.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Marchese, S., Polo, A., Ariano, A., Velotto, S., Costantini, S., & Severino, L. (2018). Aflatoxin B1 and M1: Biological Properties and Their Involvement in Cancer Development. Toxins10(6), 214. https://doi.org/10.3390/toxins10060214
  • Martínez Miranda, María Marcela, Vargas del Río, Liliana María, & Gómez Quintero, Verónica María. (2013). AFLATOXINAS: INCIDENCIA, IMPACTOS EN LA SALUD, CONTROL Y PREVENCIÓN. Biosalud , 12 (2), 89-109. Recuperado el 29 de mayo de 2022, de http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1657-95502013000200008&lng=en&tlng=es.
  • Soni, K. B., Rajan, A., & Kuttan, R. (1992). Reversal of aflatoxin induced liver damage by turmeric and curcumin. Cancer letters66(2), 115–121. https://doi.org/10.1016/0304-3835(92)90223-i

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.