3 средства с овесени ядки срещу лош холестерол

Представляват идеална закуска и подходящо последно хранене за деня
3 средства с овесени ядки срещу лош холестерол

Последна актуализация: 14 януари, 2019

Преди да ви запознаем с 3 рецепти с овесени ядки, искаме да поговорим за холестерола като цяло. Първо, добре е да знаете, че LDL, още познат като лош холестерол, се дължи на два фактора: нездравословно хранене и генетична предразположеност, които при някои хора водят до по-висок риск от натрупване на вредния LDL в тъканите и кръвната плазма.

Напълно възможно е личният ви лекар вече да ви е предписал определен тип лекарства за понижаване нивото на LDL. Въпреки това, спазването на балансирано меню и редовните упражнения всеки ден са ключът към справянето с проблема в дългосрочен план. Те ще ви помогнат да намалите нивото на лош холестерол и да го поддържате в здравословни количества.

Днес сме решили да ви представим 3 лесни за приготвяне средства. Те съдържат овесени ядки, за които знаем, че по естествен път редуцират лош холестерол.

Защо овесените ядки могат да се справят с високите нива на лош холестерол?

Както вече знаете, овесените ядки се определят от много специалисти като суперхрана. Те представляват достъпен ежедневен ресурс, който е желателно да направим неизменна част от грижата за здравето си. Овесените ядки са полезни за сърцето, регулират теглото, подобряват храносмилателния процес и предпазват от запек…

С други думи, овесените ядки са природно съкровище, което се използва от древни времена и съвременната медицина от дълго време се опитва да популяризира.

Прочутата клиника Мейо, например, е провела изследване, което дава любопитен резултат. Учените от клиниката успяват с детайли да разяснят полезните свойства на овесените ядки, когато става дума за редуциране на лош холестерол. Ето и някои от тях:

 • Овесените ядки съдържат разтворими фибри, които са богати на липопротеини и подпомагат процеса на редуциране на лош холестерол.
 • Този тип фибри са същите като онези, които се съдържат в ябълките. Тяхната ефикасност в редуцирането на нивото на холестерола е добре известна.
 • Съществува и друг аспект, който трябва да имате предвид: Не всички храни, които съдържат овесени ядки, ще ви помогнат да се справите със здравословния проблем. Например? Става дума за овесените бисквити, които много компании предлагат на пазара като здравословни, но всъщност те могат да ви навредят, тъй като съдържат много захар и наситени мазнини. Избягвайте купешките бисквити с овесени ядки! По-добре заложете на ядките в естествената им форма или пригответе здравословни домашни бисквити.

Средства, чрез които да консумираме овесени ядки с цел редуциране на лош холестерол

 1. Овесени ядки със зелена ябълка и канела
овесени ядки със селена ябълка и канела срещу лош холестерол

Съставки:

 • 100 гр. овесени ядки
 • 1 зелена ябълка
 • 1 чаша вода (200 мл.)
 • Малко канела на прах

Упътване:

 • Започнете, като измиете добре ябълката и я нарежете на малки парченца. Не е необходимо да я белите. Дори е за предпочитане да оставите кората, тъй като в нея се съдържат много ценни хранителни вещества, които допълнително ще стимулират нормализирането на нивото на холестерола в кръвта.
 • След това кипнете чаша вода заедно с овесените ядки. Сгответе ги напълно. 
 • След около 10 минути добавете парченцата ябълка, като ги оставите да се готвят още 20 минути. Когато ябълката стане съвсем мека, изключете котлона.
 • Следващата стъпка? Блендирайте получената смес до гладкост – вече е готова за консумация. По желание подправете с малко канела. Това средство е идеално за закуска.
 1. Овесени ядки с круша
овесени ядки с круша срещу лош холестерол

Съставки:

 • 1 круша
 • 100 гр. овесени ядки
 • 1 чаша вода
 • 20 гр. мед

Упътване:

Тази рецепта е идеална за закуска или за вечеря, вие решете. За да я приготвите, трябва първо да загреете водата в тиган. Той трябва да е достатъчно дълбок, за да можете след малко да добавите овесените ядки и да ги сготвите.

След като получите достатъчно гъста и лепкава консистенция, добавете 1 супена лъжица мед, за да придадете на закуската си приятен вкус и аромат.

След това почистете крушата и я нарежете на малки парченца. Отново не ви съветваме да я белите. Крушите представляват идеално природно средство за борба с лош холестерол.

Когато ги съчетаете с овесени ядки, техният потенциал нараства. Сложете овесената каша в купа и добавете парченцата круша. Вкусното блюдо е едновременно хранително и здравословно. Опитайте го!

 1. Овесени ядки със сливи
овесени ядки със сливи срещу лош холестерол

Съставки:

 • 100 гр. овесени ядки
 • 2 сливи
 • 3 ореха
 • 1 чаша вода

Упътване:

 • Заслужава си да знаете, че трите най-подходящи плодове за борба с холестерола са ябълките, крушите и сливите. След тях можем да наредим ягодите, боровинките, кивито и гроздето. Те също могат да допринесат за справянето с холестерола. Използвайте ги, за да ги съчетавате с овесените ядки и за да разнообразявате закуската си.
 • В този случай първо трябва да сготвите овесените ядки. Кипнете водата и добавете ядките. Докато се готвят, пригответе сливите – обелете ги и премахнете костилката. Подгответе и орехите. Нарежете ги и ги оставете настрана за по-късно.
 • Щом сте готови, сипете овесените ядки в купа и добавете към тях сливите и орехите. Тази закуска е прекрасно средство за борба с високия холестерол. Освен че ще се справите с проблема, ще съумеете и да свалите излишните килограми.

В допълнение към 3 рецепти искаме да ви посъветваме да не забравяте да се храните балансирано и да спортувате редовно – най-добре всеки ден. Много пъти сме казвали в статиите си, че е напълно достатъчно да отделите 30 минути за разходка дневно.

Вземете със себе си приятел или близък, така ще направите здравословния си навик приятен и полезен и за още един човек. Започнете да се грижите за здравето си днес!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.