Как да лекуваме ишиас и болки в кръста

Възпаление на седалищния нерв, по-известно като "ишиас", причинява болки в кръста. Тази болка се разпространява от задната част на краката и достига до пръстите на краката.
Как да лекуваме ишиас и болки в кръста

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Съществува психологическа теория, че тези видове болки в кръста възникват като соматизиране на нерешени емоционални проблеми.

Има два вида много подобни състояния, които причиняват болка и липса на подвижност в гръбначния стълб. Все повече пациенти изпитват тези проблеми или от напрежение или продължително седене без мърдане и движение. Интересна информация по темата за ишиаса и болките в гърба можете да откриете на сайта на Гръбначен център.

Прочетете повече за това как да лекувате ишиас и болки в кръста в следната статия.

Ишиас: какво трябва да знаете

Възпаление на седалищния нерв, по-известно като “ишиас“, причинява болки в кръста. Тази болка се разпространява от задната част на краката и достига до пръстите на краката.

Това е един от най-често срещаните проблеми сред възрастните, особено мъжете на средна възраст, които са имали много заседнала кариера. Болката може да продължи с дни, седмици и дори години и ограничава свободата на движение.

“Ишиас” се появява, когато седалищният нерв се притисне поради движение, вдигане на тежки предмети или просто ако гръбнакът стои в едно положение през целия ден. Корените на този нерв започват в гръбначния мозък и излизат през прешлените, надолу по задните части и до външните краища на краката.

Някои от най-честите причини за ишиас са:

Нейните симптоми включват:

  • Болка, чиято сила се променя при движение
  • Невъзможност за свободно движение, например ставане от леглото, завързване връзките на обувките или вдигане на нещо от земята.
  • Промени в чувствителността на кожата
  • Мускулна слабост
  • Липса на рефлекси
  • Куцане при ходене
ишиас и болки в кръста

Болки в кръста: какво трябва да знаете

Голяма част от хората са страдали от болки в кръста в един или друг момент от живота си. Наречена също така лумбална болка, това е болка в областта на торса, по-точно от където ребрата завършват в задните части.

Това е основната причина за инвалидност при хора на възраст между 20 и 45 години и се засилва с възрастта. Гръбначният стълб се състои от различни кости (прешлени), които са разделени от дискове на хрущяла, който смекчават движението. Прешлените също са обвити в тънък слой на хрущяла и се задържат от мускулите и сухожилията.

Лумбалната област е кръста и се състои от 5 прешлена, които свързват гърдите към таза и краката. Тя ни позволява да се въртим, движим, навеждаме и накланяме и дава силата за ставане, ходене, бягане и изправяне. Когато страдате от болки в кръста, някое от тези движения ще причини болка.

Има два вида болки в кръста: специфични и неспецифични. Специфичните болки са, когато причината е известна, което се случва в около 20% от случаите. Някои от причините, които предизвикват проблема са остеоартрит (дегенеративен артрит), остеопороза, дискова херния и спинална стеноза. В не-специфичните случаи, които са останалите 80% от случаите, точната причина за болката е неизвестна. Факторите, които често предизвикват болки в кръста са вдигане на тежки предмети, стрес, лоша стойка или психологически фактори, наред с всички други.

Друга класификация за болки в кръста се основава на това колко дълго продължава болката: остра (по-малко от 7 дни), субакутна (7 дни до 7 седмици) и хронична (повече от 7 седмици).

причини за болки в кръста

Как да лекуваме ишиас и болки в кръста?

Според традиционната китайска медицина, проблеми като ишиас и болките в кръста влияят на бъбреците и пикочния мехур и се дължат на прекомерна консумация на месо, пикантни храни и алкохол. Съществува една психологична теория, която предполага, че болката в кръста е соматизиране на нерешени емоционални проблеми като например загуба на работа, развод, изоставяне, бедност и т.н.

Но освен определяне причината за болките в гърба и краката, добре е да знаете няколко процедури и решения. Най-натуралните и ефективни от тях са:

Масажи

Поставете малко бадемово масло или масло от жълт кантарион в купа и смесете с равни части екстракти от арника и розмарин. Масажирайте от стъпалата към краката до гърба. Това загрява и отпуска тялото. За да бъде процедурата още по-ефективна, продължете масажирането през цялото тяло, като наблягате върху раменете и врата.

Терапия

В случай, че болката е причинена от емоционален или психологически проблем, потърсете съвет от терапевт. Това ще облекчи болката и пациентът ще се почувства облекчен да говори за проблемите, травмите и страхове си.

Упражнения

упражнения при болки в кърста

Някои видове физически упражнения или дисциплини като йога, тай чи, плуване, пилатес или водна аеробика могат да облекчат болките в кръста. Винаги е добре да се правят упражнения, но без да се насилва тялото твърде много. Не забравяйте да загреете в началото и накрая да разтегнете добре.

Бъдете активни

Опитайте се да избягвате да спите твърде много или да стоите в същото положение в продължение на часове. На работното място ставайте и правете малки разходки например.

Загрейте болезнените места

Ако няма кой да ви масажира и нямате достатъчно пари за специалист, чудесна идея би било да поставите електрическа грейка върху болезнените места за половин час, докато гледате телевизия, четете или говорите по телефона.

Надяваме се, че сте се харесали тази статия за това как да лекувате ишиас и болки в кръста!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.