Ползите на кокосовото масло за косата

Благодарение на съставките в кокосовото масло, то може да се превърне в ефикасен начин за хидратиране и съживяване на косата и скалпа ви, възстановявайки блясъка и силата й
Ползите на кокосовото масло за косата

Последна актуализация: 21 юли, 2019

Кокосовото масло е богато на въглехидрати, минерали и витамини, изключително полезни за човешкия организъм, затова то става все по-популярно по цял свят.

Днес можем да открием кокосовото масло в списъка с основни съставки на продукти като сапуни, козметика и кремове за тяло.

Ползите от кокосовото масло в грижата за косата са известни от векове. То запазва косата здрава, подхранена и защитена срещу преждевременно остаряване.

Кокосово масло при косопад

Кокосовото масло помага при косопад.
Индия е сред най-древните нации в света. В страната кокосовото масло често се използва в борбата срещу косопада.

Една от терапиите представлява варене на тих огън на листа от салвия в това масло.

Начин на прилагане

 • Тази комбинация може да бъде нанасяна директно върху скалпа за подобряване на състоянието на косата и за предпазване от косопад.
 • След като сместа е готова можете да я съхранявате в стъклено бурканче или да я използвате като маска веднъж месечно.

От друга страна можете да използвате и комбинацията на сок от лайм и кокосово масло, която също помага при косопад, нанесена върху скалпа.

Използване на кокосовото масло за възстановяване на изтощената коса

Друг начин, по който кокосовото масло може да помогне на косата ви, е като предотврати загубата на протеини, водеща до увреждане на структурата на косъма.

Това се дължи на съдържанието на лауринова киселина, която силно наподобява протеините в косата и лесно прониква във вътрешността на косъма, благодарение на ниското си молекулно тегло.

Начин на прилагане

 • Можете да нанесете малко кокосово масло като маска за коса.
 • Оставете я да подейства около 20 минути, преди да измиете косата си по обичайния начин.

Друг вариант е да използвате това масло като заместител на традиционния ви балсам. След като измиете косата си вземете малко количество масло и го нанесете върху косата си както правите с балсама си.

Балсам за коса

Балсам за коса
Кокосовото масло е по-добър балсам от всичко, предлагано на пазара. Нанасяйки го върху косата си леко затоплено, то ще я направи блестяща и гладка.

Начин на прилагане

 • Нанесете маслото няколко часа преди да си легнете, покрийте главата си с кърпа или шапка за баня и оставете маслото да подейства през цялата нощ.
 • На следващата сутрин измийте косата си по обичайния начин.
 • Правете процедурата няколко пъти седмично, за да се радвате на здрава, силна и гладка коса.

Предпазва от въшки

Въшките са често срещани паразити, предизвикващи безпокойство и неудобство. Ако не ги третирате правилно, те ще ви безпокоят отново и отново.

Има много продукти съдържащи химически вещества против въшки, но силните им съставки могат да увредят скалпа и косата ви.

Друг начин е да използвате ситен гребен, за да отстраните въшките и гнидите, но ако правите това на влажна коса можете да я увредите.

Начин на прилагане

 • Ето защо е най-добре да нанасяте кокосовото масло върху влажна коса, за да я предпазвате срещу въшките, да я вчесвате по-лесно и да отстранявате въшките.

Бори се срещу сухата коса

Кокосово масло при суха коса
Хората със суха коса трябва да вземат необходимите мерки, в противен случай косата им ще изтънее.

Използването на агресивни шампоани, тоници и балсами може да направи скалпа ви още по-сух и да предизвика беленето му.

Начин на прилагане

 • Кокосовото масло е естествен начин за решаване на този проблем, като същевременно ще се погрижите и за скалпа си.

Премахва цъфтящите краища

Може би си мислите, че единственият начин за справяне с цъфтящите краища е като ги подстрижете. За щастие, ако косата ви не е прекалено увредена, кокосовото масло може да се окаже решението на проблема ви.

Начин на прилагане

 • Просто нанесете комбинация от малко кокосово и бадемово масло върху краищата на косата си и оставете сместа да подейства няколко минути.
 • По този начин ще се справите с цъфтящите краища и ще отложите подстригването на косата си.
 • Запомнете и, че е добре да се подстригвате на всеки шест – осем седмици.

Тонизира косата

Измиване на косата
Това масло е отличен тоник за косата ви, особено, ако имате сух скалп.

Начин на прилагане

 • Просто нанесете комбинация от топло кокосово масло с етерично масло от лавандула върху скалпа си и нежно го масажирайте.
 • Ако искате да засилите ефекта, правете процедурата вечер, преди да си легнете и оставете сместа от масла да действа до сутринта.

Подкожни косми

Някои хора се оплакват от подкожни косми по скалпа, особено при много горещо или студено време

Начин на прилагане

 • За да предотвратите появата им е важно да поддържате косата и скалпа си чисти.
 • Ако периодично масажирате скалпа си с кокосово масло, смесено със зехтин, ще намалите вероятността от появата на подкожни косми.

Ако проблемът продължава, посетете специалист, който да ви назначи подходящото лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.