Ползите на кокосовото масло за косата

23.10.2017
Благодарение на съставките в кокосовото масло, то може да се превърне в ефикасен начин за хидратиране и съживяване на косата и скалпа ви, възстановявайки блясъка и силата й

Кокосовото масло е богато на въглехидрати, минерали и витамини, изключително полезни за човешкия организъм, затова то става все по-популярно по цял свят.

Днес можем да открием кокосовото масло в списъка с основни съставки на продукти като сапуни, козметика и кремове за тяло.

Ползите от кокосовото масло в грижата за косата са известни от векове. То запазва косата здрава, подхранена и защитена срещу преждевременно остаряване.

Кокосово масло при косопад

Кокосовото масло помага при косопад.
Индия е сред най-древните нации в света. В страната кокосовото масло често се използва в борбата срещу косопада.

Една от терапиите представлява варене на тих огън на листа от салвия в това масло.

Начин на прилагане

 • Тази комбинация може да бъде нанасяна директно върху скалпа за подобряване на състоянието на косата и за предпазване от косопад.
 • След като сместа е готова можете да я съхранявате в стъклено бурканче или да я използвате като маска веднъж месечно.

От друга страна можете да използвате и комбинацията на сок от лайм и кокосово масло, която също помага при косопад, нанесена върху скалпа.

Прочетете и: Как да използвате кокосово масло за прекрасна коса

Използване на кокосовото масло за възстановяване на изтощената коса

Друг начин, по който кокосовото масло може да помогне на косата ви, е като предотврати загубата на протеини, водеща до увреждане на структурата на косъма.

Това се дължи на съдържанието на лауринова киселина, която силно наподобява протеините в косата и лесно прониква във вътрешността на косъма, благодарение на ниското си молекулно тегло.

Начин на прилагане

 • Можете да нанесете малко кокосово масло като маска за коса.
 • Оставете я да подейства около 20 минути, преди да измиете косата си по обичайния начин.

Друг вариант е да използвате това масло като заместител на традиционния ви балсам. След като измиете косата си вземете малко количество масло и го нанесете върху косата си както правите с балсама си.

Балсам за коса

Балсам за коса
Кокосовото масло е по-добър балсам от всичко, предлагано на пазара. Нанасяйки го върху косата си леко затоплено, то ще я направи блестяща и гладка.

Начин на прилагане

 • Нанесете маслото няколко часа преди да си легнете, покрийте главата си с кърпа или шапка за баня и оставете маслото да подейства през цялата нощ.
 • На следващата сутрин измийте косата си по обичайния начин.
 • Правете процедурата няколко пъти седмично, за да се радвате на здрава, силна и гладка коса.

Предпазва от въшки

Въшките са често срещани паразити, предизвикващи безпокойство и неудобство. Ако не ги третирате правилно, те ще ви безпокоят отново и отново.

Има много продукти съдържащи химически вещества против въшки, но силните им съставки могат да увредят скалпа и косата ви.

Друг начин е да използвате ситен гребен, за да отстраните въшките и гнидите, но ако правите това на влажна коса можете да я увредите.

Начин на прилагане

 • Ето защо е най-добре да нанасяте кокосовото масло върху влажна коса, за да я предпазвате срещу въшките, да я вчесвате по-лесно и да отстранявате въшките.

Бори се срещу сухата коса

Кокосово масло при суха коса
Хората със суха коса трябва да вземат необходимите мерки, в противен случай косата им ще изтънее.

Използването на агресивни шампоани, тоници и балсами може да направи скалпа ви още по-сух и да предизвика беленето му.

Начин на прилагане

 • Кокосовото масло е естествен начин за решаване на този проблем, като същевременно ще се погрижите и за скалпа си.

Премахва цъфтящите краища

Може би си мислите, че единственият начин за справяне с цъфтящите краища е като ги подстрижете. За щастие, ако косата ви не е прекалено увредена, кокосовото масло може да се окаже решението на проблема ви.

Начин на прилагане

 • Просто нанесете комбинация от малко кокосово и бадемово масло върху краищата на косата си и оставете сместа да подейства няколко минути.
 • По този начин ще се справите с цъфтящите краища и ще отложите подстригването на косата си.
 • Запомнете и, че е добре да се подстригвате на всеки шест – осем седмици.

Тонизира косата

Измиване на косата
Това масло е отличен тоник за косата ви, особено, ако имате сух скалп.

Начин на прилагане

 • Просто нанесете комбинация от топло кокосово масло с етерично масло от лавандула върху скалпа си и нежно го масажирайте.
 • Ако искате да засилите ефекта, правете процедурата вечер, преди да си легнете и оставете сместа от масла да действа до сутринта.

Не пропускайте и: Съвет за третирането на суха коса

Подкожни косми

Някои хора се оплакват от подкожни косми по скалпа, особено при много горещо или студено време

Начин на прилагане

 • За да предотвратите появата им е важно да поддържате косата и скалпа си чисти.
 • Ако периодично масажирате скалпа си с кокосово масло, смесено със зехтин, ще намалите вероятността от появата на подкожни косми.

Ако проблемът продължава, посетете специалист, който да ви назначи подходящото лечение.

 • Canapi, E., Agustin, Y., Moro, E., Pedrosa, E. J., & Bendano, M. L. (2009). Coconut Oil. In Bailey’s Industrial Oil and Fat Products. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.1071/SR99116
 • Marina, A. M., Che Man, Y. B., Nazimah, S. A. H., & Amin, I. (2009). Chemical properties of virgin coconut oil. JAOCS, Journal of the American Oil Chemists’ Society. https://doi.org/10.1007/s11746-009-1351-1
 • Krishna, A. G. G. ., Raj;, G., Singh, B. A. ., Kumar, P. K. P. ., & Chandrashekar, P. (2010). Coconut oil: chemistry, production and its applications. Indian Coconut Journal. https://doi.org/10.1111/j.1751-908X.2004.tb00761.x