9 нови приложения на кокосовото масло

Благодарение на текстурата и уникалната си комбинация на мастни киселини кокосовото масло е чудесно козметично средство, грижещо се за здравето на кожата
9 нови приложения на кокосовото масло
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Кокосовото масло е растително масло, получавано при процеса на пресиране на кокоса.

То съдържа 90% наситени мастни киселини, както и антиоксиданти, витамини и други важни хранителни вещества, на които се дължат невероятните му качества.

Въпреки че съдържа голямо количество калории, то принадлежи към семейството на “здравословните мазнини”, които са изключително полезни за организма.

Освен това кокосовото масло съдържа значително количество късоверижни мастни киселини, които за разлика от другите от другите мазнини не се нуждаят от ензимите, отделяни от панкреаса или жлъчката, за да бъдат усвоени.

Най-интересното е, че кокосовото масло притежава антибактериално, противогъбично и противовъзпалително действие, които са изключително полезни в борбата срещу редица ежедневни проблеми.

Тъй като много хора не знаят за многобройните приложения на кокосовото масло днес ще споделим с вас девет от най-интересните сред тях.

Вижте кои са те!

1. Овлажнител за лице и тяло

Едно от приложенията на кокосовото масло е за овлажняване на лицето.
Мастните киселини в кокосовото масло и невероятното му антиоксидантно действие го правят един от най-добрите заместители на традиционните кремове за лице.

Редовната му употреба може да намали мъртвите кожни клетки, бактериите и изсушаването на кожата.

Можете да използвате кокосовото масло за лицето и тялото си.

Освен това след нанасяне то не оставя усещане за омазняване и стимулира образуването на колаген.

2. Кокосовото масло спомага отслабването

Въпреки високото си съдържание на калории и наситени мастни киселини, кокосовото масло е изключително полезна добавка към здравословната ви диета за отслабване.

Тъй като съдържа и средноверижни мастни киселини, консумацията на кокосово масло ускорява метаболизма и оптимизира изразходването на енергията ви.

За да спомогнете процеса на отслабване е добре да консумирате по две супени лъжици кокосово масло дневно (30 гр.), за предпочитане на гладно.

3. Натурална паста за зъби

Натурална паста за зъби
Антибактериалното и противовъзпалително действие на кокосовото масло помагат в лечението на основните дентални проблеми.

Използвано като натурална паста за зъби то намалява бактериите и микроорганизмите, водещи до инфекции и заболявания на зъбите и венците.

Можете да увеличите ефекта му, ако го комбинирате с малко хлебна сода, която ще избели зъбите ви и ще премахне лошия дъх.

4. Натурален балсам за коса

Можете да използвате кокосовото масло и за косата си. То е чудесен заместител на традиционните балсами и подхранва и съживява косата.

Антимикробното и противогъбичното му действие премахват пърхота и помагат и при другите проблеми на скалпа, водещи до интензивен косопад.

Това масло е овлажняващо, съдържа антиоксиданти и въпреки че е мазнина, то не засяга естественото образуване на мазнини.

Ако го използвате два – три пъти седмично ще се радвате на здрава, красива и блестяща коса.

5. Лекарство при порязвания и изгаряния

Крем против изгаряния
Овлажняващото и възстановяващо действие на този натурален продукт го правят чудесно решение срещу всякакви наранявания на кожата.

Витамините и минералите му дълбоко подхранват дермата и улесняват бързото възстановяване при слънчево изгаряне, както и на повърхностните рани.

Освен това тъй като притежава антибактериално и противогъбично действие, кокосовото масло ви предпазва от появата на инфекции.

6. Натурален дезодорант

Мастните киселини в кокосовото масло ви предпазват срещу неприятната миризма причинена от бактерии подмишниците, по ходилата или в областта на шията.

Просто нанасяйте малко количество с нежни кръгообразни масажни движения два-три пъти дневно при необходимост.

7. Балсам за устни

Балсам за устни
Вместо да харчите пари за предлаганите в магазините продукти можете да се възползвате от невероятните качества на кокосовото масло.

То овлажнява деликатната кожа на устните, като улеснява премахването на мъртвите клетки, които им придават неприятен вид.

8. Маска против наелектризиране на косата

Овлажняващото и подхранващо действие на кокосовото масло могат да бъдат използвани и под формата на маска за коса против наелектризиране.

Просто нанесете малко от маслото в корените на косата си и по цялата й дължина до краищата. Оставете маската да подейства 20 минути.

Измийте косата си с много вода и оформете косата по обичайния начин.

9. Крем против стрии

Крем против стрии
От десетилетия кокосовото масло е известно като един от най-добрите натурални продукти в борбата срещу стриите.

Нанасяйте го сутрин и вечер за дълбоко овлажняване на засегнатите части от кожата. Ще видите как след известно време стриите ще започнат да избледняват.

Препоръчва се и при бременни жени, тъй като ежедневната му употреба запазва кожата еластична и здрава.

Както сами се убедихте кокосовото масло има наистина много приложения в ежедневния живот.

Винаги купувайте 100% органични продукти, за да сте сигурни в съдържанието на хранителни вещества и качествата им.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Cardoso, D. A., Moreira, A. S. B., De Oliveira, G. M. M., Luiz, R. R., & Rosa, G. (2015). A coconut extra virgin oil-rich diet increases HDL cholesterol and decreases waist circumference and body mass in coronary artery disease patients. Nutricion Hospitalaria32(5), 2144–2152. https://doi.org/10.3305/nh.2015.32.5.9642
  • Alcalde, M. T. (2008). Cosmética natural y ecológica. Ámbito Farmacéutico. Cosmética27(9), 96–104.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.