Най-добрите съвети за боядисване със спрей

Боядисването със спрей е лесна и бюджетна дейност. Въпреки това, спрей боята изисква известна грижа, за да се гарантира, че всичко върви перфектно. Научете най-добрите съвети тук!
Най-добрите съвети за боядисване със спрей

Последна актуализация: 17 април, 2022

Когато говорим за боядисване със спрей, често мислим за изкуството на графитите, с което милиони млади хора се занимават по целия свят. Въпреки това, да използваме спрей боята само за графити, би означавало да се лишим от редицата предимства, които предлага този продукт.

Спрей боята е много лесна за използване, но се нуждае от определени грижи и предпазни мерки, така че крайният резултат да бъде възможно най-перфектен. Така че, ако искате да научите всички съвети, от които се нуждаете, за да се впуснете в боядисване със спрей за първи път или да подобрите настоящата си техника, прочетете нататък!

Какво е спрей боя?

Спрей боята е аерозолна боя. Това е силно пигментирано, течно вещество, което се предлага в алуминиева кутия. Тази кутия има дюза за пръскане или клапан в горната част, която позволява на боята да се изхвърля на много фини капчици по еднакъв начин.

Произходът на аерозола датира от края на 18-ти век във Франция, с въвеждането на газираните напитки. Въпреки това, първата записана спрей боя е изобретена от Ед Сиймор през 1949 г. Първият цвят е алуминий и е използван за боядисване на парни радиатори на основата на същия принцип като спрей дезодорантите.

От 50-те до началото на 60-те години на миналия век продуктите на Seymour се продават от търговци на едро на железарски стоки и дистрибутори на бои.

Какви са предимствата на приятното боядисване със спрей?

Има много предимства на боядисването със спрей. Тъй като боята е силно пигментирана субстанция, но под формата на спрей, тя е идеална за бързо покриване на неправилни повърхности.

Това е много полезно, тъй като тази задача е почти невъзможно да се изпълни равномерно с други инструменти. Други предимства са:

 • Боядисването със спрей осигурява гладко, равномерно покритие, без ивици или следи от четка или валяк.
 • Идеално е за неправилни повърхности като ракита, пластмаса или метал.
 • Спрей боята е идеална за вътрешни и външни приложения.
 • Може да достигне до труднодостъпни места заваляци или четки за боядисване.
 • Осигурява тънък слой с висока покривност.
Боядисване на метал
Ако трябва да боядисвате метал или неправилна повърхност, спрей боята често е по-практична от боядисването с четка.

Предпазни мерки преди боядисване със спрей

Въпреки че боядисването със спрей е много лесно, икономично и бързо, не е без рискове. Уверете се, че спазвате всички предпазни мерки преди боядисване със спрей, така че вашите проекти да изглеждат най-добре и да не бъдат съсипани поради неправилно нанасяне на боята:

 • Прочетете добре инструкциите на опаковката: Всяка марка е различна и си има инструкции, за осигуряване на най-доброто приложение.
 • Уверете се, че имате подходяща вентилация: Тъй като това е аерозол, който изхвърля малки частици боя, най-добре е да боядисвате на открито или да осигурите отлична вентилация на закрито.
 • Носете защитно облекло: Не забравяйте да носите чифт ръкавици и маска. Освен това носете удобно облекло, което нямате нищо против да се изцапате в случай на злополука.
 • Покрийте и защитете близките мебели: Опитайте се да защитите всички мебели или неща наблизо, тъй като и най-лекият ветрец може да накара боята да оцвети най-нежеланите места.
 • Разклатете добре спрей боята: За да нанесете боята възможно най-гладко, разклатете енергично аерозола преди употреба.
 • Първо почистете и подсушете добре повърхността: За да имате покритие без текстури и възможно най-равномерно, е необходимо да премахнете цялата мръсотия и прах от обекта, който ще боядисате.
 • Първо направете тест: Преди да започнете да боядисвате, важно е да се запознаете със спрея. Затова е препоръчително да направите тест, за да регулирате налягането, което ще използвате.

Как да пръскате боята

Сега, когато знаете всички предпазни мерки, които трябва да имате предвид, преди да започнете работа със спрей боята, следвайте следващата стъпки и новият ви проект ще бъде успешен. Не забравяйте, че можете да боядисвате както на закрито, така и на открито, но винаги се уверете, че вентилацията е отлична.

1. Разклатете енергично боята преди боядисване със спрей

Трябва да разклатите спрей боята за няколко минути, така че да излиза равномерно. Разклатете бързо аерозола за 2 до 3 минути, след като бубичката за смесване започне да се чува.

2. Боядисване със спрей – поддържайте позицията на бутилката при боядисване със спрей

Опитайте се да държите флакона с боя във вертикално или леко наклонено положение, така че боята да излиза плавно в директна посока към обекта. Никога не дръжте кутията хоризонтално и не натискайте спрея, тъй като боята няма да излезе правилно по този начин.

3. Напръскайте внимателно

За отлично покритие е необходимо да пръскате на разстояние между 25 и 30 сантиметра. Това е от съществено значение, защото ако държите флакона на по-късо разстояние, е по-вероятно боята да капе. Ако го държите на по-голямо разстояние, боята ще се разпръсне.

4. Боядисване със спрей – нанесете тънки слоеве

Правете бързи движения, докато нанасяте тънък слой боя от единия край на обекта до другия. Започнете хоризонтално, като се опитвате да бъдете възможно най-последователни. След това напръскайте вертикално.

Боядисване със спрей
Спрейовете трябва да се нанасят равномерно и по определени модели, за да не оставят следи и да покрият равномерно цялата повърхност.

5. Оставете спрей боята да изсъхне

След като нанесете хоризонталния и вертикалния слой, оставете обекта да изсъхне за 15 минути. Ако е необходимо, нанесете още един тънък слой по същия начин. Това ще бъде повече от достатъчно за пълно покритие.

6. Боядисване със спрей – почистете клапана

След като приключите с боядисването, обърнете кутията с боя и натиснете клапана или бутона, докато излезе само газ. Това ще гарантира, че няма остатъци, когато приберете боята.

Опитайте боядисването със спрей!

Боята със спрей е страхотен продукт, който може да се използва за редица приложения или домакински задачи, от придаване на нов живот на стара мебел до създаване на произведение на изкуството върху платно или стена.

Продуктът не е само за младите хора. Всички можем да правим невероятни неща със спрей боя. Така че, оставете въображението си да се развихри!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.