Лятната грижа за кожата на бебета и деца

Бебешката и детската кожа се нуждае от специално внимание през лятото. Тя е по-деликатна и има често страда от сериозни увреждания, ако не е защитена от слънцето. Какво трябва да имате предвид, за да се грижите за нея? Ето и подробностите.
Лятната грижа за кожата на бебета и деца

Последна актуализация: 10 август, 2022

Лятната грижа за кожата на бебетата и децата е много важна. Поради деликатната им кожа, слънчевите UV лъчи могат да причинят проблеми, ако не се вземат необходимите превантивни мерки.

Както всички знаем, децата са склонни да се излагат повече на слънце по това време на годината, тъй като много от дейностите, в които участват, се провеждат на открито. Какво може да се направи, за да се избегне увреждането от слънцето?

7 съвета за лятната грижа за кожата на бебета и деца

Летният сезон е един от най-чаканите през годината. Въпреки това, поради внезапната промяна на температурата и многото дейности на открито, препоръчително е да бъдете изключително внимателни, особено що се отнася до здравето на кожата. Открийте по-долу някои препоръки, насочени към защитата на кожата на бебета и деца.

1. Защита от слънце – част от лятната грижа за кожата на децата

От 6-месечна възраст бебетата могат да използват слънцезащитни продукти като част от мерките за смекчаване на агресивния ефект на слънцето. При по-малките бебета избягването на пряко излагане на слънце и държането им на сянка е най-добрата мярка за предотвратяване на проблеми.

В идеалния случай децата трябва да използват слънцезащитен крем със защитен фактор (SPF), равен или по-висок от 50. В допълнение, той трябва да има широк защитен спектър, покриващ UVA и UVB лъчите.

Освен това е препоръчително да се ограничи времето и количеството на излагане на слънце, като трябва да се избягват часовете между 12.00 и 16.00 часа. През този период UV лъчите са най-вредни.

Слънцезащитни кремове за лятна грижа за кожата на бебета и деца се предлагат в няколко форми. Част от тях са следните:

 • Гелове
 • Кремове
 • Аерозоли
 • Лосиони
 • Мехлеми
 • Балсами за устни
Момиче със слънцезащитен крем.
Прилагането на слънцезащитен крем е от ключово значение за предпазване на децата от поражения от въздействието на UV лъчите.

Също така е препоръчително да проверите срока на годност на продукта, преди да го приложите. Веднъж отворен, издържа само една година. Трябва да се прилага върху ушите, лицето, шията, ръцете и всяка част от тялото, която не е покрита с дрехи.

Ако е възможно, най-добре е да го използвате преди излагане на слънце и да  нанасяте повторно на всеки 2 часа. Всъщност продуктът трябва да се използва дори в облачни дни, тъй като UV лъчите преминават през облаците.

Не е препоръчително да използвате лосиони, съдържащи р-аминобензоена киселина (PABA), тъй като това е честа причина за алергии и причинява трайни петна по дрехите. Октилметоксицинаматът, UVB протекторът, използван за деца, не предизвиква алергии.

2. Слънцезащитно облекло

През лятото една от основните предпазни мерки за защита на кожата на бебетата и децата е да ги обличате в дрехи, които покриват всяка част от тялото, която може да бъде изложена. Имайте предвид, че самото облекло не блокира напълно UV лъчите. Въпреки това, може да помогне за намаляване на техния ефект.

Вече има текстилни компании, които предлагат платове с UV защита. Те обикновено имат етикет, указващ стойността на UV защитен фактор (UPF) по скала от 15 до 50+. Колкото по-висок е UPF, толкова по-висока защита осигурява.

Важно е да запомните, че бебета под 6-месечна възраст не трябва да се излагат продължително на слънце, така че първият вариант винаги е да търсите сянка. Разбира се, тяхната защита трябва да бъде допълнена с физически бариери като дрехи и шапки.

3. Репелент против насекоми – част от лятната грижа за кожата на децата

През лятото не бива да се пренебрегва наличието на насекоми. Важно е обаче да запомните, че не е препоръчително да смесвате репелент със слънцезащитен крем.

Правилният начин е да нанесете слънцезащитния крем 30 минути преди репелента. Също така, най-добре е да избягвате използването на парфюми, козметика или други вещества, които съдържат оцветители, тъй като те могат да причинят реакции на свръхчувствителност и дразнене.

Препарат против насекоми.
Полагането на репелент предпазва от ухапвания от комари и други насекоми, които обикновено срещаме на открито през лятото.

4. Използване на шапки

Шапките са добро допълнение за смекчаване на негативните ефекти от излагането на слънце. Според статия, публикувана в The British Journal of Dermatology, най-подходящи са шапките с широки периферии. Предпазват ушите, очите, носа, челото и скалпа.

Тези области са податливи на увреждане от слънчевата радиация, въпреки че понякога се пренебрегват. Така използването им помага да се обхванат повече зони от тялото и заедно с останалите мерки намалява риска от евентуален топлинен удар.

5. Къпане и хигиена – част от лятната грижа за кожата на децата

Хигиената е от съществено значение за поддържане на здравата кожна бариера на децата. Баните не бива да са продължителни, нито с хладка вода, за да не се предизвика дехидратация на кожата или влошаване на екзема и атопичен дерматит, чести състояния в първите години от живота.

Проучване, публикувано през 2016 г. в Jornal de Pediatría, препоръчва синдетни гелове и шампоани (без детергенти), за да се избегнат раздразнения. След всяко къпане трябва да се нанася лосион или крем, тъй като тогава кожата абсорбира повече от продукта.

През лятото е от съществено значение да изплаквате кожата на децата след плаж или плуване, за да предотвратите изсушаването й от хлора и други химикали. Освен това е препоръчително да подсушавате детето с чиста кърпа, особено в сгъвките на ръцете и коленете, където се задържа влага, което може да доведе до еритема.

6. Не забравяйте да хидратирате добре кожата на вашето мъниче

Излагането на слънце и дългите периоди във водата през лятото често оказват влияние върху хидратацията на бебешката и детската кожа. Поради тази причина е важно да защитим кожата на децата си с хидратиращ крем, особено с хипоалергенен.

При кърмачета трябва да се обърне специално внимание на областта на пелените. Препоръчително е да използвате крем, който предотвратява дехидратацията, изолира търкащите и дразнещи вещества и насърчава ревитализацията на кожата. В тези случаи обикновено се препоръчва провитамин В5 и пантенол.

7. Изберете удобни пелени

Изпотяването и влажността през лятото са чести рискови фактори за развитие на различни форми на дерматити и кожни инфекции. При децата слабините, гениталиите и задните части са най-чувствителните зони поради употребата на пелени.

Препоръчително е да използвате дишащи пелени и да ги сменяте често. Освен това честото оставяне на децата без памперси също е полезно.

Специални грижи за новородените през лятото

Като цяло новородените бебета имат по-деликатна, по-тънка и фина кожа от по-големите деца. Те имат незрели системи за защита на кожата и не са в състояние да регулират много добре телесната си температура.

В тази връзка основните фактори, влияещи върху кожата на новороденото, са слънцето и топлината. Някои съвети за избягване на слънчево изгаряне и дехидратация са следните:

 • Избягвайте излагането на новороденото бебе на пряка слънчева светлина
 • Използвайте чадър и, ако е възможно, дръжте бебето на сянка
 • Използвайте леки ленени или памучни дрехи, за да го облечете
 • Дръжте бебето на проветриво и хладно място
 • Кърмете често или давайте вода на бебета над 6 месеца

Слънцезащитните кремове не трябва да се използват през първите шест месеца от живота, тъй като има по-голям риск от алергични реакции. В случай на къпане на плажа или в басейна, трябва да изкъпем новороденото много добре с чиста, филтрирана вода, за да премахнем пясъка или хлора.

Защитата на кожата на бебетата и децата през лятото е важна

Излагането на слънце през лятото е много сериозен проблем, особено когато става въпрос за бебета и деца. Препоръчително е да осигурите максимална защита, тъй като съществува висок риск от изгаряния и свързаните с тях усложнения. Освен това в бъдеще силните слънчеви лъчи увеличават риска от меланом.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Julian E, Palestro AM, Thomas JA. Pediatric Sunscreen and Sun Safety Guidelines. Clin Pediatr (Phila). 2015;54(12):1133-1140.
 • Adam J. Sun-protective clothing. J Cutan Med Surg. 1998;3(1):50-53.
 • Volkmer B, Greinert R. UV and children’s skin. Prog Biophys Mol Biol. 2011
 • Paller AS, Hawk JL, Honig P, et al. New insights about infant and toddler skin: implications for sun protection. Pediatrics. 2011;128(1):92-102.
 • Mendes BR, Shimabukuro DM, Uber M, Abagge KT. Critical assessment of the pH of children’s soap. J Pediatr (Rio J). 2016
 • Kiely AD, Hourihane J. Sun exposure and sun protection practices of children and their parents. Ir Med J. 2009;102(5):139-143.
 • Thoonen K, Schneider F, Candel M, de Vries H, van Osch L. Childhood sun safety at different ages: relations between parental sun protection behavior towards their child and children’s own sun protection behavior. BMC Public Health. 2019;19(1):1044.
 • Phillips D, Adams G. Child care and our youngest children. Future Child. 2001;11(1):34-51.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.