Лесни домашни репеленти против мравки

Ментата, лавандулата, ябълковият оцет и други продукти, които вероятно имате в дома си, са чудесни натурални репеленти против мравки.
Лесни домашни репеленти против мравки

Последна актуализация: 21 август, 2020

Има редица натурални репеленти против мравки, които можете да използвате, ако ви е писнало да гледате как тези насекоми се разхождат в дома ви. Те се приготвят лесно с достъпни съставки, които вероятно имате в дома си и са с приятен аромат. И най-важното – ще ви помогнат да се спасите от тези гадинки.

Мравките не могат да ви наранят, но въпреки това повечето от нас не обичат да ги намират в пакетчето с бисквити и в кухнята.

Мравките

Тези малки насекоми се хранят практически с всичко. В действителност те ядат всички видове органични вещества, независимо дали са от животински или от растителен произход. Като билки, месо, плодове, млечни продукти, зеленчуци, масла, сокове, ядки, зърнени храни, захар и семена.

мравки

Обикновено те обитават скрити тъмни места  – на полето, в пустинята, джунглата и дори в градска и по-урбанизирана среда. Те превземат всяко едно място, на което биха могли да си набавят храна. Поради тази причина винаги ще откривате мравки в близост до зелените растения.

Понякога изграждат колониите си в близост до корените на растенията. Това не е проблем. Но може да се превърне в такъв, ако решат да обитават растението във всекидневната ви стая или в близост до люлката в градината ви.

Натурални репеленти против мравки

Ето част от натуралните репеленти, с чиято помощ можете да се справите с неканените мравки в дома си.

1. Ябълков оцет

Оцетът е идеалният продукт за почистване на дома ви, както и за прогонване на насекомите. Почистете местата, нападнати с мравките, със смес от ябълков оцет и топла вода (в съотношение 50-50). Тази комбинация ще направи чудеса, тъй като насекомите на харесват миризмата на оцет. Освен това киселините в оцета са токсични за насекомите.

2. Тебешир и талк – чудесни натурални репеленти против мравки

Тебеширът, който се използва  в училище и талкът са два ефективни натурални репелента против мравки. Начертайте линия с един от двата продукта на местата, където виждате мравките. Ще видите, че скоро това ще спре.

3. Сок от лайм

Лаймът е един от най-ефективните натурални репеленти против мравки, тъй като съдържанието му на киселини обърква мравките и чувството им за ориентиране.

Напръскайте с лайм пътечката на мравките, както и вратите и прозорците. Можете да направите това директно или като разредите сока с вода, според предпочитанието си.

4. Зърна кафе

Зърната кафе освен че неутрализират неприятната миризма, отблъскват и мравките. За да ги използвате, смесете зърната кафе със сода за хляб и ги поставете на нужните места.

5. Мента

Натурални репеленти против мравки - мента

Етеричното масло от мента може да ви помогне да изгоните мравките от градината си. Просто капнете няколко капки около рамката на вратите и прозорците. Друг начин за използване е като поставите малко суха мента в торбички и ги закачите в ъглите на прозорците.

6. Кори от цитруси и краставици – чудесни натурални репеленти против мравки

Вече споменахме качествата на сока от лайм като репелент против мравки. Можете да увеличите ефективността му като използвате и кората на плода. Същото важи и за лимоните, портокалите, грейпфрутите, мандарините и т.н.

Корите от краставица са ефективни, тъй като стават токсични към мравките, когато започнат да се разлагат. Затова те се опитват да ги избягват.

7. Ароматни растения

Ароматните растения като лавандула, мента, невен също могат да ви помогнат да прогоните мравките от дома си. Миризмата на тези растения ще ги накара да се преместят.

8. Сапун и розова вода

Мравките не бягат от водата, но не харесват сапун, тъй като им пречи да се движат свободно. Можете да си направите лесно репелент против мравки като смесите няколко капки сапун или веро с малко розова вода.

Натурални репеленти против мравки – заключение

Предлагаме ви да използвате следните репеленти против мравки, ако в дома ви има много от тези насекоми:

Рецепта N ° 1. Поставете по около 30 грама от следните есенции в празно шишенце: чаено дърво, роза, канела, мента, блатна мента и цитронела. Изсипете две чаши вода и две пълни супени лъжици от сместа в шише с пулверизатор. Напръскайте местата, по които се разхождат мравките.

Рецепта N ° 2. Изсипете около 300 милилитра вода в шише с пулверизатор, една пълна супена лъжица лютив сос, ¼ чаша течен сапун и чаена лъжичка есенция от мента. Напръскайте с получената смес, където е необходимо.

Рецепта N ° 3. Начукайте в хаванче една шепа листа от коприва и ги добавете към пет литра вода. Кипнете сместа и я оставете да ври половин час. Дръпнете съда от огъня и оставете сместа да престои пет часа. Напълнете шише с пулверизатор и напръскайте местата, по които се разхождат мравките.

Вече знаете, че репелентите против мравки ухаят приятно. Кое от предложенията ни ще опитате първо?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Chacón de Ulloa, P. (2003). Hormigas urbanas. Introducción a Las Hormigas de La Región Neotropical. https://doi.org/10.1108/EUM0000000005647
  • Delabie, J. H. C., Ospina, M., & Zabala, G. (1996). Relaciones entre hormigas y plantas : una introducción. Introdución a Las Hormigas de La Región Neotropical. https://doi.org/10.1108/EUM0000000005647
  • Gallego-Ropero, M. C. (2005). INTENSIDAD DE MANEJO DEL AGROECOSISTEMA DE CAFÉ (Coffea arabiga L.) (MONOCULTIVO Y POLICULTIVO) Y RIQUEZA DE ESPECIES DE HORMIGAS GENERALISTAS. Boletín Del Museo de Entomología de La Universidad Del Valle.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.