Лошите срещу добрите: хората, които носят щастие

В живота си ще срещате както едните, така и другите - учете се от всички тях!
Лошите срещу добрите: хората, които носят щастие

Последна актуализация: 04 януари, 2019

Както даването, така и получаването са еднакво важни в живота. Трябва да се дистанцираме от хората, които ни носят дискомфорт и да отвръщаме с взаимност, когато някой ни помага да израстваме като личност.

Ще започнем с това, че никой не е нито добър, нито лош. Няма нищо, което научно да измерва доброто и злото.

Но едно нещо е вярно: всеки един от нас разпознава каква положителна и отрицателна енергия могат да ни носят някои хора и взаимоотношения.

Понякога хората действат от собствен интерес. И когато започнат да се поставят пред останалите или стават нападателни и измамни, то може да се каже, че имат отрицателно въздействие върху другите.

Това са хората, които ще ви „четат лекции”. Ние всички познаваме и другите хора, които ни даряват с положително отношение. Хората със смирени сърца и искрени гласове, които никога няма да ви наранят. Тези хора разбират значението на взаимността и уважението. Те са носители на щастие.

Хората, които изнасят лекции и оставят белези

Може вече да сте си помислили за конкретни хора, които са изиграли роля в миналото ви, когато четете това заглавие. Но вие също трябва да отделите момент и да се запитате дали не сте наранили някой друг.

  • Не сте длъжни да се разбирате с всички. Понякога може и да разочаровате хората, които ви заобикалят.
  • Ако някой ви принуди да вземате решение, за което знаете, че по един или друг начин ще има последици върху другото лице, трябва да се обосновете защо го правите. Например, когато прекратите връзка, защото не сте щастливи и защото сте спрели да обичате другия човек.
  • Някои решения трябва да бъдат взети, дори когато знаете, че ще наранят другия. Такъв е случаят, когато поддържането на определена ситуация ще доведе до повече страдание, отколкото радост

Това ясно означава, че всеки от нас, в определен момент от живота, е в състояние да се държи по начин, който другите тълкуват негативно. Всяка ситуация носи своите нюанси, степени и елементи на разбиране от страна на въвлечените в нея.

хората не се раждат добри или лоши

За “лошите” хора

  • Някои хора просто никога не спират да действат по този начин във всеки един момент от живота си. Хора като тях винаги се опитват да задоволят собствените си нужди,  с разбирането, че нараняват другите.
  • Тези хора прекарват целия си живот по този начин, и от време на време оставят белези върху околните. Така че просто трябва да ги оставите да напуснат ежедневието ви и най-вече – ума ви.

Ако не го направите, винаги ще останете затворник на действията им.

Има и такива хора, които просто не знаят как да изграждат положителни взаимоотношения. Те нямат лична и емоционална зрялост. Нямат отношение и съпричастност и често пъти не са наясно със своите думи или действия.

Погледнете на тези моменти не като драма или неуспехи, които променят живота ви. Приемете ги като уроци, за да ви помогнат да продължите своя път по-уверени и по-хладнокръвни.

Обикновените хора, които носят щастие

Добрите хора често са смирени. Те сякаш носят магия в себе си, не знаят как да бъдат егоисти или двулични. Сигурни сме, че познавате един или повече такива хора.

Няма много като тях, но и не са ви нужни хиляди, защото те ще ви дарят с всичко, от което се нуждаете.

Стойността на взаимността

Едно нещо, което трябва да запомните е, че нищо не се дава, без да получите нещо в замяна. Ако някой е добър с вас, отнасяйте се по същия начин с него. Така изграждате екип и трябва да го балансирате така, че никой да не губи и никой да не печели.

Взаимността е да знаете как да разберете другия човек напълно. Вие разбирате, че той заслужава уважение, цените го като част от себе си, и оценявате всичко, което прави за вас.

И това винаги ще ви кара да се държите по същия начин.

Доверието не предава, то знае как да създава връзки

Добрите хора са тези, които обогатяват живота ви, помагат да бъдете по-добър човек всеки ден, създават много интимна и специална връзка с вас.

  • Те ви виждат като уважавани, силни и подкрепяни от хората, които обичате.
  • Хората, които ви обичат, не ви съдят, те не се опитват да ви променят или да ви предадат. Те мислят за вас по начина, по който мислят за себе си, те са съпричастни и са емоционално зрели.

С една дума, ще срещате добри и лоши хора през целия си живот. И трябва да се поучите от всеки един от тях.

щастието и хората

Избягвайте да носите товара, който не ви помага, а само ограничава вашия личен растеж. Оставете лошите неща да си заминат, да се учите от тях, и да поемете нов път.

Светът е пълен с добри хора, и ако по някаква причина не можете да намерите такава, никога не забравяйте самите вие да бъдете един от тези хора. Бъдете най-добрият.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Bigman, Y. E., & Tamir, M. (2016). The road to heaven is paved with effort: Perceived effort amplifies moral judgment. Journal of Experimental Psychology: General, 145(12), 1654.
  • Ni, P. (2004). How to successfully handle manipulative people. Preston Ni Communication.
  • Ni, P. (14). Signs of psychological and emotional manipulation. Psychology Today.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.