6 хранителни продукти, които не трябва да ядем

Как да ги идентифицираме? Защо е важно да се ограничи консумацията на тези хранителни продукти? Нека се възползваме от този момент и да споделим с вас подробна информация за тези 6 основни групи храни, а вие се постарайте да ги избягвате максимално.
6 хранителни продукти, които не трябва да ядем

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Те могат да изглеждат безобидни на пръв поглед, но истината е, че консумацията на някои хранителни продукти може да има сериозни последици за здравето ни. Затова трябва да внимаваме и да ги избягваме.

Хранителната индустрия превзе хранителните магазини с голямото си разнообразие от вкусни, но нездравословни храни.

Рекламите ни увещават, че има бързи и „здравословни“ алтернативи за задоволяване на глада. Обикновен става въпрос за готови храни, “богати” на хранителни вещества.

Проблемът е, че не четем етикетите. Пренебрегваме факта, че тези хранителни продукти съдържат много добавени вещества, които след определен период от време може да имат отрицателни ефекти върху здравето ни.

Всъщност ние сме склонни да се концентрираме повече върху калориите, отколкото върху произхода на продуктите. Това оказва силно влияние върху настоящите проблеми със затлъстяването и метаболитните заболявания.

Как да ги идентифицираме? Защо е важно да се ограничи консумацията на тези хранителни продукти? Нека се възползваме от този момент и да споделим с вас подробна информация за тези 6 основни групи храни, а вие се постарайте да ги избягвате максимално.

6 хранителни продукти, които не трябва да ядем

1. Хранителни продукти, които не трябва да ядем – преработени меса

Преработеното месо е вредно.

Преработените меса са много привлекателни за потребителите поради свежия им вид и вкус. Те лесно се добавят към различни рецепти за ястия и са бърз вариант, когато става дума за готвене.

Те имат много високо съдържание на натрий и консумацията им е проблем, който може да причини задържане на течности и възпалителни проблеми.

Те също съдържат и добавени химически вещества като нитрити и нитрати, които са свързани с различни видове рак.

Съвет:

 • Заменете тази храна с пресни и постни меса: пиле, пуйка, риба и т.н.

2. Пържени картофи

Те са вкусни и изглеждат като идеалната храна за засищане на глада. Тя обаче трябва да бъде изключена от диетата ви поради високото си съдържание на наситени мазнини и натрий.

Редовната консумация на пържени картофи може да повиши нивата на холестерола ви и да накара метаболизма ви да излезе извън контрол. В допълнение, те са в групата с хранителни продукти, които най-бързо водят до наддаване на тегло.

Съвет:

 • Искате ли да се насладите на вкусни пържени пържени картофи, без да се притеснявате за здравето си? Направете ги у дома с малко мазнина или печени.

3. Хранителни продукти, които не трябва да ядем – зърнени барове

Хранителни продукти, които не трябва да ядем - зърнени барове

От години купуваме зърнени барове като бърз и здравословен вариант за успокояване на глада.

Вярно е, че много от тях съдържат наистина зърнени храни, а естествените им съставки осигуряват основни хранителни вещества. Въпреки това не можем да пренебрегнем факта, че към тях са добавени захари и химически вещества, които могат да причинят дисбаланс в организма ви.

Съвет:

 • Вместо това хапнете шепа ядки, овесени ядки или семена.

4. Хранителни продукти съдържащи рафинирани растителни масла

Прекомерната употреба на растителни масла се разпространи по целия свят. Всъщност почти е невъзможно напълно да ги премахнем от нашата диета.

Въпреки че не всички растителни масла са вредни, по-голямата част от предлаганите в магазините са рафинирани и съдържат опасни мазнини, които оказват влияние върху сърдечно-съдовата ни система и метаболитното ни здраве.

Някои от маслата, които трябва да избягвате, са:

 • соево, палмово и царевично масло
 • маргарин

Съвет:

 • Избягвайте рецептите с тези масла колкото е възможно повече. Опитайте се да готвите със зехтин или просто да задушавате храната.

5. Хранителни продукти съдържащи бяло брашно

Хранителни продукти съдържащи бяло брашно

Бялото брашно властва в магазинната мрежа не само като самостоятелен продукт, но и като основна съставка в редица хранителни продукти.

Потребителите игнорират факта, че това е съставка, която се подлага на процес на обработване. Това, за съжаление, влияе значително върху хранителната стойност на брашното.

Докато приемането му в малко количество не причинява усложнения, прекомерната му консумация може да доведе до наддаване на тегло, коремни възпаления и високи нива на глюкоза .

Съвет:

 • Използвайте пълнозърнесто брашно и продукти, направени с такова брашно. Ако искате, опитайте някои нетрадиционни брашна като ръжено, брашно от нахут или кокос.

6. Консервирани храни

Консервираните храни продължават да бъдат предпочитан вариант за тези, които нямат много време за готвене. Те са лесни за употреба, вкусни и обикновено имат доста дълъг срок на годност.

А дали е полезно да ги ядете? Имайки предвид, че са подложени на химически процеси за консервиране, би било добре да помислите добре, преди често да посягате към тях.

Промишлеността не рекламира ниското им хранително съдържание. Също така те съдържат химични вещества, които са опасни за чревното ни здраве .

Съвет:

 • Решете предварително какво ще ядете през седмицата и се опитайте да добавяте към менюто си предимно свежи хранителни продукти.
 • Използвайте консервирани храни само от време на време.

Консумирате ли редовно тези хранителни продукти? Сега знаете защо трябва да ги избягвате. Опитайте да ги замените с нещо по-здравословно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Barrado, E., Mayo, M. T., Tesedo, A., Romero, H., & De La Rosa, F. (2008). Composición grasa de diversos alimentos servidos en establecimientos de “comida rápida.” Nutricion Hospitalaria.
 • Villaécija, R. (2018). Patatas fritas, bollos y refrescos con menos azúcar, sal y grasas: así cambiará nuestra cesta de la compra | economia/ahorro-y-consumo. El Mundo.
 • Burdaspal Pérez, P. A., Ledgarda Gómez, T. M., Corrales Ruyra, M. L., Delgado Cobos, P., Marcos Suárez, V., & Diéguez González, A. (2010). Análisis de la composición grasa de diversos alimentos comercializados en España. Revista Del Comité Científico de La AECOSAN.
 • Rubio, M. A. (2002). Enfermedad cardiovascular y grasas: “amigo o villano.” Endocrinología y Nutrición. https://doi.org/10.1016/S1575-0922(02)74448-3
 • Jurgens, A. J., & Unie, M. (2010). Margarina. Fundación Española de Nutrición.
 • Blanco Anesto, J. (2002). GUÍA PARA LA PRÁCTICA CONSUMIR AZÚCAR CON MODERACIÓN. Revista Cubana Aliment Nutr.
 • Rindfleisch, D. R. y J. A. (2008). Dieta antiinflamatoria. Medicina Integrativa. David Rakel MD.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.