Ишиас по време на бременност

Ишиас е често срещано състояние при жените по време на бременност, особено през втората половина на бременността. Прилагайки правилните грижи, това заболяване може да се контролира, за да се намесва минимално в ежедневието на жената.
Ишиас по време на бременност

Последна актуализация: 19 декември, 2021

Страдате ли от ишиас по време на бременност?

Неврит на ишиас е много интензивна болка, която протича по задната част на крака до петата поради дразнене или възпаление на седалищния нерв.

Това състояние засяга повече от половината бременни жени и обикновено се наблюдава около шестия месец на бременността.

По-долу можете да разберете причините и симптомите на това състояние и правилното му лечение, за да можете да го контролирате.

Ишиас по време на бременност

Причини

Множество причини компресират седалищния нерв по време на бременност. Всички те обаче имат един и същ произход: анатомичните и хормоналните промени, които протичат в майката с развитието на плода вътре в матката.

Като цяло това създава редица проблеми:

 • Първо, растежът на матката в коремната кухина измества определени вътрешни органи, които могат да навредят на седалищния нерв.
 • Също така положението на матката и плода кара майката да е склонна да изтласка таза си напред, за да поддържа баланс. Това променя центъра й на тежест. А това кара краката й да се отдалечават, а гърбът да се извива назад, като по този начин се наблюдават позиции, които могат да компресират седалищния нерв.
 • Към края на гестационния период хормонът релаксин се увеличава. Това увеличава разтягането на матката, докато връзките в цялото тяло стават по-еластични. В резултат на това много стави са по-нестабилни и контрактурите стават по-чести.

Симптоми на ишиас по време на бременност

Да станете родител: снимка на млада бременна жена

Болката ще варира много според степента на компресия, на която е подложен седалищния нерв. Някои жени описват болката като много силна и обездвижваща, докато други забелязват само лек дискомфорт.

Най-честите симптоми са следните:

 • В случай на лек ишиас, болката се простира от долната част на гърба до задните части и има тенденция да бъде в локализирани области.
 • Когато става въпрос за по-интензивен случай на ишиас, болката ще се излъчва по протежение на крака и дори може да засегне коляното и петата.
 • Болката може да се засили при кашляне или кихане.
 • Може да има изтръпване или мускулна слабост.
 • Болката може да доведе до намалена подвижност в най-сериозните случаи.

Как да се предотврати и какво е лечението на ишиас по време на бременност

Ишиас по време на бременност

Чрез упражнения и техники на дишане можете да подсилите тялото си и да предотвратите болките, причинени от ишиас по време на бременност.

Следвайки редица предпазни мерки, ще можете да лекувате и контролирате това състояние и да го направите по-поносимо по време на бременност и раждане. Вие също ще бъдете в състояние да предотвратите причиняване на допълнително увреждане на седалищния нерв.

Ето няколко съвета:

 • Контролирайте теглото си по време на бременност.
 • Правете упражнения в умерена степен. Физическите занимания като ходене, плуване, йога или пилатес помагат за укрепване на коремните мускули.
 • Термотерапия. Прилагането на локална топлина в засегнатата зона отпуска усещането за болка.
 • Поставете възглавница между краката си, ако спите настрани, или под тях, ако спите по корем.
 • Носете тазов колан, който ще ви помогне да разпределите теглото на корема си по-добре и да поддържате правилна стойка.
 • Изберете подходящи обувки, които са адаптирани към естествената извивка на гърба ви. Носенето на високи токчета не се препоръчва.
 • В случай, че седите дълго време, правете почивки, като ходите и опъвате краката на всеки два часа.
 • Ако болката е силна, добре е да се обърнете към помощта на физиотерапевти и да имате локализирани масажи за отпускане и облекчаване на мускулите.
 • Важно е да не се самолекувате с нестероидни противовъзпалителни средства. Консултирайте се вместо това с вашия лекар.

И накрая, не забравяйте, че един лекар винаги ще бъде най-подходящият специалист за консултации, когато става въпрос за неразположения.

Промените в тялото, които се появяват по време на бременност, имат определени последици, но преодоляването им е най-добрият начин да имате здрава и щастлива бременност.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ostgaard, H. C., Andersson, G. B., & Karlsson, K. (1991). Prevalence of back pain in pregnancy. Spine. https://doi.org/10.1097/00007632-199105000-00011
 • L., T., A., R., & M., M. (1994). Autotraction treatment for low-back pain in pregnancy: A pilot study. Clinical Rehabilitation.
 • Valat, J. P., Genevay, S., Marty, M., Rozenberg, S., & Koes, B. (2010). Sciatica. Best Practice and Research: Clinical Rheumatology. https://doi.org/10.1016/j.berh.2009.11.005

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.