Храни, които трябва (и не трябва) да консумирате на празен стомах

Храните, които консумирате на закуска са тези, които определят колко енергия ще имате през остатъка от деня. Подбирайте ги мъдро!
Храни, които трябва (и не трябва) да консумирате на празен стомах
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Какво ядете на празен стомах по принцип? Хората не винаги избират правилната храна за своята закуска.

В крайна сметка повечето от нас се хранят сутрин с най-бързите и лесни за приготвяне неща преди да се втурнат в ежедневните си задължения.

Най-доброто нещо, което може да направите обаче, е да отделите време и съзнателно да обмислите какво ще е първото нещо, което ще сложите в устата си.

Трябва да помислите върху това как да получите енергията, която ще ви е необходима за всекидневните дейности. Трябва също така да разсъдите върху ползите, които ще донесе храната на тялото ви и количеството витамини и минерали, които ще ви предостави тя.

Ако нямате ясна представа за това какво трябва и какво не трябва да консумирате на празен стомах, продължете да четете по-надолу. Ще ви дадем някои предложения.

9 храни, които да консумирате на празен стомах

Когато ви предстои първото хранене за деня, важно е да подберете натурални продукти, даващи ви необходимите хранителни вещества.

Някои от добрите варианти са:

1. Овесено брашно

Овесеното брашно ви предоставя разтворими фибри. Това ви помага да:

  • Подобрите храносмилането си.
  • Намалите нивата на холестерола в кръвта.
  • Се чувствате сити за по-дълъг период от време.
  • Формирате слой в стомаха си, който ви предпазва от солната киселина, която се образува за храносмилане на храната.

2. Яйца

яйца за закуска на гладен стомах

Яйцата се препоръчват за консумация на празен стомах, тъй като те са източник на полезни за здравето ви протеини.

Може да ги ядете във вид на омлет, на очи, пържени или бъркани. Трябва обаче винаги да ограничавате количеството мазнина, която използвате за приготвянето им.

3. Боровинки

Те са сред най-препоръчителните и полезни плодове, които съществуват. Освен това допринасят за подсилването на паметта и кръвообращението. Също така те понижават кръвното налягане.

Съветваме ви да ги ядете на закуска. Може да си направите плодова салата с тях, да ги комбинирате с кисело мляко или зърнена закуска.

4. Орехи

Те са богати на селен и помагат да намалите стомашните киселини, като балансират нивата на pH. Това понижава вероятността от появата на язви.

Запомнете, че не бива да ядете повече от пет цели ореха на ден. Може да ги смелите и да ги прибавите към зърнената си закуска или към овесената си каша.

5. Папая

Този плод съдържа ензим, наречен папаин. Папаинът е полезен за доброто храносмилане и също така намалява риска от развитие на рак на дебелото черво.

Освен това папаята е богата на фибри, както и на витамини Е и С. Те осигуряват защита срещу свободните радикали.

Най-добре би било да консумирате папая поне три пъти седмично.

6. Брашно от елда

Консумирането на тази зърнена храна на празен стомах носи множество ползи на организма ви. Това се дължи на богатото й съдържание на протеини, желязо и витамини.

Може да прибавяте елда към смутитата си, да си правите палачинки с нея или да я комбинирате с други зърнени закуски.

7. Пшеничен зародиш

Само две супени лъжици дневно допринасят за правилното функциониране на храносмилателната ви система. Те ви дават също:

  • 15% от препоръчителния дневен прием на витамин Е
  • 10% от препоръчителния дневен прием на фолиева киселина

Пшеничният зародиш е добра алтернатива на традиционните зърнени закуски, които обикновено са пълни със захар и химически консерванти.

8. Сурови пълнозърнести храни

Добре е да ги ядете сутрин. По този начин сложните въглехидрати в тях могат да се изразходят през остатъка от деня.

9. Плодове

плодове на празен стомах за закуска

Закуската е най-доброто време, ако искате да изядете обилно количество плодове. Причината е, че се усвояват бързо. В резултат от това ви носят ползите си, без да се застояват твърде дълго в стомаха ви.

Храни, които не бива да ядете на празен стомах

Вече имате списък с храни, които биха ви подействали добре, ако ги консумирате на празен стомах. Но както казахме вече, искаме да ви представим и храните, които трябва да избягвате. Може и да останете изненадани…

Домати

Тази храна трябва да се избягва на празен стомах. Това се дължи на високото съдържание на танинова киселина, която увеличава стомашните киселини. В резултат от това се влошават симптомите на рефлукс на киселините в стомаха.

Добра идея е да ядете домати в някое от другите си хранения за деня.

Кафе или чай

Пиенето на чай на празен стомах може да причини гадене и стомашен дискомфорт. Пиенето на кафе пък обикновено повишава киселинността в стомаха. По този начин се влошават гастритът и стомашните киселини .

Ако ви е необходимо да пиете чаша чай, изберете такъв, който намалява или предотвратява споменатите проблеми. Такива варианти са чаят от мента или лайка.

Тестени изделия

Това обикновено е често срещан избор за закуска. Истината обаче е, че не е добра идея да ядете голямо количество от тях в първите часове след събуждането си.

Тъй като се приготвят с мая, те могат да раздразнят стомаха ви и да образуват газове.

Цитрусови плодове

цитрусови плодове на празен стомах

Макар че са сред най-полезните храни, по-добре е да избягвате цитрусовите плодове рано сутрин. Това се дължи на факта, че са киселинни и могат да доведат до стомашни проблеми и киселини.

Ако искате да пиете цитрусови сокове, поне не го правете всяка сутрин. По-добре ги консумирайте само от време на време.

Газирани напитки

Содата и газираните напитки не просто водят до по-голям риск от затлъстяване. Газираните напитки могат също така да увредят мукозните мембрани на стомаха. Това намалява кръвоснабдяването му и причинява забавяне на храносмилането и запек.

Винаги избирайте здравословните и натурални продукти

Както виждате, не е трудно да спазвате здравословен режим на хранене.

Избирайте храни, които стимулират храносмилането и поддържат нормалните нива на стомашните киселини. Освен това консумирайте храни, предоставящи ви необходимия дневен прием на витамини.

Това означава предварително да планирате какви храни ще включите и как ще ги приготвите.

Независимо че това е голяма промяна за вас, ще видите дългосрочните ползи от нея.

Заглавното изображение е предоставено от wikiHow.com


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.