Липсата на витамини и симптомите, които се появяват на лицето ви

Ако имате акне, това може да се дължи на липсата на витамини. Разберете потенциалните последствия от недостига на витамин и как да си набавите хранителните вещества чрез ежедневната си диета.
Липсата на витамини и симптомите, които се появяват на лицето ви
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 24 януари, 2022

Липсата на витамини може да предизвика редица проблеми, които обикновено възникват при смяна на сезоните. Без витамини се чувстваме по-уморени и апатични, което означава, че вирусите могат да ни повлияят по-лесно.

1. Липсата на витамини – бледа кожа

витамин В 12

По време на зимния период много малко хора имат тен. Истината е, че ако имате много бледа кожа, по-бледа от обикновено, това може да означава, че страдате от липса на витамин В12.

Ще забележите това бързо, защото без него ще се чувствате уморени и депресирани. За да избегнете това е важно да ядете повече месо и морски дарове.

Ако, вместо бледост, обаче имате суха кожа, това пък означава, че най-вероятно ви липсват витамини А и В. В този случай, витамин А е много важен, защото той предпазва кожата, особено от слънцето.

Относно витамин С, той е много важен за синтеза на колаген. Колагенът се използва от тялото, за да може да расте косата ни, за да регенерираме съединителните тъкани,  да имаме силни нокти и да бъде здрава имунната ни система.

За да си набавите тези вещества трябва да консумирате зеле, чушки, къдраво зеле, моркови, маруля, спанак, кайсии, грейпфрут, портокал и сливи.

2. Суха коса

Ако имате суха, крехка коса или пърхот, това също може да бъде знак на липса на витамини, или по-точно на биотин (познатия ни витамин В7).

Това много често се случва след прием на антибиотици. За да увеличите нивото на В7 в тялото си, трябва да консумирате повече месо, риба, зеленчуци, плодове, гъби и бобови растения.

Ако вместо суха коса имате пърхот, това също може да бъде ясен сигнал. Пърхотът може да се предизвика от недостиг на Витамин В2,В6 и основни минерали като цинк и магнезий.

Пърхотът, също така може да бъде и причинен от недостиг на хранителни вещества. За да не допускате това, трябва да приемате повече черен шоколад, фъстъци, моркови, яйца, овесени трици, риба и боб.

3. Липсата на витамини – подпухнали очи

Липсата на витамини и отражението й върху лицето

Ако имате отоци в очите или крайниците, то тялото ви се нуждае от йод. За да не се случва това консумирайте повече йодирана сол (вместо обикновена), морска храна, млечни продукти и хляб.

Ако очите ви са чувствителни на светлина, може би ви липсва витамин А и В2. Въпреки това, ако имате проблем със здравето на очите, по-добре е свържете със вашия лекар. Само тогава ще може да се уверите на какво се дължи това.

4. Бледи устни

Бледите устни обикновено са симптом на липса на желязо. Ниското кръвно налягане и честите настинки също може да са симптоми.

В този случай трябва да добавите към диетата си повече червено месо и временно да избягвате продукти, богати на калций, защото те затрудняват усвояването на желязо.

5. Липсата на витамини – кървене на венците

витамин С

Ако забележите кървене на венците, това може да се дължи на липса на витамин С в тялото ви. Също така ще забележите, че имунитетът ви е отслабен. Това може да предизвика болка в мускулите и костите, както и проблеми с вашите зъби.

Голямо количество витамин С се съдържа в цитрусовите плодове и червените чушки.

6. Акне

Акнето може да бъде ясен симптом за липсата на витамини, най-вече на витамин А. Този витамин се съдържа в храни като рибата, дроб, масло, както и зелените и жълтите зеленчуци.

Витамин Е може да се набави чрез пшеница (пшеничен зародиш), дроб, зехтин, маслини, листни зеленчуци, като спанак и карфиол.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • El-Akawi Z1, Abdel-Latif N, Abdul-Razzak K. (2006). Does the plasma level of vitamins A and E affect acne condition? Clin Exp Dermatol. 2006 May; 31 (3): 430-4.
  • Ozuguz, Pinar & Dogruk Kacar, Seval & Ekiz, Ozlem & Takci, Zennure & Balta, Ilknur & Kalkan, Goknur. (2013). ”Evaluation of serum vitamins A and E and zinc levels according to the severity of acne vulgaris”. Cutaneous and ocular toxicology. 33. 10.3109/15569527.2013.808656.
  • Juliet M. Pullar, Anitra C. Carr and Margreet C. M. Vissers. The role of vitamin C in skin health. Nutrients 2017, 9, 866; doi:10.3390/nu9080866
  • Evans, J & Johnson, E. The role of phytonutrients in skin health. Nutrients 2010, 2, 903-928; doi:10.3390/nu208090.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.