Лесни упражнения за хора с псориатичен артрит

Упражненията могат да допълват лечението на пациенти с псориатичен артрит. Те спомагат намаляването на болката и сковаността, повишават физическата издръжливост и намаляват стреса и тревожността свързани с това заболяване. Кои са препоръчаните дейности?
Лесни упражнения за хора с псориатичен артрит
Eva María Rodríguez

Написано и проверено от инструктор по фитнес и йога Eva María Rodríguez.

Последна актуализация: 19 март, 2023

На първо място, важно е да запомните, че въпросните пациенти с псориатичен артрит трябва да се справят с автоимунно заболяване, което обикновено е двустранно. Тоест, засяга както лявата, така и дясната страна на тялото.

Обикновено се проявява с болка, скованост и подуване на ставите. И въпреки че няма лечение, е възможно да се контролират симптомите му с определени терапевтични средства. Сред тях упражненията се считат за едни от най-полезните. Нека да разгледаме защо.

Ползите от упражненията за пациенти с псориатичен артрит

Редовните упражнения помагат на пациентите с псориатичен артрит да поддържат гъвкавостта на ставите и обхвата на движение. Имайте предвид, че самият псориатичен артрит причинява възпаление, което води до болка и скованост.

Поради това хората с псориатичен артрит често изпитват ограничения в движението. Практикуването на физически упражнения обаче помага да се противодейства на това.

Чрез разтягане и дейности с ниско натоварване е възможно да се подобри физическата годност, да се регулира телесното тегло, да се увеличи гъвкавостта на ставите и да се предотвратят сърдечно-съдови усложнения.

Плуването и въртенето на педалите на велоергометър са опции, които могат да помогнат за контролиране на симптомите на това автоимунно заболяване.

Общите съвети за упражнения за пациенти с псориатичен артрит

Пациентите с псориатичен артрит могат да предотвратят усложненията на заболяването чрез редовни упражнения. Въпреки това има някои съвети, които трябва да имате предвид предварително, за да адаптирате тренировките към състоянието си.

Упражнения с ниско въздействие

Упражненията с ниско натоварване са най-препоръчителни за пациенти с псориатичен артрит. Те включват дейности, които не натоварват прекомерно ставите и включват по-малък риск от нараняване. Ходене, колоездене, плуване и йога са някои чудесни примери.

Клиниката Mayo посочва, че тази форма на упражнения укрепва мускулите и тъканите около ставите. По този начин им помага да не станат по-твърди. Също така допринася за превенцията и лечението на наднорменото тегло, фактор, който е свързан с влошаване на симптомите на това заболяване.

Упражнение за загряване

Като цяло е препоръчително да правите упражнения за загряване, преди да започнете каквато и да е рутинна тренировка. Раздвижването на глезените, коленете, бедрата, китките, раменете и шията ще подготви тялото за активност.

Както се казва в преглед, споделен в Sports Medicine, загряването е от ключово значение за постигане на оптимално представяне по време на рутината. Само по себе си то има ефект върху температурата, метаболизма, нервите и психологическо ниво.

Използвайте опора

При необходимост е възможно използването на щеки за ходене. Това позволява по-голяма стабилност и намалява натиска върху ставите. Има много видове бастуни. Важно е да изберете тези, които най-добре отговарят на вашите нужди.

Потърсете професионален съвет

Разговорът с вашия физиотерапевт и лекар е от ключово значение за избора на дейности, които най-добре отговарят на вашето състояние. Не забравяйте, че упражненията по време на обостряне не са същите като упражнения при ремисия.

Уверете се, че сте хидратирани

Хидратацията е критична за пациентите с псориатичен артрит при всякакви обстоятелства и още повече по време на физическа активност. Да бъдете добре хидратирани е от ключово значение за регулиране на възпалителните процеси и поддържане на смазването на ставите. Най-добрата напитка винаги е водата.

Упражнения за ръце и китки

Лесни упражнения за пациенти с псориатичен артрит
Упражненията за ръце могат да бъдат болезнени в началото, но е важно да бъдете постоянниа.

Специфичните упражнения за ръце, пръсти и китки за хора с псориатичен артрит включват следното:

 • Отваряне и затваряне на ръката. Може да се добави трудност чрез затваряне на ръката върху малка, мека топка – или навит чорап за допълнително укрепване на мускулите.
 • Доближете палеца си до всеки от пръстите, докато се докоснат.
 • Опитайте да „ходите на пръсти на краката си върху гладка повърхност. Можете да комбинирате съседни пръсти по двойки или да ходите с всичките, ако имате достатъчно контрол и координация. Това може да се направи напред и назад, а също и настрани.
 • Поставете предмишницата си на масата и оставете китката да виси, като се сгъва нагоре и надолу (с контрол, без да пада) и се движи от една страна на друга под различни ъгли по отношение на ръката. Упражнението може да се изпълнява с малко тегло (с лек дъмбел или малка бутилка вода).
 • Поставете предмишницата и ръката на масата и с противоположната ръка леко дръпнете пръстите назад, така че да сочат нагоре, като задържите позицията за 30 секунди.

Упражнения за стъпала и крака за пациенти с псориатичен артрит

Някои специфични упражнения за стъпала и крака за хора с псориатичен артрит са както следва:

 • Седнете на пода върху кърпа или постелка и стиснете далечния ръб с пръстите на краката си за две до три минути.
 • Оставете топки на пода и ги вземете с пръстите на краката си.
 • Седнете или легнете и рисувайте букви или цифри във въздуха с всеки крак.
 • Докато стоите, с нещо наблизо, за което да се хванете, повдигнете петите и след това пръстите на краката си няколко пъти, премествайки тежестта си напред-назад.
 • Извършвайте ежедневно разтягане на прасеца, като изнасяте единия свит крак напред и оставяте задния крак изправен, като същевременно се натискате към стената, за да засилите разтягането на крака. Позата трябва да се поддържа най-малко 30 секунди с всеки крак.

Препоръчителни физически дейности за пациенти с псориатичен артрит

Някои физически дейности са особено препоръчителни за хора с псориатичен артрит. Най-известните са следните.

Ходене

Упражнения за псориатичен артрит
Ходенето е физическа активност с ниско въздействие, която е много подходяща за хора с псориатичен артрит.

Преглед, докладван в Rheumatology and Therapy, подчертава, че ходенето с упражнения, в комбинация с продължаващо здравно обучение, намалява вероятността от обостряне при пациенти с псориатичен артрит.

Можете да извършвате тази дейност на малки сесии от само 10 минути, няколко пъти на ден, ако ходенето за по-дълги периоди от време не е възможно. За да се намали натиска върху ставите, лекарите препоръчват ходене по равни повърхности.

Също така е важно да обърнете внимание на обувките си, тъй като те могат да имат положително или отрицателно въздействие в зависимост от модела. Изберете обувки, предназначени за тази дейност.

Плуване

Плуването е идеално упражнение за пациенти с псориатичен артрит, тъй като укрепва мускулите и увеличава гъвкавостта, без да оказва натиск върху ставите. Чрез програмата за поддръжка на артрит Австралия: Псориатичен артрит (PsA) се подчертават следните ефекти:

 • Повишен комфорт и свобода на движение в краката, коленете, гърба и бедрата.
 • Намалена болка в ставите.
 • Загряване на мускулите и ставите.
 • Повишена издръжливост.

Препоръчително е да изпълнявате контролирани упражнения и, ако е възможно, да посещавате групов клас или да потърсите професионална помощ за персонализирана препоръка за упражнения.

Тренировките с тежести могат да помогнат на пациенти с псориатичен артрит

Проучване, споделено чрез Clinical Rheumatology, подчертава, че практикуването на тренировки за резистентност помага за подобряване на функционалния капацитет, активността на заболяването и качеството на живот при пациенти с псориатичен артрит.

В този смисъл програмите за тренировки с тежести са добър вариант за тези с болестта. Повечето са безопасни, въпреки че професионалните съвети и постепенното натоварване са важни, заедно с дните за почивка между сесиите за възстановяване.

Някои ползи от тази дейност са следните:

 • Намаляване на напрежението в ставите.
 • Корекция на стойката на тялото.
 • Повишена мобилност и баланс.
 • Повишена костна плътност.
 • Повишена физическа издръжливост.
 • И накрая, загуба на тегло.

Йога

Йогата помага за подобряване на силата и гъвкавостта и е много полезен инструмент за намаляване на болките в ставите. Като такъв, това е модалност на упражнения, която може да помогне на хората с псориатичен артрит да се справят със симптомите.

Освен това можете да промените повечето пози, за да отговарят на вашите индивидуални нужди. Също така е възможно да използвате подпори, като блокове и ремъци, за помощ по време на тренировка. По този начин, дори в случаите, когато има повече проблеми с мобилността, човек с псориатичен артрит може да използва стол, за да може да практикува.

Важно е да получите професионален съвет и да предприемете действия

Състояния като псориатичен артрит изискват диагностика и специфично медицинско проследяване. Важно е да информирате вашия лекар за всяка промяна в рутината, която включва включване на физически дейности, както и да има специалисти, когато започнете да правите нови упражнения, колкото и лесни да изглеждат.

Може да ви заинтересува ...
14 упражнения за хора с ограничена подвижност
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
14 упражнения за хора с ограничена подвижност

Ако имате ограничена подвижност и искате да подобрите физическата си активност, ето няколко полезни упражнения, които могат да ви помогнат.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Kessler J, Chouk M, Ruban T, Prati C, Wendling D, Verhoeven F. Psoriatic arthritis and physical activity: a systematic review. Clin Rheumatol. 2021 Nov;40(11):4379-4389. doi: 10.1007/s10067-021-05739-y. Epub 2021 Apr 29. PMID: 33913069.
 • Psoriatic arthritis – Symptoms and causes [Internet]. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/psoriatic-arthritis/symptoms-causes/syc-20354076.
 • McGowan CJ, Pyne DB, Thompson KG, Rattray B. Warm-Up Strategies for Sport and Exercise: Mechanisms and Applications. Sports Med. 2015 Nov;45(11):1523-46. doi: 10.1007/s40279-015-0376-x. PMID: 26400696.
 • Psoriatic arthritis [Internet]. nhs.uk. www.nhs.uk/conditions/psoriatic-arthritis/.
 • Perrotta FM, Scriffignano S, Benfaremo D, Ronga M, Luchetti MM, Lubrano E. New Insights in Physical Therapy and Rehabilitation in Psoriatic Arthritis: A Review. Rheumatol Ther. 2021 Jun;8(2):639-649. doi: 10.1007/s40744-021-00298-9. Epub 2021 Mar 12. PMID: 33710586; PMCID: PMC8217348.
 • Water exercise. (n.d.). Arthritis Australia: Psoriatic Arthritis (PsA) support program. Available in https://www.mypsoriaticarthritis.org.au/article/things-you-can-do-exercise/water-exercise
 • Roger-Silva D, Natour J, Moreira E, Jennings F. A resistance exercise program improves functional capacity of patients with psoriatic arthritis: a randomized controlled trial. Clin Rheumatol. 2018 Feb;37(2):389-395. doi: 10.1007/s10067-017-3917-x. Epub 2017 Nov 28. PMID: 29185133.
 • Nguyen TT, Jensen CG, Khoury L, Deleuran B, Blom ES, Breinholt T, Christensen R, Skov L. Effectiveness of Mind-Body Intervention for Inflammatory Conditions: Results from a 26-Week Randomized, Non-Blinded, Parallel-Group Trial. J Clin Med. 2021 Jul 14;10(14):3107. doi: 10.3390/jcm10143107. PMID: 34300273; PMCID: PMC8305779.

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.