Лесни упражнения за хора с псориатичен артрит

Упражненията могат да допълват лечението на пациенти с псориатичен артрит. Те спомагат намаляването на болката и сковаността, повишават физическата издръжливост и намаляват стреса и тревожността свързани с това заболяване. Кои са препоръчаните дейности?
Лесни упражнения за хора с псориатичен артрит
Eva María Rodríguez

Написано и проверено от инструктор по фитнес и йога Eva María Rodríguez.

Последна актуализация: 19 март, 2023

На първо място, важно е да запомните, че въпросните пациенти с псориатичен артрит трябва да се справят с автоимунно заболяване, което обикновено е двустранно. Тоест, засяга както лявата, така и дясната страна на тялото.

Обикновено се проявява с болка, скованост и подуване на ставите. И въпреки че няма лечение, е възможно да се контролират симптомите му с определени терапевтични средства. Сред тях упражненията се считат за едни от най-полезните. Нека да разгледаме защо.

Ползите от упражненията за пациенти с псориатичен артрит

Редовните упражнения помагат на пациентите с псориатичен артрит да поддържат гъвкавостта на ставите и обхвата на движение. Имайте предвид, че самият псориатичен артрит причинява възпаление, което води до болка и скованост.

Поради това хората с псориатичен артрит често изпитват ограничения в движението. Практикуването на физически упражнения обаче помага да се противодейства на това.

Чрез разтягане и дейности с ниско натоварване е възможно да се подобри физическата годност, да се регулира телесното тегло, да се увеличи гъвкавостта на ставите и да се предотвратят сърдечно-съдови усложнения.

Плуването и въртенето на педалите на велоергометър са опции, които могат да помогнат за контролиране на симптомите на това автоимунно заболяване.

Общите съвети за упражнения за пациенти с псориатичен артрит

Пациентите с псориатичен артрит могат да предотвратят усложненията на заболяването чрез редовни упражнения. Въпреки това има някои съвети, които трябва да имате предвид предварително, за да адаптирате тренировките към състоянието си.

Упражнения с ниско въздействие

Упражненията с ниско натоварване са най-препоръчителни за пациенти с псориатичен артрит. Те включват дейности, които не натоварват прекомерно ставите и включват по-малък риск от нараняване. Ходене, колоездене, плуване и йога са някои чудесни примери.

Клиниката Mayo посочва, че тази форма на упражнения укрепва мускулите и тъканите около ставите. По този начин им помага да не станат по-твърди. Също така допринася за превенцията и лечението на наднорменото тегло, фактор, който е свързан с влошаване на симптомите на това заболяване.

Упражнение за загряване

Като цяло е препоръчително да правите упражнения за загряване, преди да започнете каквато и да е рутинна тренировка. Раздвижването на глезените, коленете, бедрата, китките, раменете и шията ще подготви тялото за активност.

Както се казва в преглед, споделен в Sports Medicine, загряването е от ключово значение за постигане на оптимално представяне по време на рутината. Само по себе си то има ефект върху температурата, метаболизма, нервите и психологическо ниво.

Използвайте опора

При необходимост е възможно използването на щеки за ходене. Това позволява по-голяма стабилност и намалява натиска върху ставите. Има много видове бастуни. Важно е да изберете тези, които най-добре отговарят на вашите нужди.

Потърсете професионален съвет

Разговорът с вашия физиотерапевт и лекар е от ключово значение за избора на дейности, които най-добре отговарят на вашето състояние. Не забравяйте, че упражненията по време на обостряне не са същите като упражнения при ремисия.

Уверете се, че сте хидратирани

Хидратацията е критична за пациентите с псориатичен артрит при всякакви обстоятелства и още повече по време на физическа активност. Да бъдете добре хидратирани е от ключово значение за регулиране на възпалителните процеси и поддържане на смазването на ставите. Най-добрата напитка винаги е водата.

Упражнения за ръце и китки

Лесни упражнения за пациенти с псориатичен артрит
Упражненията за ръце могат да бъдат болезнени в началото, но е важно да бъдете постоянниа.

Специфичните упражнения за ръце, пръсти и китки за хора с псориатичен артрит включват следното:

 • Отваряне и затваряне на ръката. Може да се добави трудност чрез затваряне на ръката върху малка, мека топка – или навит чорап за допълнително укрепване на мускулите.
 • Доближете палеца си до всеки от пръстите, докато се докоснат.
 • Опитайте да „ходите на пръсти на краката си върху гладка повърхност. Можете да комбинирате съседни пръсти по двойки или да ходите с всичките, ако имате достатъчно контрол и координация. Това може да се направи напред и назад, а също и настрани.
 • Поставете предмишницата си на масата и оставете китката да виси, като се сгъва нагоре и надолу (с контрол, без да пада) и се движи от една страна на друга под различни ъгли по отношение на ръката. Упражнението може да се изпълнява с малко тегло (с лек дъмбел или малка бутилка вода).
 • Поставете предмишницата и ръката на масата и с противоположната ръка леко дръпнете пръстите назад, така че да сочат нагоре, като задържите позицията за 30 секунди.

Упражнения за стъпала и крака за пациенти с псориатичен артрит

Някои специфични упражнения за стъпала и крака за хора с псориатичен артрит са както следва:

 • Седнете на пода върху кърпа или постелка и стиснете далечния ръб с пръстите на краката си за две до три минути.
 • Оставете топки на пода и ги вземете с пръстите на краката си.
 • Седнете или легнете и рисувайте букви или цифри във въздуха с всеки крак.
 • Докато стоите, с нещо наблизо, за което да се хванете, повдигнете петите и след това пръстите на краката си няколко пъти, премествайки тежестта си напред-назад.
 • Извършвайте ежедневно разтягане на прасеца, като изнасяте единия свит крак напред и оставяте задния крак изправен, като същевременно се натискате към стената, за да засилите разтягането на крака. Позата трябва да се поддържа най-малко 30 секунди с всеки крак.

Препоръчителни физически дейности за пациенти с псориатичен артрит

Някои физически дейности са особено препоръчителни за хора с псориатичен артрит. Най-известните са следните.

Ходене

Упражнения за псориатичен артрит
Ходенето е физическа активност с ниско въздействие, която е много подходяща за хора с псориатичен артрит.

Преглед, докладван в Rheumatology and Therapy, подчертава, че ходенето с упражнения, в комбинация с продължаващо здравно обучение, намалява вероятността от обостряне при пациенти с псориатичен артрит.

Можете да извършвате тази дейност на малки сесии от само 10 минути, няколко пъти на ден, ако ходенето за по-дълги периоди от време не е възможно. За да се намали натиска върху ставите, лекарите препоръчват ходене по равни повърхности.

Също така е важно да обърнете внимание на обувките си, тъй като те могат да имат положително или отрицателно въздействие в зависимост от модела. Изберете обувки, предназначени за тази дейност.

Плуване

Плуването е идеално упражнение за пациенти с псориатичен артрит, тъй като укрепва мускулите и увеличава гъвкавостта, без да оказва натиск върху ставите. Чрез програмата за поддръжка на артрит Австралия: Псориатичен артрит (PsA) се подчертават следните ефекти:

 • Повишен комфорт и свобода на движение в краката, коленете, гърба и бедрата.
 • Намалена болка в ставите.
 • Загряване на мускулите и ставите.
 • Повишена издръжливост.

Препоръчително е да изпълнявате контролирани упражнения и, ако е възможно, да посещавате групов клас или да потърсите професионална помощ за персонализирана препоръка за упражнения.

Тренировките с тежести могат да помогнат на пациенти с псориатичен артрит

Проучване, споделено чрез Clinical Rheumatology, подчертава, че практикуването на тренировки за резистентност помага за подобряване на функционалния капацитет, активността на заболяването и качеството на живот при пациенти с псориатичен артрит.

В този смисъл програмите за тренировки с тежести са добър вариант за тези с болестта. Повечето са безопасни, въпреки че професионалните съвети и постепенното натоварване са важни, заедно с дните за почивка между сесиите за възстановяване.

Някои ползи от тази дейност са следните:

 • Намаляване на напрежението в ставите.
 • Корекция на стойката на тялото.
 • Повишена мобилност и баланс.
 • Повишена костна плътност.
 • Повишена физическа издръжливост.
 • И накрая, загуба на тегло.

Йога

Йогата помага за подобряване на силата и гъвкавостта и е много полезен инструмент за намаляване на болките в ставите. Като такъв, това е модалност на упражнения, която може да помогне на хората с псориатичен артрит да се справят със симптомите.

Освен това можете да промените повечето пози, за да отговарят на вашите индивидуални нужди. Също така е възможно да използвате подпори, като блокове и ремъци, за помощ по време на тренировка. По този начин, дори в случаите, когато има повече проблеми с мобилността, човек с псориатичен артрит може да използва стол, за да може да практикува.

Важно е да получите професионален съвет и да предприемете действия

Състояния като псориатичен артрит изискват диагностика и специфично медицинско проследяване. Важно е да информирате вашия лекар за всяка промяна в рутината, която включва включване на физически дейности, както и да има специалисти, когато започнете да правите нови упражнения, колкото и лесни да изглеждат.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Kessler J, Chouk M, Ruban T, Prati C, Wendling D, Verhoeven F. Psoriatic arthritis and physical activity: a systematic review. Clin Rheumatol. 2021 Nov;40(11):4379-4389. doi: 10.1007/s10067-021-05739-y. Epub 2021 Apr 29. PMID: 33913069.
 • Psoriatic arthritis – Symptoms and causes [Internet]. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/psoriatic-arthritis/symptoms-causes/syc-20354076.
 • McGowan CJ, Pyne DB, Thompson KG, Rattray B. Warm-Up Strategies for Sport and Exercise: Mechanisms and Applications. Sports Med. 2015 Nov;45(11):1523-46. doi: 10.1007/s40279-015-0376-x. PMID: 26400696.
 • Psoriatic arthritis [Internet]. nhs.uk. www.nhs.uk/conditions/psoriatic-arthritis/.
 • Perrotta FM, Scriffignano S, Benfaremo D, Ronga M, Luchetti MM, Lubrano E. New Insights in Physical Therapy and Rehabilitation in Psoriatic Arthritis: A Review. Rheumatol Ther. 2021 Jun;8(2):639-649. doi: 10.1007/s40744-021-00298-9. Epub 2021 Mar 12. PMID: 33710586; PMCID: PMC8217348.
 • Water exercise. (n.d.). Arthritis Australia: Psoriatic Arthritis (PsA) support program. Available in https://www.mypsoriaticarthritis.org.au/article/things-you-can-do-exercise/water-exercise
 • Roger-Silva D, Natour J, Moreira E, Jennings F. A resistance exercise program improves functional capacity of patients with psoriatic arthritis: a randomized controlled trial. Clin Rheumatol. 2018 Feb;37(2):389-395. doi: 10.1007/s10067-017-3917-x. Epub 2017 Nov 28. PMID: 29185133.
 • Nguyen TT, Jensen CG, Khoury L, Deleuran B, Blom ES, Breinholt T, Christensen R, Skov L. Effectiveness of Mind-Body Intervention for Inflammatory Conditions: Results from a 26-Week Randomized, Non-Blinded, Parallel-Group Trial. J Clin Med. 2021 Jul 14;10(14):3107. doi: 10.3390/jcm10143107. PMID: 34300273; PMCID: PMC8305779.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.