Как можете да подобрите симптомите на остеоартрит?

Как можете да подобрите симптомите на остеоартрит? Освен обичайните лечения и хирургическа намеса, има и други средства. Научете за тях тук.
Как можете да подобрите симптомите на остеоартрит?
Nelton Abdon Ramos Rojas

Прегледано и одобрено от лекар Nelton Abdon Ramos Rojas.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Остеоартритът е заболяване на опорно-двигателния апарат, което засяга предимно възрастното население. Това, което се случва, е постепенна дегенерация на ставния хрущял, извънклетъчния матрикс и субхондралната кост. Може да изглежда сложно, но факт е, че симптомите на остеоартрит водят до загуба на качество на живот за тези, които страдат от това състояние.

Това е заболяване, което се развива бавно и прогресивно. Най-честите признаци и симптоми са болка, подуване, скованост, синовит, деформация и ставни шумове.

Ако забележите, че започвате да усещате тези симптоми, добре е да отидете при специалист за правилна диагноза и предписване на лечението, което да следвате.

Лечение на остеоартрит

Лечението на остеоартрит може да бъде разделено на няколко различни измерения :

 • Медицинско лечение
 • Физиотерапия и рехабилитация
 • Хирургично лечение

Освен това изглежда логично хората, изложени на риск от това заболяване, да променят навиците си на живот с цел предотвратяване на това състояние. Например, някои рискови фактори са затлъстяване, наранявания на връзките или менискуса, работни дейности, развлекателни дейности и заболявания на тазобедрената става в детска възраст (2).

Лимон при симптоми на остеоартрит

Прочетете и тази статия: 5 съвета за подобряване на съня при псориатричен артрит

Препоръки за подобряване на симптомите на остеоартрит в ежедневието

Освен фармакологичното лечение, експертите препоръчват извършването на някои прости терапевтични мерки в ежедневието.

1. Образовайте се за състоянието

Важно е пациентите с хронични заболявания да научат колкото е възможно повече за своите заболявания. По-специално, на хората с остеоартрит трябва да им бъдат обяснени произхода и хода на тяхното състояние от експерт.

Освен това е добра идея да се подчертае прогресирането на заболяването, което обикновено е бавно. Засегнатите хора често си мислят, че ще имат увреждания и деформации в краткосрочен план, поради което е добре да се обясни, че това не винаги е така.

2. Загубата на тегло – облекчаване на симптомите на остеоартрит

Когато става въпрос за остеоартрит, затлъстяването е много важен рисков фактор. Чрез намаляване на теглото си, дори с малък процент, може да настъпи доста забележително намаляване на болката. Ето защо отслабването, ако сте над идеалното тегло, е силно препоръчително.

Ако сте с наднормено тегло или нямате идеално тегло, тогава е важно да приемете по-здравословен начин на живот. Накратко подходящата грижа за себе си и за тялото ви може да бъде от решаващо значение за хората с остеоартрит.

3. Упражнение при симптоми на остеоартрит

Доказано е, че упражненията са безспорно полезни, когато става въпрос за контролиране на болката и функционалността в някои остеоартритни стави, като коленете. Обикновено се препоръчват ходене, плуване или колоездене. Въпреки това трябва да се избягват дейности, включващи претоварване на ставите и физически контакт.

Доказано е, че упражненията са безспорно полезни, когато става въпрос за контролиране на болката и функционалността в някои остеоартритни стави, като коленете.

От друга страна има няколко гимнастически упражнения, препоръчани от специалистите по ревматология. Те трябва да се изпълняват с ненатоварената става и са специфични за всяка става. Някои упражнения за мобилност са както следва:

 • Упражнения за шийката на матката: В изправено положение поставете ръцете си отстрани на тялото. След това трябва да повдигнете раменете си, без да движите главата си, задръжте така за няколко секунди и се върнете в изходна позиция.
 • Упражнения за гръб: Започнете като лежите с лице надолу върху постелка на пода. След това трябва да поставите ръцете си на кръста и да повдигнете главата и седалището нагоре колкото е възможно повече. След това се върнете в първоначалната позиция.

И още

 • Упражнения за кръста: За да направите това упражнение, легнете по гръб със свити колене, докато опирате стъпалата си на пода. След това задните части трябва да бъдат повдигнати нагоре. Задръжте в това положение за 1 до 2 секунди и след това се върнете в изходна позиция.
 • Упражнения за коляното: Докато лежите по гръб, трябва да повдигнете крака си напълно изпънат и да го задържите за няколко секунди, след което да го спуснете постепенно.
 • Упражнения за бедрата: За да направите това упражнение, трябва да легнете по гръб с изпънати крака. След това трябва да огънете коляното си над бедрото и бедрото над корема. Това разтягане трябва да се извършва според възможностите на всеки човек.

Този тип упражнения за подвижност на ставите трябва да се извършват 2 до 3 пъти на ден, всеки ден. Лекият дискомфорт е нормален след изпълнение на упражненията през първите няколко дни. Въпреки това, ако болката продължава, не се колебайте да се консултирате със здравен специалист.

5. Топлинна терапия

Прилагането на локална топлина върху засегнатите стави повишава кръвообращението, облекчава болката и отпуска мускулите. Могат да се използват домашни средства като бутилки с гореща вода или нагряващи постелки. Трябва обаче да избягвате прилагането на компреси с много гореща вода, тъй като може да нараните кожата.

Обикновено, по време на фазата на болка в ставите, локалното затопляне може да се прилага 1 до 2 пъти на ден за 15 до 20 минути. По същия начин, посещенията в спа и термални места 1 до 2 пъти годишно са до голяма степен от полза за подобряване на дискомфорта от остеоартрит.

6. Почивка и масажи за облекчаване симптомите на остеоартрит

Остеоартритът е заболяване с периодични фази на болка. През този период е препоръчително да не изискваме твърде много от тялото си и да поддържаме относително състояние на покой. В този смисъл трябва да избягваме да пренасяме тежки предмети, да стоим дълго време или да работим дълги часове.

От друга страна, масажите са чудесно помощно средство за насърчаване на притока на кръв и тонизиране на мускулната сила. Те трябва да се извършват от професионалисти и да са насочени към връзките, мускулите и сухожилията около ставата, а не към самата става.

7. Мерки за защита на ставите

По принцип хората с остеоартрит на тазобедрената става, коляното и лумбалния гръбначен стълб трябва да носят обувки с дебели гумени подметки, за да абсорбират ударите върху ставите. Препоръчват се равни обувки, а високите токчета трябва да се избягват.

Освен това професионалистите препоръчват да избягвате ходенето по твърди и неравни повърхности. Препоръчително е да ходите по трева или пясък, тъй като това намалява механичната сила на удара.

8. Поддържайте правилна постурална хигиена

За да се погрижите за здравето на ставите и да намалите симптомите на остеоартрит, трябва да избягвате да седите на много меки мебели или фотьойли. В този случай столовете с прави облегалки са най-добри, така че гръбначният стълб и бедрата да поддържат естествена позиция. Освен това е добра идея да спите на плоски легла, които не са твърде меки.

9. Инструменти за подпомагане на симптомите на остеоартрит

Използването на бастун в контралатералната ръка към засегнатата става, колянна или тазобедрена става, е полезно за намаляване на претоварването, до 60% в случай на бедрото, което значително облекчава болката.

От друга страна, за да облекчите болката в коляното, може да е полезно да носите клиновидни подметки. Други инструменти, като скоба за коляно, също могат да бъдат полезни в случай на болка в пищяла или бедрената кост, например.

Като цяло основното лечение на остеоартрит обикновено е медикаментозно. Въпреки това, за да се облекчат симптомите на остеоартрит, може да е много добре да се предприемат описаните мерки в зависимост от самото заболяване.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ali, A., Rosenberger, L., Weiss, T. R., Milak, C., & Perlman, A. I. (2017). Massage therapy and quality of life in osteoarthritis of the knee: A qualitative study. Pain Medicine (Malden, Mass.)18(6), 1168–1175. https://doi.org/10.1093/pm/pnw217
 • Brand, R. A., & Crowninshield, R. D. (1980). The effect of cane use on hip contact force. Clinical orthopaedics and related research, (147), 181-184.
 • Brosseau, L., Yonge, K. A., Robinson, V., Marchand, S., Judd, M., Wells, G., & Tugwell, P. (2003). Thermotherapy for treatment of osteoarthritis. Cochrane Database of Systematic Reviews4, CD004522. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004522
 • Chalem Choueka, M., Arango Pilonieta, C. E., Díaz Cortés, M. E., Duperly Sánchez, J., Forero Franco, J. P., Llinás Hernández, P. J., Rangel Galvis, C. E., Rodríguez Martínez, C., Herrera Correo, F. R., Velásquez Ramírez, D., Sofía, C. R., Lili, F. V. (2017). Recomendaciones sobre diagnóstico, prevención y tratamiento farmacológico y no farmacológico de la osteoartritis (OA) de rodilla. Revista Colombiana de Médicina Física y Rehabilitación27(2), 160–184. https://doi.org/10.28957/rcmfr.v27n2a4
 • Ebell, M. H. (2018). Osteoarthritis: Rapid evidence review. American Family Physician97(8), 523–526.
 • Espinoza-Morales, R., & Pérez-Bastidas, M. E. (2005). Enfoque terapéutico actual de la osteoartritis. Reumatología Clínica, 1, S8-S15.
 • Fernández Travieso, JC. (2013). Osteoporosis y Osteoartritis: incidencia de la inflamación en ambas patologías. Revista CENIC. Ciencias Biológicas , 44 (1). https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=181226886002
 • Katz, J. N., Arant, K. R., & Loeser, R. F. (2021). Diagnosis and treatment of hip and knee osteoarthritis: A Review: A review. JAMA: The Journal of the American Medical Association325(6), 568–578. https://doi.org/10.1001/jama.2020.22171
 • Kan, H. S., Chan, P. K., Chiu, K. Y., Yan, C. H., Yeung, S. S., Ng, Y. L., Shiu, K. W., & Ho, T. (2019). Non-surgical treatment of knee osteoarthritis. Xianggang Yi Xue Za Zhi [Hong Kong Medical Journal]25(2), 127–133. https://doi.org/10.12809/hkmj187600
 • Keating, E. M., Faris, P. M., Ritter, M. A., & Kane, J. (1993). Use of lateral heel and sole wedges in the treatment of medial osteoarthritis of the knee. Orthopaedic review, 22(8), 921-924.
 • Ortiz, L. S. (2017). Use of physiotherapy exercise as a treatment for osteoarthritis of the knee in older adults. Anales Médicos de la Asociación Médica del Centro Médico ABC62(1), 44–53. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumenI.cgi?IDREVISTA=11&IDARTICULO=71244&IDPUBLICACION=6931
 • Pérez Bastidas, M. E., & Espinosa Morales, R. (2008). Tratamiento del dolor en la osteoartritis. Dolor, Clínica y Terapia5, 25–28. https://biblat.unam.mx/es/revista/dolor-clinica-y-terapia/articulo/tratamiento-del-dolor-en-la-osteoartritis
 • Prada Hernández, D. M., Rodriguez, C. M., Gómez, M. J. A., Hernández, C. I. M., Novo, J. P., Cabreja, G. L., & Gil, P. J. Y. (2011). Evaluación de la calidad de vida en pacientes con osteoartritis de rodilla y tratamiento rehabilitador. Revista cubana de reumatología13(17). https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=50041
 • Torres, A., & Francisco, R. (2021). Masaje terapéutico como herramienta para mejorar la calidad de vida en personas con artrosis. Universidad de Guayaquil, Facultad de Educación Física, Deportes y Recreación.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.