Желатинът е най-добрият приятел на ставите

Редовната консумация на желатин и добавките съдържащи това вещество помагат укрепването на костите, сухожилията, хрущялите и връзките благодарение на това, че спомагат и насърчават образуването на колаген.
Желатинът е най-добрият приятел на ставите

Последна актуализация: 19 Август, 2020

Желатинът и добавките с това вещество са верни приятели на здравето и красотата, тъй като спомагат грижата за зъбите и костите ни. Той не съдържа мазнини и можете да то приемате под различна форма като част от редица ястия. Не можем да не споменем, че желатинът е вкусен и се харесва както от възрастните, така и от децата. Но най-вероятно вие вече знаете това. Това, което може би не знаете е, че желатинът ще ви помогне да се погрижите и за ставите си.

Желатинът и здравето на костите

Желатинът ще ви помогне да се погрижите за ставите си.

  • Желатинът е протеин получен чрез извличането и преработването на колаген от животински кожи и костни тъкани. Състои се от 90% протеини, 2% минерални соли и 8% вода.
  • Можете успешно да използвате желатина като терапевтична добавка. Той спомага възстановяването на колагена в ставите, благодарение на способността си да го синтезира в тялото. Затова ви помага да укрепите ноктите и косата си.
  • Заради съдържанието си на флуорид, той се грижи за зъбния емайл и предотвратява появата на кариеси. Вероятно не знаехте това, но желатинът е чудесно вещество.
  • Полезни са и аминокиселините, които съдържа. Ако го консумирате ежедневно те ще ви помогнат да възстановите мускулните си тъкани.
  • Желатинът е източник на калций, магнезий, фосфор и силиции. Тези минерали спомагат възстановяването на костната система и обновяването на хрущялите. Затова казваме, че е най-добрият приятел на ставите.
  • Освен всичко казано желатинът насърчава възстановяването на костите и кожата. След 25 години организмът спира да образува това вещество. Затова приемът му е необходим.

Прочетете и: Значението на ставите и как да се грижим за тях

Запомнете, че ще се радвате на добри резултати, ако консумирате желатин ежедневно. Трябва да се консултирате с лекар, ако имате силна болка в ставите, тъй като трябва да ви бъде поставена точна диагноза. Както виждате, желатинът е по-скоро добавка, а не решение за този проблем.

Какво количество трябва да консумирате

Приемът на желатин е лесен и приятен. За да ви помогне за обновяването на хрущялите и ускоряването на възстановяването на ставите, трябва да си набавяте само 10 грама от веществото на ден. Приемът му под формата на десерт е перфектното решение. Освен това трябва да кажем, че можете да си хапвате колкото искате желатин и не трябва да се тревожите, че ще напълнеете. Както вече споменахме, това вещество е чист протеин.

Благодарение на невероятното съдържание на колаген в желатина, той може да спомогне укрепването на костите, хрущялите, връзките и сухожилията. Но, разбира се, трябва да го консумирате редовно. Желатинът не е скъп продукт и вие и семейството ви може да му се наслаждавате ежедневно.

Как да приемате желатина

Лек десерт с плодове

Вярно е, че можете да хапвате колкото поискате желатин, но една порция дневно е достатъчна.

Диетолозите съветват да го консумирате с плодове. Както вероятно знаете, приготвянето на мусове или някакви леки десерти без съдържание на рафинирана захар няма да ви затрудни.

И накрая, не е добре да съчетавате желатина с плодове като ананас, папая, киви и смокини. Причината за това е, че всички тези плодове съдържат ензими, които биха попречили на усвояването на желатина в организма ни. А това ще спре полезното му действие по възстановяване и грижа на ставите.

Може да ви заинтересува ...
Многото ползи от желатина
Mejor con SaludLeerlo en Mejor con Salud
Многото ползи от желатина

Едно от предимствата на желатина е, че съдържанието на фибри и белтъчини ви помага да се чувствате сити и елиминира желанието ви за сладкиши.