Желатинът е най-добрият приятел на ставите

Редовната консумация на желатин и добавките съдържащи това вещество помагат укрепването на костите, сухожилията, хрущялите и връзките благодарение на това, че спомагат и насърчават образуването на колаген.
Желатинът е най-добрият приятел на ставите
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 11 август, 2023

Желатинът и добавките с това вещество са верни приятели на здравето и красотата, тъй като спомагат грижата за зъбите и костите ни. Той не съдържа мазнини и можете да то приемате под различна форма като част от редица ястия. Не можем да не споменем, че желатинът е вкусен и се харесва както от възрастните, така и от децата. Но най-вероятно вие вече знаете това. Това, което може би не знаете е, че желатинът ще ви помогне да се погрижите и за ставите си.

Желатинът и здравето на костите

Желатинът ще ви помогне да се погрижите за ставите си.
  • Желатинът е протеин получен чрез извличането и преработването на колаген от животински кожи и костни тъкани. Състои се от 90% протеини, 2% минерални соли и 8% вода.
  • Можете успешно да използвате желатина като терапевтична добавка. Той спомага възстановяването на колагена в ставите, благодарение на способността си да го синтезира в тялото. Затова ви помага да укрепите ноктите и косата си.
  • Заради съдържанието си на флуорид, той се грижи за зъбния емайл и предотвратява появата на кариеси. Вероятно не знаехте това, но желатинът е чудесно вещество.
  • Полезни са и аминокиселините, които съдържа. Ако го консумирате ежедневно те ще ви помогнат да възстановите мускулните си тъкани.
  • Желатинът е източник на калций, магнезий, фосфор и силиции. Тези минерали спомагат възстановяването на костната система и обновяването на хрущялите. Затова казваме, че е най-добрият приятел на ставите.
  • Освен всичко казано желатинът насърчава възстановяването на костите и кожата. След 25 години организмът спира да образува това вещество. Затова приемът му е необходим.

Запомнете, че ще се радвате на добри резултати, ако консумирате желатин ежедневно. Трябва да се консултирате с лекар, ако имате силна болка в ставите, тъй като трябва да ви бъде поставена точна диагноза. Както виждате, желатинът е по-скоро добавка, а не решение за този проблем.

Какво количество трябва да консумирате

Приемът на желатин е лесен и приятен. За да ви помогне за обновяването на хрущялите и ускоряването на възстановяването на ставите, трябва да си набавяте само 10 грама от веществото на ден. Приемът му под формата на десерт е перфектното решение. Освен това трябва да кажем, че можете да си хапвате колкото искате желатин и не трябва да се тревожите, че ще напълнеете. Както вече споменахме, това вещество е чист протеин.

Благодарение на невероятното съдържание на колаген в желатина, той може да спомогне укрепването на костите, хрущялите, връзките и сухожилията. Но, разбира се, трябва да го консумирате редовно. Желатинът не е скъп продукт и вие и семейството ви може да му се наслаждавате ежедневно.

Как да приемате желатина

Лек десерт с плодове

Вярно е, че можете да хапвате колкото поискате желатин, но една порция дневно е достатъчна.

Препоръчваме ви да прочетете и: Лек с куркума и пчелен мед при ставни болки

Диетолозите съветват да го консумирате с плодове. Както вероятно знаете, приготвянето на мусове или някакви леки десерти без съдържание на рафинирана захар няма да ви затрудни.

И накрая, не е добре да съчетавате желатина с плодове като ананас, папая, киви и смокини. Причината за това е, че всички тези плодове съдържат ензими, които биха попречили на усвояването на желатина в организма ни. А това ще спре полезното му действие по възстановяване и грижа на ставите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Meléndez-Hevia, E., De Paz-Lugo, P., Cornish-Bowden, A., & Cárdenas, M. L. (2009). A weak link in metabolism: the metabolic capacity for glycine biosynthesis does not satisfy the need for collagen synthesis. Journal of Biosciences. https://doi.org/10.1007/s12038-009-0100-9
  • Lodish H, Berk A, Zipursky SL, et al. (2000). Collagen: The fibrous Proteins of the Matrix. In Molecular Cell Biology.
  • Hegazy, E. M., & El-Sayed Khamis, N. H. (2014). Effect of fresh garlic and ginger on the shelf-life of Gelatin waste used for improvement of plant growth. World Applied Sciences Journal. https://doi.org/10.5829/idosi.wasj.2014.30.01.821
  • Schauss, A. G., Stenehjem, J., Park, J., Endres, J. R., & Clewell, A. (2012). Effect of the novel low molecular weight hydrolyzed chicken sternal cartilage extract, biocell collagen, on improving osteoarthritis-related symptoms: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf205295u

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.