Желатинът е най-добрият приятел на ставите

Редовната консумация на желатин и добавките съдържащи това вещество помагат укрепването на костите, сухожилията, хрущялите и връзките благодарение на това, че спомагат и насърчават образуването на колаген.
Желатинът е най-добрият приятел на ставите

Последна актуализация: 19 Август, 2020

Желатинът и добавките с това вещество са верни приятели на здравето и красотата, тъй като спомагат грижата за зъбите и костите ни. Той не съдържа мазнини и можете да то приемате под различна форма като част от редица ястия. Не можем да не споменем, че желатинът е вкусен и се харесва както от възрастните, така и от децата. Но най-вероятно вие вече знаете това. Това, което може би не знаете е, че желатинът ще ви помогне да се погрижите и за ставите си.

Желатинът и здравето на костите

Желатинът ще ви помогне да се погрижите за ставите си.
  • Желатинът е протеин получен чрез извличането и преработването на колаген от животински кожи и костни тъкани. Състои се от 90% протеини, 2% минерални соли и 8% вода.
  • Можете успешно да използвате желатина като терапевтична добавка. Той спомага възстановяването на колагена в ставите, благодарение на способността си да го синтезира в тялото. Затова ви помага да укрепите ноктите и косата си.
  • Заради съдържанието си на флуорид, той се грижи за зъбния емайл и предотвратява появата на кариеси. Вероятно не знаехте това, но желатинът е чудесно вещество.
  • Полезни са и аминокиселините, които съдържа. Ако го консумирате ежедневно те ще ви помогнат да възстановите мускулните си тъкани.
  • Желатинът е източник на калций, магнезий, фосфор и силиции. Тези минерали спомагат възстановяването на костната система и обновяването на хрущялите. Затова казваме, че е най-добрият приятел на ставите.
  • Освен всичко казано желатинът насърчава възстановяването на костите и кожата. След 25 години организмът спира да образува това вещество. Затова приемът му е необходим.

Запомнете, че ще се радвате на добри резултати, ако консумирате желатин ежедневно. Трябва да се консултирате с лекар, ако имате силна болка в ставите, тъй като трябва да ви бъде поставена точна диагноза. Както виждате, желатинът е по-скоро добавка, а не решение за този проблем.

Какво количество трябва да консумирате

Приемът на желатин е лесен и приятен. За да ви помогне за обновяването на хрущялите и ускоряването на възстановяването на ставите, трябва да си набавяте само 10 грама от веществото на ден. Приемът му под формата на десерт е перфектното решение. Освен това трябва да кажем, че можете да си хапвате колкото искате желатин и не трябва да се тревожите, че ще напълнеете. Както вече споменахме, това вещество е чист протеин.

Благодарение на невероятното съдържание на колаген в желатина, той може да спомогне укрепването на костите, хрущялите, връзките и сухожилията. Но, разбира се, трябва да го консумирате редовно. Желатинът не е скъп продукт и вие и семейството ви може да му се наслаждавате ежедневно.

Как да приемате желатина

Лек десерт с плодове

Вярно е, че можете да хапвате колкото поискате желатин, но една порция дневно е достатъчна.

Препоръчваме ви да прочетете и: Лек с куркума и пчелен мед при ставни болки

Диетолозите съветват да го консумирате с плодове. Както вероятно знаете, приготвянето на мусове или някакви леки десерти без съдържание на рафинирана захар няма да ви затрудни.

И накрая, не е добре да съчетавате желатина с плодове като ананас, папая, киви и смокини. Причината за това е, че всички тези плодове съдържат ензими, които биха попречили на усвояването на желатина в организма ни. А това ще спре полезното му действие по възстановяване и грижа на ставите.

Може да ви заинтересува ...
Многото ползи от желатина
Здраве и КрасотаRead it in Здраве и Красота
Многото ползи от желатина

Едно от предимствата на желатина е, че съдържанието на фибри и белтъчини ви помага да се чувствате сити и елиминира желанието ви за сладкиши.