Вкусни дюнери със спанак
Най-добрият начин да се възползвате от предимствата на този полезен зеленчук е да приготвите някоя вкусна рецепта за дюнери със спанак. По този начин улеснявате яденето на зеленчуците. Плюс това, можете дори да ги включите в менюто на децата в семейството.
Подобно на много зеленчуци със зелени листа, спанакът е богат на витамини, желязо, калций и фибри, което значително благоприятства имунната система.
Спанакът може да се яде суров или варен. Важното е, че преди да го хапнете, трябва добре да го измивате, както листата, така и стеблото.
За да премахнете всякакъв вид примеси или остатъци от пестициди, препоръчваме да го потопите във вода с оцет за няколко минути.
За да запази цвета си след обработка, трябва да се готви във вряща вода със сол за не повече от 5 минути. Цветът на спанака е резултат на неговата концентрация на хлорофил, който пречиства кръвта и елиминира токсините. Също така, консумацията му увеличава производството на червени кръвни клетки.
Четири различни начина за приготвяне на дюнери със спанак
Спанакът е естествен източник на енергия, поради което винаги е част от диетите за отслабване, както и от различни тренировъчни планове. Универсалността му улеснява включването му в различни рецепти. Нека разгледаме няколко много бързи и лесни рецепти.
Омлет със спанак без брашно
Съставки
- Шипка сол
- Щипка черен пипер
- 4 белтъка (200 г)
- 1 голяма глава спанак
Начин на приготвяне
- Първо, измийте добре спанака и отделете листата от стеблото.
- След това нарежете листата на малки парченца.
- С миксер или блендер смесете всички съставки, докато получите паста.
- В тиган, предварително намазан с мазнина (след като се нагорещи), изсипете голяма лъжица от спаначената смес, докато придобие вид на палачинка.
- Опечете едната страна добре, след това обърнете, за да опечете и другата.
- След като се сготви добре, разстелете омлета в чиния и добавете осолени зеленчуци или пилешки хапки.
- За да го направите като дюнер, сгънете долната половина на омлета към центъра и след това всяка страна.
- Можете да направите толкова дюнера, от колкото имате нужда (в зависимост от броя на хората, които ще ги ядат).
Дюнери със спанак – омлет със зеленчуци
Съставки
- 1 твърдо сварено яйце
- 1/2 авокадо (50 г)
- 1/2 морков (10 г)
- 1 малка тиквичка (150 г)
- 1/2 домат (20 г)
- 2 големи листа спанак
- Сол, черен пипер и зехтин (на вкус)
Начин на приготвяне
- Първо измийте добре спаначените листа и ги оставете да изсъхнат. Нарежете тиквичката и морковите на малки ивици.
- След това сложете в тиган с мазнина и подправете със сол, черен пипер и зехтин.
- Разстелете спаначените листа в чинията. В средата на листа поставете ивиците морков и тиква.
- Добавете яйцето, авокадото и домата, нарязани на малки парченца.
- Заливате със сол, черен пипер и зехтин. Можете също така да замените това с готова подправка, за предпочитане органична.
- Сгънете дъното на листа нагоре и обвийте пълнежа с него, правейки дюнер. Дюнерите трябва да са доста стегнати, за да не излезе плънката.
- Направете толкова дюнери, колкото ви е необходимо, сервирайте ги и им се наслаждете.
Дюнери със спанак – протеинов вариант
Съставки
- 1/2 чаша мляко (150 мл)
- 2 големи глави спанак
- 2 супени лъжици разбити яйца и сметана за готвене (100 г)
Съставки за пълнежа
- 1/2 морков (10 г)
- 1 парче краставица (10 г)
- 150 г варени пилешки гърди
Начин на приготвяне
- След като измиете добре спаначените листа, ги сварете за около пет минути във вряща вода със сол.
- Прецедете, оставете ги да се охладят и ги разбъркайте с млякото и белтъците, докато получите гъста паста.
- В тиган с гореща мазнина изсипете лъжичка от приготвената смес, за да направите омлета.
- Опечете и от двете страни, докато омлетът придобие атрактивен, златист цвят.
- За пълнежа нарежете краставицата, моркова и пилето. Поставете ги в центъра на омлета и завийте, докато получите малко, компактно руло.
- След като усвоите техниката, можете да направите толкова дюнери, колкото искате.
Рулца със спанак
Съставки
- 1/2 авокадо (50 г)
- 150 г натурална риба тон
- 1 парче краставица (10 г)
- 2 големи листа спанак
- Подправка по ваш избор (сол и олио или винегрет)
Начин на приготвяне
- Измийте добре спаначените листа, оставете ги да изсъхнат и след това ги разстелете по отделно.
- В лист спанак поставете малко от рибата тон.
- Добавете авокадото и краставицата, нарязани на малки парченца.
- Сол и черен пипер на вкус.
- Навийте листа като суши, като натискате силно, за да не се отвори.
- Нарежете на кръгчета и повторете процеса с другия лист.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Ismail, A., Marjan, Z. M., & Foong, C. W. (2004). Total antioxidant activity and phenolic content in selected vegetables. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2004.01.010
- Bondonno, C. P., Yang, X., Croft, K. D., Considine, M. J., Ward, N. C., Rich, L., … Hodgson, J. M. (2012). Flavonoid-rich apples and nitrate-rich spinach augment nitric oxide status and improve endothelial function in healthy men and women: A randomized controlled trial. Free Radical Biology and Medicine. https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2011.09.028
- Chu, Y.-F., Sun, J., Wu, X., & Liu, R. H. (2002). Antioxidant and antiproliferative activities of common vegetables. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf020665f