Вкусни дюнери със спанак

Опитайте тези изключително питателни и вкусни рецепти за дюнери със спанак, които са изключително лесни. Няма да съжалявате.
Вкусни дюнери със спанак

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Най-добрият начин да се възползвате от предимствата на този полезен зеленчук е да приготвите някоя вкусна рецепта за дюнери със спанак. По този начин улеснявате яденето на зеленчуците. Плюс това, можете дори да ги включите в менюто на децата в семейството.

Подобно на много зеленчуци със зелени листа, спанакът е богат на витамини, желязо, калций и фибри, което значително благоприятства имунната система.

Спанакът може да се яде суров или варен. Важното е, че преди да го хапнете, трябва добре да го измивате, както листата, така и стеблото.

За да премахнете всякакъв вид примеси или остатъци от пестициди, препоръчваме да го потопите във вода с оцет за няколко минути.

За да запази цвета си след обработка, трябва да се готви във вряща вода със сол за не повече от 5 минути. Цветът на спанака е резултат на неговата концентрация на хлорофил, който пречиства кръвта и елиминира токсините. Също така, консумацията му увеличава производството на червени кръвни клетки.

Четири различни начина за приготвяне на дюнери със спанак

Рецепти за дюнери със спанак

Спанакът е естествен източник на енергия, поради което винаги е част от диетите за отслабване, както и от различни тренировъчни планове. Универсалността му улеснява включването му в различни рецепти. Нека разгледаме няколко много бързи и лесни рецепти.

Омлет със спанак без брашно

Омлетът със зеленчуци е прекрасен вариант за закуска за хората с диабет.

Съставки

  • Шипка сол
  • Щипка черен пипер
  • 4 белтъка (200 г)
  • 1 голяма глава спанак

Начин на приготвяне

  • Първо, измийте добре спанака и отделете листата от стеблото.
  • След това нарежете листата на малки парченца.
  • С миксер или блендер смесете всички съставки, докато получите паста.
  • В тиган, предварително намазан с мазнина (след като се нагорещи), изсипете голяма лъжица от спаначената смес, докато придобие вид на палачинка.
  • Опечете едната страна добре, след това обърнете, за да опечете и другата.
  • След като се сготви добре, разстелете омлета в чиния и добавете осолени зеленчуци или пилешки хапки.
  • За да го направите като дюнер, сгънете долната половина на омлета към центъра и след това всяка страна.
  • Можете да направите толкова дюнера, от колкото имате нужда (в зависимост от броя на хората, които ще ги ядат).

Дюнери със спанак – омлет със зеленчуци

Дюнери със спанак - омлет със зеленчуци

Съставки

  • 1 твърдо сварено яйце
  • 1/2 авокадо (50 г)
  • 1/2 морков (10 г)
  • 1 малка тиквичка (150 г)
  • 1/2 домат (20 г)
  • 2 големи листа спанак
  • Сол, черен пипер и зехтин (на вкус)

Начин на приготвяне

  • Първо измийте добре спаначените листа и ги оставете да изсъхнат. Нарежете тиквичката и морковите на малки ивици.
  • След това сложете в тиган с мазнина и подправете със сол, черен пипер и зехтин.
  • Разстелете спаначените листа в чинията. В средата на листа поставете ивиците морков и тиква.
  • Добавете яйцето, авокадото и домата, нарязани на малки парченца.
  • Заливате със сол, черен пипер и зехтин. Можете също така да замените това с готова подправка, за предпочитане органична.
  • Сгънете дъното на листа нагоре и обвийте пълнежа с него, правейки дюнер. Дюнерите трябва да са доста стегнати, за да не излезе плънката.
  • Направете толкова дюнери, колкото ви е необходимо, сервирайте ги и им се наслаждете.

Дюнери със спанак – протеинов вариант

протеини и спанак

Съставки

  • 1/2 чаша мляко (150 мл)
  • 2 големи глави спанак
  • 2 супени лъжици разбити яйца и сметана за готвене (100 г)

Съставки за пълнежа

  • 1/2 морков (10 г)
  • 1 парче краставица (10 г)
  • 150 г варени пилешки гърди

Начин на приготвяне 

  • След като измиете добре спаначените листа, ги сварете за около пет минути във вряща вода със сол.
  • Прецедете, оставете ги да се охладят и ги разбъркайте с млякото и белтъците, докато получите гъста паста.
  • В тиган с гореща мазнина изсипете лъжичка от приготвената смес, за да направите омлета.
  • Опечете и от двете страни, докато омлетът придобие атрактивен, златист цвят.
  • За пълнежа нарежете краставицата, моркова и пилето. Поставете ги в центъра на омлета и завийте, докато получите малко, компактно руло.
  • След като усвоите техниката, можете да направите толкова дюнери, колкото искате.

Рулца със спанак

Рулца със спанак

Съставки

  • 1/2 авокадо (50 г)
  • 150 г натурална риба тон
  • 1 парче краставица (10 г)
  • 2 големи листа спанак
  • Подправка по ваш избор (сол и олио или винегрет)

Начин на приготвяне

  • Измийте добре спаначените листа, оставете ги да изсъхнат и след това ги разстелете по отделно.
  • В лист спанак поставете малко от рибата тон.
  • Добавете авокадото и краставицата, нарязани на малки парченца.
  • Сол и черен пипер на вкус.
  • Навийте листа като суши, като натискате силно, за да не се отвори.
  • Нарежете на кръгчета и повторете процеса с другия лист.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ismail, A., Marjan, Z. M., & Foong, C. W. (2004). Total antioxidant activity and phenolic content in selected vegetables. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2004.01.010
  • Bondonno, C. P., Yang, X., Croft, K. D., Considine, M. J., Ward, N. C., Rich, L., … Hodgson, J. M. (2012). Flavonoid-rich apples and nitrate-rich spinach augment nitric oxide status and improve endothelial function in healthy men and women: A randomized controlled trial. Free Radical Biology and Medicine. https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2011.09.028
  • Chu, Y.-F., Sun, J., Wu, X., & Liu, R. H. (2002). Antioxidant and antiproliferative activities of common vegetables. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf020665f

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.