Вижте калориите и протеините във всяко парче пилешко

В тази статия ще ви покажем разликите в съдържанието на протеини и калории, когато става въпрос за различните части на пилешкото месо, за да оптимизирате диетата си максимално.
Вижте калориите и протеините във всяко парче пилешко
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Всяко парче пилешко се различава по отношение на калориите и съдържанието на протеини. Не всички части съдържат еднакъв процент постно месо и мазнини, което определя енергийната им стойност. Независимо от това, това е качествена храна, която трябва да бъде включена в контекста на балансирана и разнообразна диета, независимо от избраната част от месото. Това, което има значение е да се оптимизират методите на готвене.

Преди да започнете, е необходимо да се подчертае, че консумацията на месо изобщо не е свързана с по-лошо здравословно състояние, както някои твърдят. Напротив. То осигурява протеини с висока биологична стойност, необходими за правилното функциониране на организма, като по този начин успява да избегне катаболизма на мускулната маса.

Калории и протеини във всяко парче пилешко

Ще се спрем на различните разфасовки пилешко, които можете да закупите в супермаркета или месарницата, заедно с тяхната хранителна стойност. Така ще разберете разликите и кое е по-подходящо за вас в зависимост от обстоятелствата и целите.

Пилешки гърди

Всеки 100 грама варени пилешки гърди осигуряват около 165 калории, доста малко количество. Що се отнася до протеините, тази част на пилето съдържа 31 грама на 100 грама продукт.

Това са протеини с висока биологична стойност; тоест имат всички незаменими аминокиселини и се усвояват лесно. Те се оказват решаващи за насърчаване на доброто възстановяване след интензивни упражнения.

Ориз с пилешко - съдържание на калории
Пилето е здравословна храна, която осигурява протеини с висока биологична стойност, въпреки че съдържанието им зависи коя част от месото сте избрали.

Въпреки че пилето не съдържа почти никакви въглехидрати във вътрешността си, гърдите имат приблизително 3,6 грама мазнини на 100 грама от продукта. Липидният профил зависи от начина на хранене на самото животно. Винаги е за предпочитане да изберете такива, които са отглеждани максимално натурално и не са били подложени на ускорени процеси на угояване.

Калории във всяко парче пилешко: Пилешки бут

Пилешкото бутче е малко по-тлъсто от гърдите. Съдържа 10,9 грама мазнини на 100 грама, което повишава енергийното съдържание до 209 калории. Протеините, от друга страна, са по-ниски, осигурявайки 26 грама на 100 грама. Както и да е, все още е силно препоръчителна храна за включване в почти всяка диета, особено в тази на спортистите.

Освен това пилешките бутчета са по-евтини от гърдите, така че са по джоба на почти всеки. Това е една от най-добрите алтернативи за достъп до най-висококачествени протеини на достъпна цена. Отново от първостепенно значение е начинът на отглеждане на животното.

Биологичното пиле, например, има по-висок дял на омега 3 във вътрешността си. Това хранително вещество е ключово за контролиране на възпалението във вътрешната среда, според проучване, публикувано в Biochemical Society Transactions.

Нарязано пиле с броколи
Изберете, ако можете,  гърдите, частта от пилето, която съдържа повече протеини и по-малко мазнини.

Калории във всяко парче пилешко: пилешки крила

Пилешките крила са продукти, които се препоръчват от гледна точка на хранителната им стойност, въпреки че приготвянето им обикновено не е толкова лесно. По отношение на калориите, 100 грама осигуряват 203 калории. Съдържат 30,5 грама протеини и 8,1 грама мазнини. Крилата обаче обикновено се консумират със сосове.

Много от тези продукти са готови. В този случай наличието на прости захари и трансмазнини в тях е почти сигурно. Тези елементи са способни да увеличат нивата на възпаление в тялото, като по този начин влияят на риска от развитие на хронични и сложни патологии.

Изследване, публикувано в BMJ, потвърждава това. Ако криата са придружени със сос, най-добре е да е домашен, като се контролират съставките, използвани за приготвянето му.

Внимавайте с пилешката кожа

Важно е да се има предвид, че пилешката кожа също добавя калории и мазнини. Коментирахме енергийната и хранителната стойност на различните части от пилето, без да вземаме под внимание кожата. В случая с пилешките гърди, например, бихме могли да говорим за увеличение от 100 калории и 7 грама мазнини.

Ако целта е да се подобри състоянието на телесния състав, може би най-добрата алтернатива е да се избягва кожата на пилето. Методът на готвене също ще има значение. Приоритет трябва да се даде на нискомаслени заготовки като печене на скара, печене и варене с вода. Пърженето обикновено не е добра идея. Не само се добавят калории, но по време на процеса се образуват трансмазнини и други токсични съединения.

Запознайте се с разликите в калориите и протеините във всяко парче пилешко

Както видяхте, въпреки че са от едно и също животно, различните разфасовки пилешко могат да имат различни хранителни профили. Важно е да се има предвид това при оптимизиране на диетата, тъй като понякога е важно да се увеличи максимално приема на протеини и да се ограничат калориите, за да се постигнат промени в състава на тялото. Останалата част от диетата обаче също трябва да се подобри, не е достатъчно само да се съсредоточите върху тази храна.

И накрая, не забравяйте, че начинът на живот на животното влияе върху хранителния принос на храната, получена от него. Органичните продукти обикновено са по-скъпи, но в тези случаи цената им може да оправдае по-голямо количество мастни киселини от омега 3 серия. Балансирането на приема на тези хранителни вещества с този на омега 6 ще бъде много полезно, за да се поддържа добро здравословно състояние с течение на времето.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • McGlory, C., Devries, M. C., & Phillips, S. M. (2017). Skeletal muscle and resistance exercise training; the role of protein synthesis in recovery and remodeling. Journal of applied physiology (Bethesda, Md. : 1985)122(3), 541–548. https://doi.org/10.1152/japplphysiol.00613.2016
  • de Souza, R. J., Mente, A., Maroleanu, A., Cozma, A. I., Ha, V., Kishibe, T., Uleryk, E., Budylowski, P., Schünemann, H., Beyene, J., & Anand, S. S. (2015). Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ (Clinical research ed.)351, h3978. https://doi.org/10.1136/bmj.h3978
  • Calder P. C. (2017). Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochemical Society transactions45(5), 1105–1115. https://doi.org/10.1042/BST20160474

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.